piątek, 29 sierpnia 2014

"Galette z wiśniami i czereśniami"

Galette z wiśniami i czereśniami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2014 r. Galette - to słowo wywodzące się z kuchni francuskiej, które oznacza - płaskie, okrągłe i bardzo chrupiące ciasto. Ma ono trzy określenia. Po pierwsze - to rodzaj naleśników smażonych w Bretanii i Normandii. Po drugie rodzaj ciasta francuskiego, wypełnionego słodkim lub słonym farszem. Najbardziej znanym galette jest tzw. "galette des rois" - ciasto z migdałowym nadzieniem tradycyjnie serwowane we Francji podczas Święta Trzech Króli. Historia tego galette sięga XIV wieku. Ja
przygotowałam galette, jako tartę o nieregularnych brzegach, poprzez ułożenie cienkiej warstwy migdałowego nadzienia i soczystych letnich owoców na kruchym placku, a następnie zawinięcie brzegów ciasta, na wypełnienie, w celu utworzenia ozdobnych fałd. I to jest właśnie trzeci przykład tego wypieku. Słoneczne galette jest bardzo aromatyczne, pachnie owocami, a aromat masła, cudnie dopełnia całości. Tartę wypełniłam wiśniami i czereśniami, ponieważ to są moje ulubione owoce i wiedziałam, że dzięki nim na pewno będzie smacznie. Przysłówek szybko jest definicją gelato - dlatego, że: robi się je szybko, zjada się je szybko i tęskni się szybko. Przyznaję, ciasto jest tak pyszne, że na ciepło (bo tak mi najbardziej smakuje), zjadłam 3 kawałki. Wiem, wiem, to prawdziwe łakomstwo, ale niestety nie miałam wystarczająco dużo silnej woli. Wypiek jest uzależniający. Jeśli sami przygotujecie to cudeńko, to będziecie wiedzieć o czym piszę. Polecam i życzę smacznego :-) Galette z wiśniami i czereśniami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 28 sierpnia. Rustykalne galette z wiśniami i czereśniami! Piękno tego ciasta bierze się z nieregularnego kształtu, ręcznego wytwarzania, którego rezultatem są niepowtarzalne cudeńka. Rustykalizm polega na tym, że nie trzeba używać formy i to jak dla mnie jest największy atut tego wypieku :-)
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 12 godz. i 45 min 
Liczba porcji: 10 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Przepis zaadaptowany stąd:-) 
Ciasto kruche:
  • mąka pszenna niebielona: 1 szklanka 
  • mąka razowa: 1/2 szklanki 
  • cukier trzcinowy (użyłam Turbinado): 1 łyżka 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • zimne masło pokrojone w kostkę: 8 łyżek 
  • sok z cytryny: 2 łyżeczki 
  • woda lodowa: 1/4 szklanki 
Owoce: 
  • wiśnie: 300 g 
  • czereśnie: 200 g 
  • sok pomarańczowy: 2 łyżeczki 
  • niebielona mąka: 1 łyżka 
  • cukier trzcinowy: 2 łyżki 
Migdałowe nadzienie: 
  • zmielone migdały: 1/3 szklanki 
  • mąka: 1 i 1/2 łyżeczki 
  • cukier puder: 3 łyżki 
  • masło (w temperaturze pokojowej): 1 łyżka 
  • jajko (duże): 1 
Wykończenie:
  • jajko: 1 
  • krople wody: kilka 

Przygotowanie:

Ciasto kruche: 
  • w schłodzonej misce mieszam mąkę pszenną niebieloną, mąkę razową, sól i cukier, do połączenia składników 
  • do mieszaniny mąki powoli dodaję masło, ciasto powinno być wielkości małych ziaren grochu 
  • dodaję wodę i sok z cytryny 
  • zawartość mieszam ręką (można drewnianą łyżką), aż składniki się połączą (nie używamy miksera) 
  • formuję kulę, owijam w folię 
  • chłodzę w lodówce przez co najmniej godzinę, najlepiej całą noc 
  • nagrzewam piekarnik do 205oC 
Owoce:
  • wiśnie i czereśnie dryluję, po czym przekładam je do miski z odrobiną soli, soku pomarańczowego, mąki, grubego cukru i mieszam do połączenia



Migdałowe nadzienie:

  • wszystkie składniki nadzienia łączę w malakserze do uzyskania kremowej masy 
  •  na powierzchni lekko posypanej mąką wałkuję ciasto galette, do uzyskania koła o średnicy 30 cm (promień 15 cm) 
  • ciasto przenoszę na pokrytą papierem do pieczenia prostokątną blachę 
  • środek ciasta (okrąg o średnicy 15 cm) wykładam nadzieniem migdałowym, które idealnie wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przed rozmiękaniem 
  • na nadzienie nanoszę owoce 
  • następnie zawijam pozostawione brzegi ciasta na nadzienie i owoce i tworzę ozdobne fałdy 
  • jeśli trudno wykonać fałdy należy włożyć ciasto na 15 minut do lodówki 
  • jajko mieszam z wodą i pędzelkiem nanoszę na zewnętrzne krawędzie 
  • ciasta posypuję cukrem Turbinado 
  • przenoszę do nagrzanego piekarnika i piekę na środkowym regale przez 40-45 minut (czas jest wartością względną, ponieważ zależy od piekarnika), aż krawędzie ładnie się zrumienią
  • wyjmuję galette z piekarnika, studzę na kratce około 15 minut (jeśli ciasto kruche trudno się ugniata, należy dodać łyżkę wody lodowej)






                            Smacznego:-) 


Tagi: mąka razowa, cukier trzcinowy, sól morska, masło, wiśnie, czereśnie, sok pomarańczowy, migdały; 

Lato w pełni!

4 komentarze:

  1. Halinko, ja też tak mam. Ćwiczę silną wolę, ćwiczę do czasu, dopóki nie zobaczę przed sobą jakiegoś pysznego deseru.
    Też nie potrafiłabym się oprzeć galette z wiśniami. Pysznie się robi, czytając sam opis. A co dopiero kiedy widzi się takie cudo na talerzyku. Ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Aż u mnie zapachniało tym cudem :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. aromat tego galette, to jeden z jego atutów - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. no dobrze, a co z tą wagą, nie przejmować się??? - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))