Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 lipca 2014 r. Domowa drożdżówka z truskawkami, kruszonką i cukrem pudrem. Czegoż można chcieć więcej, kiedy puszyste ciasto, słodkie owoce, góra chrupiącej kruszonki, piękny zapach, smak lata, czasy beztroskiego dzieciństwa, babcine domowe wypieki, koncentrują się w tym jednym wypieku. Połączenie tych wszystkich składników tworzy magię trudną do opisania, która sprawia, że chcemy się nim rozkoszować bez końca:-)Z przykrością muszę oznajmić, że to ostatnia propozycja z dodatkiem truskawek w tym sezonie, choć bardzo trudno mi się z nimi rozstać. Ciasto zrobiłam dwukrotnie. Przy pierwszym podejściu tak fenomenalnie wyrosło w piekarniku,
że uciekło z tortownicy, a w domu zamiast aromatu pieczonego ciasta drożdżowego, unosił się zapach spalenizny i pojawiły się zdziwione miny domowników. Co gorsza piekarnik cały był w kruszonce, truskawkach i cieście. Trochę było sprzątania, ale przyznaję się, że to moja wina, bo miała być tortownica 26 cm, lub większa, a ja użyłam 24 cm i myślałam, że będzie dobrze. Kiedy się ogarnęłam z tego zamieszania, zabrałam się za to ciasto ponownie, tym razem w większej blaszce. Wyszło bardzo smaczne, właśnie takie jak sobie zamarzyłam. Jest proste w wykonaniu i warto go zrobić, bo nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił drożdżowego. Polecam i życzę smacznego :-)

że uciekło z tortownicy, a w domu zamiast aromatu pieczonego ciasta drożdżowego, unosił się zapach spalenizny i pojawiły się zdziwione miny domowników. Co gorsza piekarnik cały był w kruszonce, truskawkach i cieście. Trochę było sprzątania, ale przyznaję się, że to moja wina, bo miała być tortownica 26 cm, lub większa, a ja użyłam 24 cm i myślałam, że będzie dobrze. Kiedy się ogarnęłam z tego zamieszania, zabrałam się za to ciasto ponownie, tym razem w większej blaszce. Wyszło bardzo smaczne, właśnie takie jak sobie zamarzyłam. Jest proste w wykonaniu i warto go zrobić, bo nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił drożdżowego. Polecam i życzę smacznego :-)
Przepis dodałam do akcji "Lato w pełni"
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 lipca. Mięciutkie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków - dla mnie bajka :-)
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 lipca. Mięciutkie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków - dla mnie bajka :-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 7 godz.
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 7 godz. i 40 min
Liczba porcji: 15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba porcji: 15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis pochodzi stąd :-)
- mleko: 1 szklanka
- cukier: 1 szklanka
- masło: 1 kostka
- jajka: 4
- świeże drożdże: 50 g
- mąka pszenna (najlepiej do wypieków drożdżowych lub tortowa): 4 szklanki
Kruszonka:
- mąka: 100 g
- masło: 50 g
- cukier: 60 g
Owoce:
- truskawki: około 1/2 kg
- mąka: do posypania
Wierzch:
- cukier puder: do przyprószenia
- kardamon: do przyprószenia
Przygotowanie:
- mleko, cukier i masło podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą
- do ostudzonej masy wbijam jajka i lekko ubijam
- dodaję rozkruszone drożdże i mieszam
- przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin (odstawiłam na noc)
- pokrojone owoce kroję na drobniejsze i obsypuję mąką
- po wskazanym czasie dodaję przesianą mąkę i dokładnie wyrabiam mieszadłem miksera, na koniec ręką
- ciasto wyrabiam hakiem przez około 7 minut, do czasu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło, nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki
- okrągłą formę o średnicy 26 cm smaruję olejem
- piekarnik nagrzewam do 180oC
Kruszonka:
- na małym ogniu w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, odstawiam z ognia mieszam drewnianą łyżką, studzę
- ciasto wkładam do formy: w tortownicy za pierwszym razem (ciasto zważyłam ,podzieliłam na 5 równych części i ułożyłam jedną obok drugiej - placek przypominał kwiat,
- na cieście układam owoce

- następnie posypuję kruszonką

- wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piekę przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie)

- następnie zamykam piekarnik i piekę jeszcze przez około 40 minut na złoty kolor, sprawdzam patyczkiem, czy środek nie jest wilgotny
- studzę w formie
- posypuję cukrem pudrem, wymieszanym z kardamonem





ja tez je uwielbiam, dlatego chętnie porwałabym Twoje jagodzianki do mojej kawy - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńKruszonka jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak mi się wydaje :-)
UsuńWspaniała klasyka
OdpowiedzUsuńA klasyka jest najlepsza :-)
UsuńUwielbiam drożdżowe :-) miłego dnia kochana :-)
OdpowiedzUsuńJa też :-)
UsuńWygląda pysznie. Uwielbiam to klasyczne ciasto. Truskawki i kruszonka: to jest to. ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest tego warte :-)
UsuńCiasto wyszło przepyszne. Bardzo delikatne i wilgotne, jadłam i jadłam i jadłam kawałek za kawałkiem. Ostatnio wypróbowałam w tym przepisie kruszonkę z płatków jęczmiennych, polecam bo jest równie smaczna. Oto składniki na moją kruszonkę:
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki niesolonego masła, roztopionego 1 laska
1 filiżanka mąki uniwersalnej
3/4 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki cukru granulowanego
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru,
Zosiu nawet nie wiesz jak się cieszę - pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe. W połączeniu w owocami stanowią idealny deser.
OdpowiedzUsuńja też :-)
OdpowiedzUsuń