piątek, 8 sierpnia 2014

"Kurczak w migdałowej panierce"

Kurczak w migdałowej panierce


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 sierpnia 2014 r. Kurczak to jeden z tych produktów, które przygotowywać można na tysiące sposobów. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i twierdzi, że akurat jej jest najlepszy. O gustach się nie dyskutuje, ale uważam, że delikatne piersi z kurczaka w chrupiącej migdałowej panierce, zachwycają. Otoczka migdałowa doskonale podkreśla smak, poza tym jest łatwa w przygotowaniu. Dzięki krótkiemu smażeniu, mięso
pozostaje soczyste, idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody i pikantną surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku. Dla mnie zadowolone miny domowników podczas konsumpcji, spotęgowały wyjątkowość tego dania. To był pyszny obiad, który nieraz powtórzę. Jeśli lubicie takie smaki, to zapraszam i życzę smacznego :-) 
Kurczak w migdałowej panierce Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 sierpnia. Wakacyjny kurczak w migdałowej panierce! Nie sądziłam, że migdały nadają tak niepowtarzalnego smaku piersiom kurczaka, polecam:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 8 min Łączny czas: 23 min 
Liczba porcji: 2 





Składniki: 

Pomysł na kurczaka w migdałowej panierce pochodzi stąd, oryginalnie autorka smażyła w parmezanowej panierce, na oleju. Polecam, bardzo pyszne:-) 
  • pierś z kurczaka: 2 
  • jajko: 1 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • zmielone płatki migdałów: 3 łyżki 
  • bułka tarta: 3 łyżki 
  • masło klarowane: do smażenia 
 dodatki: 
  • młode ziemniaki: 16 

Przygotowanie:

  • młode ziemniaki bardzo cienko obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie 
  • z piersi kurczaka odcinam luźniejsze części, rozbijam tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych częściach
  • migdały rozdrabniam w malakserze, do którego dodaję bułkę tartą i wszystko razem mieszam 
  • w jednym głębokim talerzu roztrzepuję jajko z solą i pieprzem 
  • w drugim wsypuję mieszankę z malaksera - migdały+bułka tarta 
  • piersi kurczaka maczam w jajku, a później obtaczam w panierce 
  • kurczaka smażę na klarowanym maśle (uwielbiam zapach smażonego masła), minimum 1/2 cm warstwa, po cztery minuty z każdej strony, na złoty kolor 
  • podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku


                                         Smacznego! 


Tagi: piersi z kurczaka, mielone migdały, młode ziemniaki;

6 komentarzy :

  1. Kuchnia u Krysi8 sierpnia 2014 21:14

    Twój kurczak pięknie wygląda. Panierka taka złocista. Lubię migdały, więc tak przygotowany kurczak pewnie by mi bardzo zasmakował :) Surówka też taka, jaka lubię. Pyszności serwujesz swojej rodzi rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ten kotlet pięknie wygląda! Złocisty, soczysty, z chrupiącą migdałową panierką, istne cudo! Przepis zapisuję!!!
    Rozpustnegotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. to danie szybko się przyrządza i co najważniejsze wszystkim smakuje - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka złociutka i chrupiąca panierka,

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowity obiad :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))