Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami (u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie ,ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):)
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca.
Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Na podstawie przepisu stąd:- truskawki: 800 g
- masło (miękkie): 200 g
- cukier puder: 200 g
- jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4
- mąka tortowa: 250 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Kruszonka:
- mąka tortowa: 150 g
- masło: 75 g
- domowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g
- cukier puder: do posypania
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce)
Kruszonka:
- na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzę
- ucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut
- nie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu
- następnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników
- ciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki)
- posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika
- piekę przez 60-70 minut, do suchego patyczka
- po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
- zdejmuję obręcz ciasta i kroję
OdpowiedzUsuńKulinaria i moda mają przynajmniej jeden punkt wspólny - kochają klasykę, która zawsze "smakuje' i zawsze się z chęcią do niej powraca - serdeczności :):):)
Bardzo lubie takie klasyczne ciasta...przewaznie wszystkim smakuja i ja osobiscie chetnie je robie, ale w formie prostokontnej i nieco nizsze...oraz z inna kruszonka, dlatego dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń
Usuńzapraszam do wypróbowania, bo ciasto jest bardzo proste i naprawdę smaczne, szczególnie z gałką lodów - dziękuję Elu za odwiedziny, daj znać jak smakowało :)))
Same wspaniałości- czy do takiego ciasta można użyć czarnych malin?
OdpowiedzUsuń
UsuńTak - pozdrawiam :)))
Ależ ono pięknie wygląda! Szkoda, że nie mam truskawek, mogę zrobić z jagodami?
OdpowiedzUsuń
Usuńjak najbardziej - serdeczności :)))
takie ciasta lubię takie najbardziej:)
OdpowiedzUsuń
Usuńdziękuję za odwiedziny i polecam, bo ciasto warte grzechu :)))