poniedziałek, 7 lipca 2014

"Ciasto truskawkowe z kruszonką"

Ciasto truskawkowe z kruszonką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,
ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):) 
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca
Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min 
Liczba porcji: 12 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Na podstawie przepisu stąd: 
  • truskawki: 800 g 
  • masło (miękkie): 200 g 
  • cukier puder: 200 g 
  • jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4 
  • mąka tortowa: 250 g 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
Kruszonka: 
  • mąka tortowa: 150 g 
  • masło: 75 g 
  • domowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g 
  • cukier puder: do posypania 

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzewam do 180oC
  • okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce) 
Kruszonka:
  • na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzę 
  • ucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut 
  • nie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu
  • następnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników 
  • ciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki) 
  • posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika 
  • piekę przez 60-70 minut, do suchego patyczka 
  • po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
  • zdejmuję obręcz ciasta i kroję



                                              Smacznego :):):) 


Tagi: truskawki, masło, domowy cukier waniliowy;

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

9 komentarzy :


  1. Kulinaria i moda mają przynajmniej jeden punkt wspólny - kochają klasykę, która zawsze "smakuje' i zawsze się z chęcią do niej powraca - serdeczności :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie klasyczne ciasta...przewaznie wszystkim smakuja i ja osobiscie chetnie je robie, ale w formie prostokontnej i nieco nizsze...oraz z inna kruszonka, dlatego dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. zapraszam do wypróbowania, bo ciasto jest bardzo proste i naprawdę smaczne, szczególnie z gałką lodów - dziękuję Elu za odwiedziny, daj znać jak smakowało :)))

      Usuń
  3. Same wspaniałości- czy do takiego ciasta można użyć czarnych malin?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ono pięknie wygląda! Szkoda, że nie mam truskawek, mogę zrobić z jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasta lubię takie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. dziękuję za odwiedziny i polecam, bo ciasto warte grzechu :)))

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))