Czereśnie i wiśnie z kardamonem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2014 r. Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z sadu rodziców. Bogactwo drzew owocowych napawa dumą. Kiedy ujrzałam mnogość owoców na czereśni i wiśni, w głowie pojawiły się różne pomysły na ich wykorzystanie. Zabrałam się za zrywanie barwnych darów natury i postanowiłam je przetworzyć. Owoce połączyłam w równych ilościach, zasypałam cukrem, przyprawiłam kardamonem i
skórką cytrynową, przesmażyłam i gotowe. Kiedy w kuchni pojawił się fascynujący aromat, wiedziałam, że w garnku smaży się coś wyjątkowego. Ten dżem warto zrobić chociażby dla feerii zapachów unoszących się w powietrzu ale nie tylko, ma miłą dla oka konsystencję, piękną barwę, a uzyskana mieszanka smaków jest tak delikatna i wyrafinowana, że w długie zimowe wieczory, ku naszej radości będzie nam przywoływać smak lata. Czereśnie i wiśnie z kardamonem to prawdziwa perełka w mojej spiżarni, ustawiłam je na najlepszym miejscu i już nie mogę się doczekać konsumowania tego przysmaku z kanapką, naleśnikiem, czy w deserach, bo to będzie prawdziwa celebracja - serdecznie polecam :-)
Czereśnie i wiśnie z kardamonem
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
4 sierpnia.
Pachnące latem czereśnie i wiśnie z kardamonem!
Kardamon nazywany królową przypraw (obok króla przypraw czarnego pieprzu), ma intensywny, korzenny smak, nadaje niesamowitą nutę smakową, która podbiła nasze serca :):):)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas smażenia: 3 godz.
Łączny czas: 15 godz.
Składniki:
Przepis pochodzi z tego bloga :-)
- czereśnie: 500 g (po wydrylowaniu)
- wiśnie: 500 g (po wydrylowaniu)
- cukier: 300 g
- kapsułki kardamonu (lub ok. 1/2 łyżeczki już zmielonego kardamonu): ok. 3-4
- otarta skórka z cytryny: 1 mała
- pestki z owoców: kilka/kilkanaście
- sok z cytryny: 2 łyżki
- pektyna: odrobina
Przygotowanie:
- nasiona kardamonu rozcieram w moździerzu
- owoce myję, osuszam i dryluję
- zasypuję je cukrem wymieszanym z kardamonem i skórką cytrynową, dodaję kilka/kilkanaście pestek, przykrywam i odstawiam na kilka godzin, by puściły sok (odstawiłam na noc)
- następnego dnia owoce doprowadzam do zagotowania i smażę na niewielkim ogniu, tak długo, aż dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, od czasu do czasu mieszając i zbierając ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu
- aby przyspieszyć proces smażenia można dodać około 2 łyżki soku z cytryny, a jeśli dżem jest nadal płynny - odrobinę naturalnej pektyny
- pod koniec smażenia "łowię" pestki owoców (przed wrzuceniem najlepiej je policzyć)
- gorący dżem przekładam do czystych, wyparzonych słoików
- pasteryzuję
- musiałam zamieścić moje kwiatki, podarowała mi je siostra na imieniny, bo czyż można się oprzeć tym kulistym kwiatostanom hortensji? mam nadzieję, że Wam się podobają :-)
Tagi: czereśnie, wiśnie, kardamon, skórka z cytryny, sok z cytryny;
Dżem musi być boski - uwielbiam kardamon, nadaje deserom zupełnie wyjątkowego smaku :)
OdpowiedzUsuńtak jest pyszny - polecam :-)
OdpowiedzUsuńDżem prezentuje się smakowicie. Z chęcią wypróbuję przepis, bo uwielbiam kawę z kardamonem. Tym razem dodam go do dżemu ;)
OdpowiedzUsuńTylko nie wiem czy kupię gdzieś jeszcze czereśnie :-(
Rozpustnegotowanie.
dżem polecam, życzę Ci, abyś zdobyła czereśnie, bo warto - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuń