wtorek, 3 czerwca 2014

"Tort Raffaello z truskawkami"

Tort Raffaello z truskawkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2014 r. To jest niesamowity tort, inspirowany pralinkami Raffaello. Podstawę stanowi delikatny, mięciutki biszkopt, nasączony likierem amaretto, który jest przełożony truskawkami i kokosowym kremem. Całość przyprószona wiórkami kokosowymi, a górę zdobią gotowe kokosowe pralinki. Alkoholowy poncz wzmacnia smak i nadaje egzotycznej wyrazistości. Ukryte w środku białego tortu czerwone owoce, są niespodzianką i po
przekrojeniu sprawiają interesujące wrażenie wizualne. Niestety nie mogłam pokazać kawałka ciasta, ponieważ piekłam go dla mojego taty na urodziny, ale zapewniam, że segmencik wygląda odlotowo. Ponadto truskawki nadają rześkości i równoważą słodycz czekolady. Krem Raffaello jak dla mnie jest bezkonkurencyjny. Przygotowany na bazie mleczka kokosowego, wiórków, likieru, serka mascarpone i białej czekolady, bardzo puszysty, delikatny i doskonale wtapia się w tort. Całość jest przysypana wiórkami kokosowymi, wierzch udekorowany gotowymi pralinkami. Na uwagę zasługuje również feeria kokosowych aromatów, która jest najpiękniejsza na świecie. Idealny na okazje większe i mniejsze, a i bez okazji z pewnością też będzie znakomity. Tort dobrze jest przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Tort Raffaello z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 czerwca. Aksamitny tort Rafaello z truskawkami! Tort jest kwintesencją kokosa, wydobywa z niego wszystkie zalety, czyniąc niebywałą przyjemność dla zmysłów :-))) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 55 min Czas pieczenia: 30 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 



Składniki: 

Przepis pochodzi stąd:))
Biszkopt: 
  • jajka (w temperaturze pokojowej): 7 
  • cukier: 200 g (1 szklanka) 
  • mąka pszenna: 144 g (1 szklanka) 
  • mąka ziemniaczana: 50 g (1/3 szklanki) 
Masa kokosowa Raffaello: 
  • mleko kokosowe: 400 ml 
  • wiórki kokosowe: 75 g 
  • likier kokosowy: 4 łyżki 
  • cukier puder: 10 łyżek 
  • mascarpone (zimne): 750 g 
  • biała czekolada: 200 g 
Warstwa owocowa: 
  • truskawki (mogą być świeże lub mrożone): 20 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 
  • skórka z cytryny: szczypta 
  • cukier waniliowy: 16 g 
  • konfitura truskawkowa: 4 łyżki 
  • mąka ziemniaczana: 1-2 łyżeczki 
Nasączenie i dekoracja: 
  • likier amaretto( lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą): 4-5 łyżek
  • wiórki kokosowe: 75 g 
  • truskawka z szypułką: 1 
  • pralinki kokosowe: 8-10 

Przygotowanie:

Biszkopt: 
  • dno formy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruję i nie wykładam 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • białka ubijam na sztywno, następnie dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując ubijam jeszcze przez około 2 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące 
  • wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtka w trzech partiach 
  • dodaję przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksuję krótko i na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników na jednolitą masę 
  • całą zawartość wykładam do formy i wstawiam do piekarnika 
  • piekę przez 30 minut, do suchego patyczka 
  • od razu wyjmuję z piekarnika i energicznie odstawiam na blat 
  • studzę biszkopt 
  • kroję na 3 krążki 
Masa kokosowa Raffaello:
  • mleko kokosowe gotuję w garnku, dodaję wiórki kokosowe, zmniejszam ogień i gotuję bez przykrycia przez około 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 
  • na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe - to jest bardzo ważne, podany czas 30 minut może się wydłużyć 
  • dodaję likier kokosowy, mieszam i bardzo dokładnie studzę (można przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce do rana) 
  • ubijam mascarpone z cukrem pudrem (około 2 minuty), aż wyraźnie zwiększy objętość i się napuszy
  • dodaję ostudzoną masę kokosową i mieszam 
  • następnie dodaję roztopioną i przestudzoną białą czekoladę i znów mieszam, wstawiam do lodówki do czasu użycia

Warstwa owocowa: 
  • truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki najładniejszą pozostawiam z szypułką

  • 2/3 ilości truskawek wkładam do garnka, dodaję sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i miksuję blenderem 
  • dodaję mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), mieszam, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia i dodaję odłożone (1/3) truskawki, pokrojone na kawałeczki dokładnie studzę przed użyciem

Przełożenie: 
  • masę kokosową dzielę na 3 części, dwie wykorzystuję na przełożenie tortu, a jedną na obłożenie go z wierzchu 
  • biszkopty skrapiam likierem, wykładam ostudzone owoce
  • oraz masę kokosową 
  • po obłożeniu tortu masą kokosową, obkładam go wiórkami kokosowymi
  • wstawiam na około 1-3 godziny do lodówki i dekoruję




                                                          Smacznego !!! 

Tagi: mleko kokosowe, wiórki kokosowe, likier kokosowy, mascarpone, biała czekolada, świeże truskawki, sok z cytryny, skórka cytrynowa, domowy cukier waniliowy, domowy dżem truskawkowy, likier amaretto, pralinki kokosowe;

 Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!

11 komentarzy :


  1. Delikatny biały tort będący połączeniem mleka kokosowego, wiórków kokosowych i likieru kokosowego podbije serca nawet tych, którzy nie pałają miłością do egzotycznego kokosowego smaku - polecam:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort jest jak chmurka , jak obłoczek, bardzo delikatnie i puszyście, nie piekę na mleku kokosowym, czas by to zmienić nareszcie.
    A ja jestem fanką kokosu, uwielbiam ten smak.

    OdpowiedzUsuń

  3. Ja piekłam pierwszy raz na mleku i byłam bardzo zadowolona - pozdrawiam Cię Bożenko serdecznie, miłego wieczoru :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... to zdecydowanie moje smaki! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowe cudo! Nie umiałabym się oprzeć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda obłędnie. Takie cudo muszę zrobić, okazja zawsze się znajdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))