czwartek, 17 kwietnia 2014

" Mazurek z marmoladą pomarańczową "

Mazurek z marmoladą pomarańczową


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2014 r. Przepis na mazurka przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.
Niebywałą zaletą mazurka jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie. Jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wstyd się przyznać, ale mazurka jadłam chyba z dwa razy i nigdy nie piekłam. Dlatego postanowiłam, że w te święta wielkanocne, będzie moją propozycją numer jeden. Spośród tysięcy odmian i sposobów na jego wykonanie zainspirowałam się mazurkiem z marmoladą pomarańczową pochodzącym z Kwestii Smaku. W tym wypieku najtrudniejszym zadaniem jest postępowanie z kruchym spodem, który jest bardzo delikatny i ma tendencje do kruszenia się, a nawet łamania, ale dzięki temu jest smaczny. Spód jest bardzo maślany i cudownie pachnie. Kolejny krok to początek zabawy, bo szykujemy masy takie jak lubimy (orzechowa, kajmakowa, marmolada, konfitura) i zdobimy (skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, daktyle, migdały, orzechy, lukier, polewy), możemy tworzyć piękne krajobrazy, czy motywy wielkanocne. W moim debiutanckim mazurku, subtelny spód otuliłam marmoladą pomarańczową, którą uszlachetniłam likierem pomarańczowym, ułożyłam plasterki suszonych moreli, zwieńczyłam polewą czekoladową i płatkami migdałów. Uzyskałam coś naprawdę niebywałego i pysznego, wiem, że ten mazurek z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników:))
Mazurek z marmoladą pomarańczową 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 kwietnia
Niebiański mazurek z marmoladą pomarańczową! 
W tym mazurku przeplata się gorycz pomarańczy, słodycz pochodząca z fantazyjnie stopionej czekolady, delikatne morele i chrupiące płatki migdałowe. Taka mieszanina smaków będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu :)) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 



Składniki: 

Spód
  • mąka pszenna: 170 g 
  • mąka ziemniaczana: 80 g 
  • cukier: 50 g 
  • zimne masło: 150 g 
  • jajko: 1 
Dodatki: 
  • marmolada pomarańczowa z kawałkami owoców (może być grejpfrutowa, cytrynowa): 3/4 szklanki
  • likier pomarańczowy (np. Cointreau - niekoniecznie): 4 łyżki 
  • suszone morele: garść 
  • płatki migdałów: garść 
Polewa: 
  • biała czekolada: 150 g 
  • śmietanka kremowa 30% (użyłam łaciatej): 5 łyżek

Przygotowanie:

Spód: 
  • do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło 
  • rozcieram palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka (można miksować mikserem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta 
  • następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto łącząc wszystkie składniki w niewielką kulę (można dalej miksować mikserem, aż składniki zaczną się łączyć) 
  • zawijam w folię i wkładam do lodówki na 1 godzinę 
  • po leżakowaniu ciasto wkładam pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkuję placek o grubości około 1/2 cm, nieco większy niż dno formy(około 33cm * 26cm - mierzona po dnie), nie musi być idealnie równy 
  • zdejmuję górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta 
  • placek przekładam razem z dolnym papierem do formy, przycinam nożem do wymiarów dna 
  • resztki ciasta ponownie zlepiam w kulę i wałkuję podsypując mąką nożem wycinam liście i kwiatek z ciasta, robię łodyżkę 
  • wycięte kawałki ciasta układam na placku
  • cały spód dziurkuję widelcem i wstawiam do lodówki na około pół godziny 
  • piekarnik nagrzewam do 160oC (góra i dół bez termoobiegu) 
  • wstawiam blaszkę z ciastem i piekę około 40 minut na lekko złoty kolor 
  • wyjmuję z piekarnika i studzę

  • pociągając za papier do pieczenia wyjmuję spód mazurka na blat i zabieram się za dekorację 
Polewa:
  • w rondelku topię 100 g połamanej na kosteczki czekolady, razem ze śmietanką kremową i 2 łyżkami likieru pomarańczowego 
  • zdejmuję z ognia, dodaję resztę czekolady i mieszam, aż czekolada całkowicie się roztopi studzę, 
  • odstawiam na 30 minut do lekkiego zastygnięcia na kruchym spodzie mazurka 
  • smaruję marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, układam plasterki moreli, polewam polewą i dekoruję płatkami migdałowymi




                                                    Smacznego !!! 

Tagi: marmolada pomarańczowa, likier pomarańczowy, suszone morele, płatki migdałowe, biała czekolada, śmietanka kremówka;

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:


  1. Tworzenie mazurka jest bardzo przyjemną i kreatywną czynnością, do czego gorąco zachęcam !!!
    A z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę obfitości na świątecznym stole, smacznego jajka oraz wiosennych nastrojów w rodzinnym gronie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko, co zawiera pomarańczę. Cieszę się, że tu wpadłam. Dzięki za przepis. Ruszam do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

  3. Również się cieszę, że wpadłaś, to jest dobry wybór :-)
    Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))