sierpnia 07, 2014

"Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku"

Print Friendly and PDF

Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 sierpnia 2014 r. Świeża surówka, w której kontrastuje się subtelny smak sałaty masłowej z pikantnym smakiem czerwonych rzodkiewek i aksamitnego szczypiorku. Melanż warzyw wyhodowanych w moim ogródku (uwielbiam), wymieszanych z kremowym sosem chrzanowym jest ostatnio stałą pozycją w naszym menu. Stanowi doskonały dodatek do mięsa, świetnie się z nim komponuje, ale co ważniejsze odkwasza nasz zakwaszony
(przez mięso) organizm. Poza tym surówka jest bardzo zdrowa, stanowi źródło soli mineralnych i wapnia, żelaza, sodu, potasu (dbającego o serce i prawidłowe ciśnienie krwi), magnezu, miedzi i cynku oraz witaminy C, A, B1, B2, B6 i E. Wiele zawartych w niej substancji ma właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. To wspaniałe jedzenie, spożywane na surowo, daje nam pewność, że zawarte w nim składniki nie uległy zniszczeniu. Dla mnie dodatkowym atutem jest krótka droga warzyw, bo prowadzi z ogródka prosto na stół, cieszy mnie fakt, kiedy wiem, co jem. Jeśli w Waszych ogródkach goszczą jeszcze sałata, jędrne rzodkiewki (które co chwila wysiewam w małych ilościach, bo tak szybko rosną), szczypiorek z cebulką i lubicie pikantne dodatki do obiadu to zapraszam do wypróbowania :-) Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 sierpnia. Rześka surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku! Wykorzystujmy nasze warzywa w ogródku - łączmy ich wyjątkowe faktury, pyszne smaki i piękne barwy. One się odwdzięczą w postaci pysznego dania o którym jeszcze przed chwilą nie mieliśmy pojęcia - polecam :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Łączny czas: 15 min 
Liczba porcji: 2 





Składniki: 

  • sałata masłowa: 2 garście 
  • rzodkiewki: 4 
  • szczypiorki wraz z cebulką: 2 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
Sos chrzanowy: 
  • tarty chrzan ze słoiczka: 1 łyżka 
  • gęsta śmietana: 2 łyżki 

Przygotowanie:

  • warzywa płuczę w zimnej wodzie i osuszam 
  • sałatę rwę na mniejsze kawałki 
  • rzodkiewki kroję w cienkie plasterki 
  • szczypiorek wraz z cebulką drobno siekam 
  • składniki sosu łączę 
  • wszystkie składniki mieszam i doprawiam solą i pieprzem

                                              Smacznego:-) 

Tagi: sałata masłowa, rzodkiewki, szczypiorek, tarty chrzan;

Sałatka zamiast kanapki! Sałatka zamiast kanapki! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Kuchnia u Krysi7 sierpnia 2014 20:11

    Cieszmy się z uroków lata, bo właśnie teraz mamy najwięcej z witamin na stole. Witamin prosto z ogródka. Niestety nie mam ogródka, ale kupuję (ze znanego źródła) zawsze świeże. Podobną sałatkę robię z sałaty dębowej. Jest bardzo mięsista :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sezonowe surówki! A najbardziej z warzyw prosto z grządki ;-)
    Mam wszystkie składniki, wiec dziś wypróbuję przepis, bo bardzo ciekawi mnie smak warzyw w połączeniu z tym sosem!
    Gorąco pozdrawiam!!!
    Rozpustnegotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. nam bardzo przypadła do gustu - tymczasem miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, ze jest bardzo dobra. Bardzo nam przypadła do gustu. Miłego wieczoru Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ola StolikWkropki24 sierpnia 2014 23:16

    Proste połączenia są najlepsze :)
    Dziękuję za udział w akcji :)
    (www.stolikwkropki.pl)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger