czerwca 10, 2014

"Tort Stracciatella z truskawkami"

Print Friendly and PDF

Tort Stracciatella z truskawkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się czekolada, prażone migdały, bita śmietana i truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty biszkopt fantastycznie łączy się z musem truskawkowym i bitą śmietaną, do tego spore kawałki owoców, starta czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi migdałami. To ciastko przygotowałam na uroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale widziałam, że smakowało, goście prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:)))
Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca.
Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :)))
 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 1 godz. 
Czas pieczenia: 40 min.
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 14-15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 



Składniki:

adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :)))


Biszkopt:


  • jajka: 7
  • cukier: 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa: 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana: 1/3 szklanki 

 Przełożenie:


  • truskawki: ok. 500 g Mus:
  • truskawki: 200 g
  • żelatyna: 1 łyżeczka 

 Bita śmietana:


  • śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litr
  • cukier: 1/2 szklanki
  • żelatyna: 2 łyżeczki 

 Dekoracja:


  • gorzka czekolada: 150 g
  • prażone płatki migdałów: 150 g
  • cukier puder: do przyprószenia całości

Przygotowanie:


Biszkopt:


  • dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypuję
  • mąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszam
  • piekarnik nagrzewam do 170oC
  • oddzielam żółtka od białek
  • białka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią
  • stopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu)
  • białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące
  • wciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami)
  • dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany
  • im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt
  • ciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika
  • piekę do suchego patyczka ok. 40 minut
  • od razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm)
  • studzę biszkopt - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowej 

 Mus:


  • truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję żelatynę, mieszam energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści
  • studzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstnieje
  • nożem oddzielam boki biszkoptu od formy i wykładam biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczenia
  • odklejam papier z biszkoptu, ostrym nożem kroję biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm ) 

 Bita śmietana:


  • w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki wody, odstawiam z ognia, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę
  • bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną
  • na desce układam pierwszy blat tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchni
  • układam połówki truskawek i przykrywam 1/3 ubitej śmietanki
  • kładę drugi blat, powtarzam mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany
  • resztę śmietany rozprowadzam na bokach tortu
  • boki obsypuję płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)

Tort Stracciatella z truskawkami
  • tort posypuję solidną porcją cukru pudru
Tort Stracciatella z truskawkami

Smacznego !!!


Lato w pełni! 

9 komentarzy:


  1. Smak i tekstura to idealne małżeństwo, które z każdym dniem staje się coraz pyszniejsze :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Halinko, to jest Pan Tort , nie wiem, czy ktokolwiek mu się oprze,
    doskonale skomponowane składniki, truskawki, czekolada, bita śmietana ,
    biszkopt, czego chcieć więcej?
    Ten mariaż jest doskonały, jak sama zauważyłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie tort wygląda fantastycznie i chętnie bym się na niego rzuciła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, pyszny, kuszący i.... nie wiem co jeszcze można napisać. Gdyby nie ta szyba dzieląca mnie od niego to bym go ugryzła... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, to faktycznie idealnie czerwcowy tort, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger