Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2014 r. Latem u rodziców w sadzie najbardziej urzekają mnie piękne krzewy, które pokryte są malutkimi czerwonymi kulkami, przypominającymi miniaturowe ozdoby świąteczne. Uwielbiam te rubinowe i kwaskowate korale - szczególnie w lipcu, kiedy oblewa je słoneczna słodycz i pachną latem. Czerwone koraliki, najlepiej smakowały w dzieciństwie przysypane cukrem, zjedzone naprędce, to właśnie one zainspirowały
mnie do zamknięcia ich w słoiczku w postaci pysznego dżemu. Porzeczki połączyłam z jabłkiem, dodałam cukier i wanilię i gotowałam tak długo, aż zawarte w nich pektyny, zagęściły masę do odpowiedniej konsystencji. Kto by się spodziewał, że takie maleństwa skupiają tyle dobrego. Otrzymałam dżem bogaty w składniki mineralne, witaminy oraz kwasy organiczne, który ma bogaty aromat, piękny wygląd, nie jest ani za słodki, ani zbyt kwaskowaty, można by powiedzieć dżem z charakterem. Jabłka łagodzą, wyrazisty porzeczkowy smak, nadają lżejszą konsystencję i lepszą smarowność. Myślę, że ten przetwór zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło słonecznych promieni, podczas smarowania pieczywa, czy przekładania ciast :-) Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lipca.
Aksamitny dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami! Czerwona porzeczka obdarowana jest niezwykle cennymi składnikami jakimi są błonnik i jego rozpuszczalna frakcja, czyli pektyny. Te substancje, będące mieszaniną węglowodanów, mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne z organizmu, zwiększają uczucie sytości, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych. Dlatego zachęcam do zaopatrzenia Waszych spiżarni w te owoce i do dzieła!!!
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Składniki:
Źródło przepisu :-)
- czerwona porzeczka: ok. 1 kg
- jabłka: 2 małe lub 1 duże
- cukier ok. 500-600 g opcjonalnie:
- skórka z pomarańczy: 1 mała pomarańcza
lub:
- laska wanilii: 1
Przygotowanie:
- porzeczkę płuczę, osuszam, oddzielam od gałązek przekładam do szerokiego rondla o grubym dnie, dodaję cukier oraz około 100 ml wody
- gotuję kilka minut, po czym odstawiam do wystudzenia - pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówce) na noc (można pominąć ten etap, smażąc dżem od razu, jednak wtedy może to trwać nieco dłużej)
- następnego dnia porzeczkę przecieram przez sito, przekładam otrzymaną masę do rondla, dodaję wanilię
- jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można pokroić), dodaję do masy porzeczkowej i gotuję
- smażę owoce, aż dżem odpowiednio zgęstnieje (im mniej cukru, tym dłużej trzeba gotować/smażyć)
- od czasu do czasu szumuję
- gorący aromatyczny dżem przekładam do suchych, gorących słoików (wyprażonych w piekarniku - słoiki wraz z zakrętkami wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 40 minut) i dokładnie zakręcam
- następnie dżem pasteryzuję - słoiki wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 20 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku
Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś! Jest już późna godzina, a mi się marzy świeża bułeczka posmarowana takim dżemem! Muszę wypróbować przepis! Gorąco pozdrawiam! :D
Rozpustne gotowanie.
Agnieszko - jest bardzo pyszny, ma piękną barwę, aromat, ale przede wszystkim bez jakichkolwiek konserwantów - polecam :-)
OdpowiedzUsuńGrunt o domowe, smaczne i pewne. Ja też zabieram się za dżemy :)
OdpowiedzUsuńPycha, domowe przetwory są najlepsze :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło :-)
OdpowiedzUsuńNiepotrzebnie pasteryzujesz dodatkowo gdyż samo wlanie gorącej masy do słoika gdzie posostaje w wysokiej temperaturze dość długo jest wystarczającą pasteryzacją. Długość obróbki cieplnej ma wpływ na zmniejszenie ilości cennych składników a tego przecież chcemy uniknąć, czyż nie?
OdpowiedzUsuń