Galette z wiśniami i czereśniami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2014 r. Galette - to słowo wywodzące się z kuchni francuskiej, które oznacza - płaskie, okrągłe i bardzo chrupiące ciasto. Ma ono trzy określenia. Po pierwsze - to rodzaj naleśników smażonych w Bretanii i Normandii. Po drugie rodzaj ciasta francuskiego, wypełnionego słodkim lub słonym farszem. Najbardziej znanym galette jest tzw. "galette des rois" - ciasto z migdałowym nadzieniem tradycyjnie serwowane we Francji podczas Święta Trzech Króli. Historia tego galette sięga XIV wieku. Ja
przygotowałam galette, jako tartę o nieregularnych brzegach, poprzez ułożenie cienkiej warstwy migdałowego nadzienia i soczystych letnich owoców na kruchym placku, a następnie zawinięcie brzegów ciasta, na wypełnienie, w celu utworzenia ozdobnych fałd. I to jest właśnie trzeci przykład tego wypieku. Słoneczne galette jest bardzo aromatyczne, pachnie owocami, a aromat masła, cudnie dopełnia całości. Tartę wypełniłam wiśniami i czereśniami, ponieważ to są moje ulubione owoce i wiedziałam, że dzięki nim na pewno będzie smacznie. Przysłówek szybko jest definicją gelato - dlatego, że: robi się je szybko, zjada się je szybko i tęskni się szybko. Przyznaję, ciasto jest tak pyszne, że na ciepło (bo tak mi najbardziej smakuje), zjadłam 3 kawałki. Wiem, wiem, to prawdziwe łakomstwo, ale niestety nie miałam wystarczająco dużo silnej woli. Wypiek jest uzależniający. Jeśli sami przygotujecie to cudeńko, to będziecie wiedzieć o czym piszę. Polecam i życzę smacznego :-) Galette z wiśniami i czereśniami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 sierpnia. Rustykalne galette z wiśniami i czereśniami! Piękno tego ciasta bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka. Rustykalizm polega na tym, że nie trzeba używać formy i to jak dla mnie jest największy atut tego wypieku :-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 45 min
Łączny czas: 12 godz. i 45 min
Liczba porcji: 10
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis zaadaptowany stąd:-)
Ciasto kruche:
- mąka pszenna niebielona: 1 szklanka
- mąka razowa: 1/2 szklanki
- cukier trzcinowy (użyłam Turbinado): 1 łyżka
- sól morska: 1/2 łyżeczki
- zimne masło pokrojone w kostkę: 8 łyżek
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- woda lodowa: 1/4 szklanki
- wiśnie: 300 g
- czereśnie: 200 g
- sok pomarańczowy: 2 łyżeczki
- niebielona mąka: 1 łyżka
- cukier trzcinowy: 2 łyżki
- zmielone migdały: 1/3 szklanki
- mąka: 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier puder: 3 łyżki
- masło (w temperaturze pokojowej): 1 łyżka
- jajko (duże): 1
- jajko: 1
- krople wody: kilka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Migdałowe nadzienie:
Tagi: mąka razowa, cukier trzcinowy, sól morska, masło, wiśnie, czereśnie, sok pomarańczowy, migdały;
- w schłodzonej misce mieszam mąkę pszenną niebieloną, mąkę razową, sól i cukier, do połączenia składników
- do mieszaniny mąki powoli dodaję masło, ciasto powinno być wielkości małych ziaren grochu
- dodaję wodę i sok z cytryny
- zawartość mieszam ręką (można drewnianą łyżką), aż składniki się połączą (nie używamy miksera)
- formuję kulę, owijam w folię
- chłodzę w lodówce przez co najmniej godzinę, najlepiej całą noc
- nagrzewam piekarnik do 205oC
Owoce:
- wiśnie i czereśnie dryluję, po czym przekładam je do miski z odrobiną soli, soku pomarańczowego, mąki, grubego cukru i mieszam do połączenia
Migdałowe nadzienie:
- wszystkie składniki nadzienia łączę w malakserze do uzyskania kremowej masy
- na powierzchni lekko posypanej mąką wałkuję ciasto galette, do uzyskania koła o średnicy 30 cm (promień 15 cm)
- ciasto przenoszę na pokrytą papierem do pieczenia prostokątną blachę
- środek ciasta (okrąg o średnicy 15 cm) wykładam nadzieniem migdałowym, które idealnie wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przed rozmiękaniem
- na nadzienie nanoszę owoce
- następnie zawijam pozostawione brzegi ciasta na nadzienie i owoce i tworzę ozdobne fałdy
- jeśli trudno wykonać fałdy należy włożyć ciasto na 15 minut do lodówki
- jajko mieszam z wodą i pędzelkiem nanoszę na zewnętrzne krawędzie
- ciasta posypuję cukrem Turbinado
- przenoszę do nagrzanego piekarnika i piekę na środkowym regale przez 40-45 minut (czas jest wartością względną, ponieważ zależy od piekarnika), aż krawędzie ładnie się zrumienią
- wyjmuję galette z piekarnika, studzę na kratce około 15 minut (jeśli ciasto kruche trudno się ugniata, należy dodać łyżkę wody lodowej)
Halinko, ja też tak mam. Ćwiczę silną wolę, ćwiczę do czasu, dopóki nie zobaczę przed sobą jakiegoś pysznego deseru.
OdpowiedzUsuńTeż nie potrafiłabym się oprzeć galette z wiśniami. Pysznie się robi, czytając sam opis. A co dopiero kiedy widzi się takie cudo na talerzyku. Ślinka leci na sam widok :)
Mmm... Aż u mnie zapachniało tym cudem :) Pychota!
OdpowiedzUsuńaromat tego galette, to jeden z jego atutów - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńno dobrze, a co z tą wagą, nie przejmować się??? - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń