Sałatka z ogórków
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 sierpnia 2014 r. Ogórki, to bardzo wdzięczne warzywa, a przetwory z ich udziałem są szybkie i mało pracochłonne. Tak też było z tą sałatką. Świeże ogórki gruntowe (najlepiej z własnego ogródka), wytworzony przez nie słodko-kwaśny sos, duża ilość aromatycznego koperku i gotowe. A jak smakuje ???!!! Jesienią i zimą, te chrupiące aromatyczne ogórki, będą miłym urozmaiceniem codziennych posiłków. Do ryb, czy kotletów mielonych,
będą stanowiły apetyczną surówkę, wzbogacą smak hamburgerów i hot-dogów. Tę sałatkę polubiliśmy od pierwszego plasterka ,jest delikatna i orzeźwiająca, po prostu pyszna. Przepis jest sprawdzony, bo dostałem go od Mamy, a wcześniej był wielokrotnie wypróbowany, dlatego bardzo polecam i życzę smacznego :-)
Sałatka z ogórków
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
3 sierpnia.
Niezawodna sałatka z ogórków!
Czy zdarzyło się Wam ukroić ogórka ze złej strony, co skutkowało jego gorzkim smakiem, bo mi nieraz. Okazuje się, że tę przypadłość przypisuje się kukurbitacynie. Substancja ta występuje we wszystkich ogórkach, jej stężenie jest niskie, lecz zwiększa się jeśli podczas uprawy ogórka pojawiają się długie okresy suszy, wahania temperatury oraz jeśli gleba jest uboga w azot. Obecność kukurbitacyny jest też uwarunkowana genetycznie i jak dotąd nie wyprodukowano odmiany całkowicie od niej wolnej :-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 12 godz.
Łączny czas: 12 godz.
Liczba porcji: 6 słoików (pojemność 1 litr)
Składniki:
- świeże ogórki gruntowe: 6 kg
- cukier: 1/2 kg
- ocet 10%: 1/2 litra
- sól kamienna niejodowana: 2 garście (opcjonalnie - do smaku)
- koperek: 2 pęczki
Przygotowanie:
- ogórki myję, osuszam i kroję na 0,5 cm plastry
- pokrojone ogórki przekładam do dużego naczynia i dodaję cukier, ocet i sól
- wszystko dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce do następnego dnia
- koper drobno siekam
- ogórki wkładam do wyparzonych słoików (sterylizacja słoików tutaj), najlepiej ręką, ciasno uciskając
- delikatnie zalewam powstałym sokiem tak, aby cała zawartość była przykryta
- do każdego słoiczka na wierzch daję pokrojony koperek i zakręcam
- słoiki wypełnione sałatką wstawiam do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 15 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku
Kiedyś podobną sałatkę robiłam. Fantastyczna. Ale... potem została wyparta przez inne przetwory. Ale, teraz chętnie zjadłabym takie ogóreczki w sałatce :)
OdpowiedzUsuńPs. Ja też zwracam uwagę na to jak obieraM ogórki :)
Chętnie wypróbuję przepis. Lubię takie sprawdzone przepisy, a ten tak zareklamowałaś, że nabrałam ochoty na takie właśnie ogóreczki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
Rozpustnegotowanie.
dziękuję za ciekawe informacje i witam na moim blogu - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuń