Tort Raffaello z truskawkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2014 r. To jest niesamowity tort, inspirowany pralinkami Raffaello. Podstawę stanowi delikatny, mięciutki biszkopt, nasączony likierem amaretto, który jest przełożony truskawkami i kokosowym kremem. Całość przyprószona wiórkami kokosowymi, a górę zdobią gotowe kokosowe pralinki. Alkoholowy poncz wzmacnia smak i nadaje egzotycznej wyrazistości. Ukryte w środku białego tortu czerwone owoce, są niespodzianką i po przekrojeniu sprawiają interesujące wrażenie wizualne. Niestety nie mogłam pokazać kawałka ciasta, ponieważ piekłam go dla mojego taty na urodziny, ale zapewniam, że segmencik wygląda odlotowo. Ponadto truskawki nadają rześkości i równoważą słodycz czekolady. Krem Raffaello jak dla mnie jest bezkonkurencyjny. Przygotowany na bazie mleczka kokosowego, wiórków, likieru, serka mascarpone i białej czekolady, bardzo puszysty, delikatny i doskonale wtapia się w tort. Całość jest przysypana wiórkami kokosowymi, wierzch udekorowany gotowymi pralinkami. Na uwagę zasługuje również feeria kokosowych aromatów, która jest najpiękniejsza na świecie. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji z pewnością też będzie znakomity. Tort dobrze jest przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Tort Raffaello z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca.
Aksamitny tort Rafaello z truskawkami! Tort jest kwintesencją kokosa, wydobywa z niego wszystkie zalety, czyniąc niebywałą przyjemność dla zmysłów :-)))
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 55 min
Czas przygotowania: 55 min
Czas pieczenia: 30 min
Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd:))
Biszkopt:
- jajka (w temperaturze pokojowej): 7
- cukier: 200 g (1 szklanka)
- mąka pszenna: 144 g (1 szklanka)
- mąka ziemniaczana: 50 g (1/3 szklanki)
Masa kokosowa Raffaello:
- mleko kokosowe: 400 ml
- wiórki kokosowe: 75 g
- likier kokosowy: 4 łyżki
- cukier puder: 10 łyżek
- mascarpone (zimne): 750 g
- biała czekolada: 200 g
Warstwa owocowa:
- truskawki (mogą być świeże lub mrożone): 20
- sok z cytryny: 1 łyżka
- skórka z cytryny: szczypta
- cukier waniliowy: 16 y
- konfitura truskawkowa: 4 łyżki
- mąka ziemniaczana: 1-2 łyżeczki
Nasączenie i dekoracja:
- likier amaretto( lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą): 4-5 łyżek
- wiórki kokosowe: 75 g
- truskawka z szypułką: 1
- pralinki kokosowe: 8-10
Przygotowanie:
Biszkopt:
- dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruję i nie wykładam
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- białka ubijam na sztywno, następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując ubijam jeszcze przez około 2 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące
- wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtka w trzech partiach
- dodaję przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksuję krótko i na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników na jednolitą masę
- całą zawartość wykładam do formy i wstawiam do piekarnika
- piekę przez 30 minut, do suchego patyczka
- od razu wyjmuję z piekarnika i energicznie odstawiam na blat
- studzę biszkopt
- kroję na 3 krążki
Masa kokosowa Raffaello:
- mleko kokosowe gotuję w garnku, dodaję wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję bez przykrycia przez około 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
- na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe - to jest bardzo ważne, podany czas 30 minut może się wydłużyć
- dodaję likier kokosowy, mieszam i bardzo dokładnie studzę (można przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce do rana)
- ubijam mascarpone z cukrem pudrem (około 2 minuty), aż wyraźnie zwiększy objętość i się napuszy
- dodaję ostudzoną masę kokosową i mieszam
- następnie dodaję roztopioną i przestudzoną białą czekoladę i znów mieszam, wstawiam do lodówki do czasu użycia
Warstwa owocowa:
- truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki najładniejszą pozostawiam z szypułką
- 2/3 ilości truskawek wkładam do garnka, dodaję sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i miksuję blenderem
- dodaję mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), mieszam, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia i dodaję odłożone (1/3) truskawki, pokrojone na kawałeczki
- dokładnie studzę przed użyciem
Przełożenie:
- masę kokosową dzielę na 3 części, dwie wykorzystuję na przełożenie tortu, a jedną na obłożenie go z wierzchu
- biszkopty skrapiam likierem, wykładam ostudzone owoce oraz masę kokosową
- po obłożeniu tortu masą kokosową, obkładam go wiórkami kokosowymi
- wstawiam na około 1-3 godziny do lodówki i dekoruję
OdpowiedzUsuńDelikatny biały tort będący połączeniem mleka kokosowego, wiórków kokosowych i likieru kokosowego podbije serca nawet tych, którzy nie pałają miłością do egzotycznego kokosowego smaku - polecam:)))
Ten tort jest jak chmurka , jak obłoczek, bardzo delikatnie i puszyście, nie piekę na mleku kokosowym, czas by to zmienić nareszcie.
OdpowiedzUsuńA ja jestem fanką kokosu, uwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuńJa piekłam pierwszy raz na mleku i byłam bardzo zadowolona - pozdrawiam Cię Bożenko serdecznie, miłego wieczoru :)))
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)))
mmm... to zdecydowanie moje smaki! pycha!
OdpowiedzUsuń
Usuńpolecam :)))
Truskawkowe cudo! Nie umiałabym się oprzeć :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń
Usuńprzyznaję byłoby ciężko :)))
Tort wygląda obłędnie. Takie cudo muszę zrobić, okazja zawsze się znajdzie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPolecam :)))