Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 sierpnia 2014 r. Świeża surówka, w której kontrastuje się subtelny smak sałaty masłowej z pikantnym smakiem czerwonych rzodkiewek i aksamitnego szczypiorku. Melanż warzyw wyhodowanych w moim ogródku (uwielbiam), wymieszanych z kremowym sosem chrzanowym jest ostatnio stałą pozycją w naszym menu. Stanowi doskonały dodatek do mięsa, świetnie się z nim komponuje, ale co ważniejsze odkwasza nasz zakwaszony
(przez mięso) organizm. Poza tym surówka jest bardzo zdrowa, stanowi źródło soli mineralnych i wapnia, żelaza, sodu, potasu (dbającego o serce i prawidłowe ciśnienie krwi), magnezu, miedzi i cynku oraz witaminy C, A, B1, B2, B6 i E. Wiele zawartych w niej substancji ma właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. To wspaniałe jedzenie, spożywane na surowo, daje nam pewność, że zawarte w nim składniki nie uległy zniszczeniu. Dla mnie dodatkowym atutem jest krótka droga warzyw, bo prowadzi z ogródka prosto na stół, cieszy mnie fakt, kiedy wiem, co jem. Jeśli w Waszych ogródkach goszczą jeszcze sałata, jędrne rzodkiewki (które co chwila wysiewam w małych ilościach, bo tak szybko rosną), szczypiorek z cebulką i lubicie pikantne dodatki do obiadu to zapraszam do wypróbowania :-) Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 sierpnia. Rześka surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku! Wykorzystujmy nasze warzywa w ogródku - łączmy ich wyjątkowe faktury, pyszne smaki i piękne barwy. One się odwdzięczą w postaci pysznego dania o którym jeszcze przed chwilą nie mieliśmy pojęcia - polecam :-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 15 min
Łączny czas: 15 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- sałata masłowa: 2 garście
- rzodkiewki: 4
- szczypiorki wraz z cebulką: 2
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki
- tarty chrzan ze słoiczka: 1 łyżka
- gęsta śmietana: 2 łyżki
Przygotowanie:
- warzywa płuczę w zimnej wodzie i osuszam
- sałatę rwę na mniejsze kawałki
- rzodkiewki kroję w cienkie plasterki
- szczypiorek wraz z cebulką drobno siekam
- składniki sosu łączę
- wszystkie składniki mieszam i doprawiam solą i pieprzem
Cieszmy się z uroków lata, bo właśnie teraz mamy najwięcej z witamin na stole. Witamin prosto z ogródka. Niestety nie mam ogródka, ale kupuję (ze znanego źródła) zawsze świeże. Podobną sałatkę robię z sałaty dębowej. Jest bardzo mięsista :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezonowe surówki! A najbardziej z warzyw prosto z grządki ;-)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki, wiec dziś wypróbuję przepis, bo bardzo ciekawi mnie smak warzyw w połączeniu z tym sosem!
Gorąco pozdrawiam!!!
Rozpustnegotowanie
nam bardzo przypadła do gustu - tymczasem miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, ze jest bardzo dobra. Bardzo nam przypadła do gustu. Miłego wieczoru Ci życzę!
OdpowiedzUsuńmiło mi :-)
OdpowiedzUsuńProste połączenia są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
(www.stolikwkropki.pl)