wtorek, 5 sierpnia 2014

"Czereśnie i wiśnie z kardamonem"

Czereśnie i wiśnie z kardamonem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2014 r. Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z sadu rodziców. Bogactwo drzew owocowych napawa dumą. Kiedy ujrzałam mnogość owoców na czereśni i wiśni, w głowie pojawiły się różne pomysły na ich wykorzystanie. Zabrałam się za zrywanie barwnych darów natury i postanowiłam je przetworzyć. Owoce połączyłam w równych ilościach, zasypałam cukrem, przyprawiłam kardamonem i
skórką cytrynową, przesmażyłam i gotowe. Kiedy w kuchni pojawił się fascynujący aromat, wiedziałam, że w garnku smaży się coś wyjątkowego. Ten dżem warto zrobić chociażby dla feerii zapachów unoszących się w powietrzu ale nie tylko, ma miłą dla oka konsystencję, piękną barwę, a uzyskana mieszanka smaków jest tak delikatna i wyrafinowana, że w długie zimowe wieczory, ku naszej radości będzie nam przywoływać smak lata. Czereśnie i wiśnie z kardamonem to prawdziwa perełka w mojej spiżarni, ustawiłam je na najlepszym miejscu i już nie mogę się doczekać konsumowania tego przysmaku z kanapką, naleśnikiem, czy w deserach, bo to będzie prawdziwa celebracja - serdecznie polecam :-) 
Czereśnie i wiśnie z kardamonem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 sierpnia. Pachnące latem czereśnie i wiśnie z kardamonem! Kardamon nazywany królową przypraw (obok króla przypraw czarnego pieprzu), ma intensywny, korzenny smak, nadaje niesamowitą nutę smakową, która podbiła nasze serca :):):) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 12 godz. Czas smażenia: 3 godz. Łączny czas: 15 godz. 





Składniki: 

Przepis pochodzi z tego bloga :-) 
  • czereśnie: 500 g (po wydrylowaniu) 
  • wiśnie: 500 g (po wydrylowaniu) 
  • cukier: 300 g 
  • kapsułki kardamonu (lub ok. 1/2 łyżeczki już zmielonego kardamonu): ok. 3-4 
  • otarta skórka z cytryny: 1 mała 
  • pestki z owoców: kilka/kilkanaście 
dodatkowo: 
  • sok z cytryny: 2 łyżki 
lub: 
  • pektyna: odrobina 

Przygotowanie:

  • nasiona kardamonu rozcieram w moździerzu 
  • owoce myję, osuszam i dryluję 
  • zasypuję je cukrem wymieszanym z kardamonem i skórką cytrynową, dodaję kilka/kilkanaście pestek, przykrywam i odstawiam na kilka godzin, by puściły sok (odstawiłam na noc)
  • następnego dnia owoce doprowadzam do zagotowania i smażę na niewielkim ogniu, tak długo, aż dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, od czasu do czasu mieszając i zbierając ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu 
  • aby przyspieszyć proces smażenia można dodać około 2 łyżki soku z cytryny, a jeśli dżem jest nadal płynny - odrobinę naturalnej pektyny 
  • pod koniec smażenia "łowię" pestki owoców (przed wrzuceniem najlepiej je policzyć) 
  • gorący dżem przekładam do czystych, wyparzonych słoików 
  • pasteryzuję



  • musiałam zamieścić moje kwiatki, podarowała mi je siostra na imieniny, bo czyż można się oprzeć tym kulistym kwiatostanom hortensji? mam nadzieję, że Wam się podobają :-)




Tagi: czereśnie, wiśnie, kardamon, skórka z cytryny, sok z cytryny;

Przetwory Lato w pełni!

4 komentarze :

  1. Dżem musi być boski - uwielbiam kardamon, nadaje deserom zupełnie wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem prezentuje się smakowicie. Z chęcią wypróbuję przepis, bo uwielbiam kawę z kardamonem. Tym razem dodam go do dżemu ;)
    Tylko nie wiem czy kupię gdzieś jeszcze czereśnie :-(
    Rozpustnegotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. dżem polecam, życzę Ci, abyś zdobyła czereśnie, bo warto - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))