Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się czekolada, prażone migdały, bita śmietana i truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty biszkopt fantastycznie łączy się z musem truskawkowym i bitą śmietaną, do tego spore kawałki owoców, starta czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi migdałami. To ciastko przygotowałam na uroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale widziałam, że smakowało, goście prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:)))
Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca.
Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))
Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca.
Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 40 min.
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 14-15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba porcji: 14-15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :)))
Biszkopt:
- jajka: 7
- cukier: 1 szklanka
- mąka pszenna tortowa: 1 szklanka
- mąka ziemniaczana: 1/3 szklanki
Przełożenie:
- truskawki: ok. 500 g Mus:
- truskawki: 200 g
- żelatyna: 1 łyżeczka
Bita śmietana:
- śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litr
- cukier: 1/2 szklanki
- żelatyna: 2 łyżeczki
Dekoracja:
- gorzka czekolada: 150 g
- prażone płatki migdałów: 150 g
- cukier puder: do przyprószenia całości
Przygotowanie:
Biszkopt:
- dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
- mąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszam
- piekarnik nagrzewam do 170oC
- oddzielam żółtka od białek
- białka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią
- stopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu)
- białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące
- wciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami)
- dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany
- im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt
- ciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- piekę do suchego patyczka ok. 40 minut
- od razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm)
- studzę biszkopt - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowej
Mus:
- truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję żelatynę, mieszam energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści
- studzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstnieje
- nożem oddzielam boki biszkoptu od formy i wykładam biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczenia
- odklejam papier z biszkoptu, ostrym nożem kroję biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm )
Bita śmietana:
- w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki wody, odstawiam z ognia, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę
- bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną
- na desce układam pierwszy blat tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchni
- układam połówki truskawek i przykrywam 1/3 ubitej śmietanki
- kładę drugi blat, powtarzam mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany
- resztę śmietany rozprowadzam na bokach tortu
- boki obsypuję płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)
- tort posypuję solidną porcją cukru pudru
OdpowiedzUsuńSmak i tekstura to idealne małżeństwo, które z każdym dniem staje się coraz pyszniejsze :)))
Halinko, to jest Pan Tort , nie wiem, czy ktokolwiek mu się oprze,
OdpowiedzUsuńdoskonale skomponowane składniki, truskawki, czekolada, bita śmietana ,
biszkopt, czego chcieć więcej?
Ten mariaż jest doskonały, jak sama zauważyłaś.
zapraszam :))
Jak dla mnie tort wygląda fantastycznie i chętnie bym się na niego rzuciła :D
OdpowiedzUsuń
Usuń:)))
Piękny, pyszny, kuszący i.... nie wiem co jeszcze można napisać. Gdyby nie ta szyba dzieląca mnie od niego to bym go ugryzła... :)
OdpowiedzUsuńmiło :-)
UsuńMmm, to faktycznie idealnie czerwcowy tort, ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń
Usuńdziękuję :)))