wtorek, 10 czerwca 2014

"Tort Stracciatella z truskawkami"

Tort Stracciatella z truskawkami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 czerwca 2014 r. Czerwiec, to sezon truskawkowy. Dlatego polecam wyjątkowy tort, w którym przewijają się czekolada, prażone migdały, bita śmietana i truskawki. Właśnie te proste składniki czynią go doskonałym. Puszysty biszkopt fantastycznie łączy się z musem truskawkowym i bitą śmietaną, do tego spore kawałki owoców, starta czekolada wieńcząca wierzch i boki obłożone prażonymi migdałami. To ciastko przygotowałam na
uroczystość rodzinną, nie chcę się chwalić, ale goście naprawdę zachwalali i prosili o dokładkę. Z tego rozbiegu nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, ale obiecuję, że wnętrze tej delicji wkrótce pokażę. Chociaż zdjęcia nie oddają na 100 % jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis:))) 
Tort Stracciatella z truskawkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 czerwca
Fantazyjny tort stracciatella z truskawkami! Najkrócej mówiąc - ten tort jest kwintesencją lata :))) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min 
Liczba porcji: 14-15 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 






Składniki: 

adaptacja przepisu - Kwestia Smaku :))) 
Biszkopt: 
  • jajka: 7 
  • cukier: 1 szklanka 
  • mąka pszenna tortowa: 1 szklanka 
  • mąka ziemniaczana: 1/3 szklanki 
Przełożenie: 
  • truskawki: ok. 500 g 
Mus: 
  • truskawki: 200 g 
  • żelatyna: 1 łyżeczka 
Bita śmietana: 
  • śmietanka kremowa 30% lub 36% - bardzo zimna (używam Łaciatej): 1 litr 
  • cukier: 1/2 szklanki 
  • żelatyna: 2 łyżeczki 
Dekoracja: 
  • gorzka czekolada: 150 g 
  • prażone płatki migdałów: 150 g 
  • cukier puder: do przyprószenia całości 

Przygotowanie:

Biszkopt:
  • dno wysokiej, prostokątnej formy o wymiarach 21 cm * 26 cm lub okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia boków, niczym nie smaruję, ani nie wysypuję 
  • mąkę pszenną przesiewam razem z ziemniaczaną i mieszam 
  • piekarnik nagrzewam do 170oC 
  • oddzielam żółtka od białek 
  • białka ubijam na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią 
  • stopniowo zwiększam obroty miksera i dodaję po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu) 
  • białka ubijam jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące
  • wciąż ubijając dodaję po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się już z białkami) 
  • dodaję przesiane mąki (najlepiej w trzech partiach) i mieszam je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki (można szpatułką) z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany 
  • im mniej piana opadnie, tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt 
  • ciasto wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika 
  • piekę do suchego patyczka ok. 40 minut 
  • od razu wyjmuję tortownicę z piekarnika i energicznie odstawiam ją na blat (rzucam z wysokości około 40 cm) 
  • studzę biszkopt  - można upiec dzień wcześniej, wystudzić i przechowywać w formie pod przykryciem ze ściereczki, pozostawić w temperaturze pokojowej 
Mus:
  • truskawki na mus wkładam do rondelka i miksuję na gładki mus, ustawiam na ogniu i doprowadzam do zagotowania odstawiam z ognia i wsypuję żelatynę, mieszam energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści 
  • studzę i czekam około 1/2 godziny przed nałożeniem, aż nieco zgęstnieje 
  • nożem oddzielam boki biszkoptu od formy i wykładam biszkopt do góry dnem na deskę (blat), wyścielony papierem do pieczenia 
  • odklejam papier z biszkoptu, ostrym nożem kroję biszkopt na 2 blaty (lub na 3 jeśli użyliśmy okrągłej tortownicy 23-24 cm ) 
Bita śmietana:
  • w małym rondelku gotuję 1/4 szklanki wody, odstawiam z ognia, wsypuję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, studzę 
  • bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijam z cukrem na sztywną pianę, następnie miksuję z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną 
  • na desce układam pierwszy blat tortu i polewam go połową musu, smaruję po całej powierzchni 
  • układam połówki truskawek i przykrywam 1/3 ubitej śmietanki 
  • kładę drugi blat, powtarzam mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany 
  • resztę śmietany rozprowadzam na bokach tortu 
  • boki obsypuję płatkami migdałów, na wierzch ścieram ciemną czekoladę (nożem od gładkiej strony, trzymając nóż prostopadle do tabliczki)
  • tort posypuję solidną porcją cukru pudru

                                                    Smacznego !!! 


Tagi: truskawki, śmietanka kremówka 30%, gorzka czekolada, prażone płatki migdałów;

Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni! Milion smaków truskawek

8 komentarzy:


  1. Smak i tekstura to idealne małżeństwo, które z każdym dniem staje się coraz pyszniejsze :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Halinko, to jest Pan Tort , nie wiem, czy ktokolwiek mu się oprze,
    doskonale skomponowane składniki, truskawki, czekolada, bita śmietana ,
    biszkopt, czego chcieć więcej?
    Ten mariaż jest doskonały, jak sama zauważyłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie tort wygląda fantastycznie i chętnie bym się na niego rzuciła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, pyszny, kuszący i.... nie wiem co jeszcze można napisać. Gdyby nie ta szyba dzieląca mnie od niego to bym go ugryzła... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, to faktycznie idealnie czerwcowy tort, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))