kwietnia 01, 2021

KOSTKA ALPEJSKA

Print Friendly and PDF


Kostka alpejska
skupia w sobie , jak w soczewce moje ulubione słodkie smaki, najlepszą masę kajmakową z bezikami, bitą śmietanę i czekoladę. Słodycz idealnie równoważą kwaskowate powidła śliwkowe i amaretto. Ta kostka to absolutny faworyt wśród ciast na wyjątkowe okazje, to smakołyk, który z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych gości i dlatego zajmie poczytne miejsce na moim wielkanocnym stole. 

Tak sobie myślę, że ten wyjątkowy deser faktycznie może co nieco przypomina ośnieżone Alpy?






Czas przygotowania: 1H
Czas pieczenia: 20M
Łączny czas: 1H20M
Liczba porcji: ok. 28
Rozmiar porcji: 1 kostka (kawałek)

Składniki:

Przepis zaadaptowałam stąd;

Biszkopt:

  • 4 jaja zerówki
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Do nasączenia:

  • 8 łyżek (dowolnie: 4 łyżki soku z limonki lub cytryny + 4 łyżki rumu lub likieru kokosowego, ewentualnie innego alkoholu - białego wina lub po prostu czarnej herbaty

Do posmarowania:

  • 260 g powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej, może być dżem porzeczkowy z czarnej lub czerwonej + 4 łyżki soku z limonki lub białego wina lub rumu

Krem:

  • 1 puszka 533g mleka skondensowanego słodzonego (do samodzielnego ugotowania) lub gotowej masy kajmakowej (krówkowej) - polecam Gostyń
  • 200 g masła
  • 4 łyżki amaretto lub ajerkoniaku lub advocaata (opcjonalnie), ewentualnie 2 łyżki bardzo mocnej kawy (z jednej łyżeczki) lub likieru kawowego
  • 400 g gotowej białej bezy (małych bezików), do kupienia np. na wagę, na dziale cukierniczymlub paczkowanych

Bita Śmietana:

  • 800 g śmietana 36% (zimna)
  • 2 łyżki cukru pudru - może być mniej, dla zmniejszenia słodyczy
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżka żelatyny

Na wierzch:

  • 50 g gorzkiej czekolady
Prostokątna forma o wymiarach około 25cm * 38cm

Przygotowanie:

  • jeśli mamy mleko słodzone skondensowane nieugotowane - należy je ugotować - w zamkniętej puszce przez 3 godziny w garnku z wodą ( puszka ma wystawać ponad poziom wody na około 1 cm), woda ma średnio bulgotać przez cały czas, w razie ubywania dolewać wodę, w połowie gotowania można ostrożnie przewrócić puszkę na drugą stronę i gotować dalej, wyjąć puszkę z wody i ostudzić, puszkę otworzyć, wyłożyć masę do miseczki i całkowicie ostudzić
  • jeśli używamy gotowego ugotowanego mleka (masy kajmakowej), nie musimy z nim nic robić
  • wyjąć masło z lodówki
  • bezę delikatnie pokruszyć, nie za mocno, aby się nie rozpuściła lub pociąć na pół nożykiem

Biszkopt:

  • oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej
  • kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski
  • formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia (papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem
  • piekarnik nagrzać do 170oC ( góra i dół bez termoobiegu )
  • białka ubijać na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty, aż dobrze się spienią, zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując ( w sumie przez około 5 minut), gdy cukier się skończy, ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące
  • wciąż ubijając, dodawać po trochu żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się dokładnie z białkami
  • jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż będą bardzo puszyste
  • dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować za długo, aby piana nie opadła, tylko do połączenia się składników
  • ciasto wyłożyć do formy , delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec przez 20 minut
  • od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat
  • ostudzić
  • skropić nasączeniem, a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym lub alkoholem

Krem:

  • masło ubijać mikserem przez około 8 minut - ( ubite masło musi być puszyste i wyraźnie stać się jaśniejsze
  • w trakcie ucierania dodawać likier (jeśli go używamy)
  • gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając
  • gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą i wyłożyć na biszkopt, na warstwę powideł
  • dokładnie wyrównać powierzchnię

Bita śmietana:

  • żelatynę namoczyć w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawić na kilka minut
  • ciągle mieszając, podgrzewać w garnuszku, aż żelatyna się rozpuści (w razie konieczności można dodać trochę wody, gdyby żelatyna za mocno zgęstniała)
  • przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić
  • zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno
  • dodać 2-3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać (hartowanie), zawartość przelać do pozostałej śmietany i zmiksować
  • wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię
  • na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę  - moja niezawodna metoda - czekoladę kładę na blacie, gładką stroną do góry, ścieram nożem, prostopadle trzymając ostrze do czekolady, ruchami do siebie, wiórki wychodzą ładne, duże, zresztą widać na zdjęciu
  • wstawić do lodówki



KOSTKA ALPEJSKA





SMACZNEGO :-)

Tagi: kakaowy biszkopt, powidła śliwkowe, limonka, krem kajmakowy, ajerkoniak, biała beza, bita śmietana, czekolada gorzka;

4 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger