czerwca 22, 2013

" Ciasto z nutellą "

Print Friendly and PDF

Ciasto z nutellą

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 21 czerwca 2013 r.
Czy wiesz, że słoiczkami kremu Nutella wyprodukowanymi w ciągu jednego roku można okrążyć kulę ziemską 1,4 razy :-) 
Ciasto z nutellą pierwszy raz spróbowałam jakiś czas temu. 
Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu. 
Wtedy postanowiłam, że to ciasto przygotuje moja siostra, która bardzo lubi kuchnię. 
Przepis uzyskałam błyskawicznie od znajomej, niestety pomysł z siostrą legł w gruzach. 
Recepturę dalej nosiłam w torebce, a delikatny smak cały czas mnie prześladował. 
Upłynęło sporo czasu i dopiero założenie bloga kulinarnego zmotywowało mnie do samodzielnego zrobienia tego rarytasu. 
Ciasto było strzałem w dziesiątkę w sam raz na letnią porę, gdy zamiast otwierać piekarnik, otwieram drzwi na taras, gdzie na świeżym powietrzu, skąpanym w promieniach słonecznych raczę się kawałeczkiem takiej delicji. 
Cóż więcej potrzeba do szczęścia :-) 
To ciasto podane wprost z lodówki, może zastąpić nawet lody. 
Zapraszam więc na trójwarstwowy przysmak, który ma genialną, kremową, śmietanowo-serową konsystencje i chrupiący, rozpływający się spód, będący zasługą najzwyklejszych sucharów wymieszanych z czekoladowo-orzechowym kremem :-) 

Ciasto z nutellą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca
Pyszne ciasto z nutellą!!! 
Ciasto z nutellą zawsze robi furorę wśród gości. 
Jest to lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona ulubionymi owocami w galaretce. 
Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jedna zaleta w postaci efektu kolorystycznego:-) 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

Spód: 

  • suchary: 1 paczka (290 g) 
  • nutella: 400 g 

Warstwa serowa: 

  • serek waniliowy: 1 kg 
  • żelatyna: 2 łyżki 
  • kompot wiśniowy: 1/2 szklanki 

Masa z bitej śmietany: 

  • śmietana kremówka: 0,75 litra 
  • żelatyna: 3 łyżeczki 
  • cukier puder (jeśli ktoś lubi słodką śmietanę): wedle uznania, ja dodałam bardzo malutko 

Dodatkowo: 

  • kompot wiśniowy: 1 litr 
  • galaretki wiśniowe: 3 sztuki 

Przygotowanie:

Spód: 

  • sucharki przekładam do blendera i drobno mielę (nie na pył, aby zachować naturalną chrupkość), przekładam do miski, dodaję Nutellę i całość dokładnie mieszam do połączenia składników
  • masę mieszam łyżką, jeśli jest to trudne wyrzucam łyżkę i mieszam ręką
  • jest jeszcze trzeci sposób łączenia kremu z sucharkami -do garnka z wodą wstawić słoik z masą i mieszać, aż będzie rzadka
  • zmielone sucharki wrzucić do miski i zalać je płynną masą 
  • całość miksować, aż składniki się wymieszają i połączą 
  • następnie przenieść do blachy i wygładzić
  • blachę włożyć do zamrażalnika, aby schłodzić spód :-) 
 Taki spód można wykorzystać do wielu innych ciast i deserów.

Warstwa serowa: 

  • żelatynę rozpuszczam w pół szklanki kompotu i jak ostygnie łączę z serkami waniliowymi
  • żelatynę dokładnie mieszać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby nie było grudek
  • masę serową wylewam na przygotowany spód z nutellą i sucharkami
  • przenoszę do lodówki. 

Masa z bitej śmietany: 

  • żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, ubijam śmietanę i łączę z wcześniej przygotowaną żelatyną
  • śmietanę wykładam na serki waniliowe 
  • odsączam wiśnie z kompotu i układam na śmietanie:-)

  • do garnka przelewam kompot z wiśni i uzupełniam do pełnego 1 litra wodą
  • całość podgrzewam, nie doprowadzam do wrzenia!!! 
  • galaretki rozpuszczam w gorącym kompocie mieszając 
  • pozostawiam do ostygnięcia
  • tężejącą galaretkę wylewam na ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia
  • ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 360*245*60 mm.




Na koniec mała rada !!! 
 Ciasto zacznij od końca to znaczy od górnej warstwy, aby w czasie wykonywania pozostałych czynności         galaretka mogła swobodnie stygnąć :-) 

                                                       Pyszności..... 


 Tagi: suchary, nutella, serek waniliowy, żelatyna, kompot wiśniowy, śmietana kremówka, galaretki wiśniowe;

5 komentarzy:


  1. Lekka pianka śmietankowo-waniliowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona wytrawnymi
    wiśniami w galaretce.
    Ciasto idealne na upalne, letnie dni.

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasto. niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  3. Maciej Jamroży12 marca 2015 09:56

    jaki dodać serek ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger