sierpnia 27, 2014

"Napój jabłkowy"

Print Friendly and PDF

Napój jabłkowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 sierpnia 2014 r. Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Koniec sierpnia jest szczytem sezonu jabłkowego, a różnorodność odmian i ich urodzajność sprawiają, iż możemy cieszyć się owocami prosto z drzewa przez bardzo długi czas. Na "słoneczno-deszczowe" letnie dni przygotowałam napój ze świeżych owoców prosto z jabłoni. Jego wyjątkowość zawdzięczamy wstępnej karmelizacji cukru, dodane potem owoce
mieszają się z karmelem tworząc świetną bazę. Dopiero pod koniec dodałam wanilię i sok z cytryny. Ten asamblaż stworzył zdrowy napój o wspaniałym delikatnym smaku i kojącym aromacie. Bardzo dobry jako dodatek do obiadu, który wspaniale uzupełnia i u mnie powoli staje się rytuałem. Napój jest prosty w przygotowaniu, użyłam lekko kwaskowate jabłka, które są tutaj atutem. Serdecznie polecam i życzę smacznego :):):) Napój jabłkowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 sierpnia. Doskonały napój jabłkowy! Tego lata doszłam do wniosku, że nie ma nic pyszniejszego, niż przygotowywane w domowym zaciszu napoje i kompoty. Nie dość, że wspaniale orzeźwiają i są prawdziwą bombą witaminową, to na dodatek są niesamowicie smaczne. A wszystko za sprawą ich plastyczności - sami możemy je tworzyć, dodając ulubione przyprawy, zioła i smaki - gorąco polecam :-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 10 min Czas smażenia: 9 min Łączny czas: 19 min 
Liczba porcji: 4 
Rozmiar porcji: 1 szklanka 





Składniki: 

  • jabłka: 400 g 
  • woda (polecam mineralną): 1 litr 
  • cukier: 4 łyżki 
  • pasta waniliowa (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią): 1 łyżeczka 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 

Przygotowanie:

  • jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne i dzielę dodatkowo na ósemki 
  • do garnka z grubym dnem wsypuję cukier i równomiernie rozprowadzam go po dnie 
  • podgrzewam na średnim ogniu przez około 2-3 minuty do czasu, aż zacznie brązowieć 
  • wówczas wrzucam jabłka i mieszam początkowo, po dodaniu jabłek cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak owoce będą puszczać sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać 
  • smażę tak przez około 2-3 minuty 
  • wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania 
  • zmniejszam ogień, dodaję pastę i gotuję przez około 5 minut, aż jabłka zmiękną 
  • na koniec dodaję sok z cytryny 
  • odstawiam na kilka minut 
  • następnie przecedzam przez sitko do czystego naczynia/dzbanka 
  • jabłka na sitku dociskam łyżką tak, aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w napoju 
  • napój próbuję 
  • w razie potrzeby można posłodzić, można rozcieńczyć wodą mineralną gazowaną 
  • w upały dobrze sprawdza się wersja schłodzona napoju z kostką lodu, czy plasterkiem cytryny



                           Smacznego! 


Tagi: jabłka, woda mineralna, pasta waniliowa, sok z cytryny;

Jabłka wolności Jak ugasić pragnienie? Lato w pełni! Jedz polskie jabłka Letnie Orzeźwienie 2014

5 komentarzy:

  1. Halinko, bardzo się staram komentować u Ciebie, niestety Twój przycisk u mnie nie działa, uruchomiłam wszelkie sposoby , by dotrzeć do tej możliwości i czynię to w końcu, ale ze strony disqus.com przez mój profil, innej możliwości nie ma na razie. Może w końcu to jakoś "rozgryzę".
    Uwielbiam taki sok, jeszcze mam z zeszłego roku kilka butelek, więc sobie odpuściłam.
    Choć właśnie teraz powinnam zrobić, by odpowiedzieć na wezwanie do jedzenia jabłek (z powodu embarga)
    Na dowód skąd u Ciebie komentuję zamieszczam screen. "Nie ma złej drogi do swojej niebogi"

    OdpowiedzUsuń
  2. Lech Waluszewski10 maja 2015 14:51

    No tak z jabłek można wiele napoi zrobić. Mieszając np.: ze szkocką.

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że to ciekawe połączenie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger