maja 13, 2021

"Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką"

Print Friendly and PDF

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 lipca 2014 r. Domowa drożdżówka z truskawkami, kruszonką i cukrem pudrem. Czegoż można chcieć więcej, kiedy puszyste ciasto, słodkie owoce, góra chrupiącej kruszonki, piękny zapach, smak lata, czasy beztroskiego dzieciństwa, babcine domowe wypieki, koncentrują się w tym jednym wypieku. Połączenie tych wszystkich składników tworzy magię trudną do opisania, która sprawia, że chcemy się nim rozkoszować bez końca:-)Z przykrością muszę oznajmić, że to ostatnia propozycja z dodatkiem truskawek w tym sezonie, choć bardzo trudno mi się z nimi rozstać. Ciasto zrobiłam dwukrotnie. Przy pierwszym podejściu tak fenomenalnie wyrosło w piekarniku,


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

że uciekło z tortownicy, a w domu zamiast aromatu pieczonego ciasta drożdżowego, unosił się zapach spalenizny i pojawiły się zdziwione miny domowników. Co gorsza piekarnik cały był w kruszonce, truskawkach i cieście. Trochę było sprzątania, ale przyznaję się, że to moja wina, bo miała być tortownica 26 cm, lub większa, a ja użyłam 24 cm i myślałam, że będzie dobrze. Kiedy się ogarnęłam z tego zamieszania, zabrałam się za to ciasto ponownie, tym razem w większej blaszce. Wyszło bardzo smaczne, właśnie takie jak sobie zamarzyłam. Jest proste w wykonaniu i warto go zrobić, bo nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił drożdżowego. Polecam i życzę smacznego :-) 
Przepis dodałam do akcji "Lato w pełni"
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 29 lipca. Mięciutkie ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką! To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika, bez żadnych dodatków - dla mnie bajka :-)
 
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 7 godz. 
Czas pieczenia: 40 min 
Łączny czas: 7 godz. i 40 min
Liczba porcji: 15
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
 

 Składniki:

Przepis pochodzi stąd :-)

  • mleko: 1 szklanka
  • cukier: 1 szklanka
  • masło: 1 kostka
  • jajka: 4
  • świeże drożdże: 50 g
  • mąka pszenna (najlepiej do wypieków drożdżowych lub tortowa): 4 szklanki 

 Kruszonka:

  • mąka: 100 g
  • masło: 50 g
  • cukier: 60 g 

 Owoce:

  • truskawki: około 1/2 kg
  • mąka: do posypania 

 Wierzch:

  • cukier puder: do przyprószenia
  • kardamon: do przyprószenia

Przygotowanie:

  • mleko, cukier i masło podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą
  • do ostudzonej masy wbijam jajka i lekko ubijam
  • dodaję rozkruszone drożdże i mieszam
  • przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin (odstawiłam na noc)
  • pokrojone owoce kroję na drobniejsze i obsypuję mąką
  • po wskazanym czasie dodaję przesianą mąkę i dokładnie wyrabiam mieszadłem miksera, na koniec ręką
  • ciasto wyrabiam hakiem przez około 7 minut, do czasu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło, nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki
  • okrągłą formę o średnicy 26 cm smaruję olejem
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 

Kruszonka:

  • na małym ogniu w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, odstawiam z ognia mieszam drewnianą łyżką, studzę
  • ciasto wkładam do formy: w tortownicy za pierwszym razem (ciasto zważyłam ,podzieliłam na 5 równych części i ułożyłam jedną obok drugiej - placek przypominał kwiat,
  • na cieście układam owoce
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
  • następnie posypuję kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piekę przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie)
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
  • następnie zamykam piekarnik i piekę jeszcze przez około 40 minut na złoty kolor, sprawdzam patyczkiem, czy środek nie jest wilgotny
  • studzę w formie
  • posypuję cukrem pudrem, wymieszanym z kardamonem
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką





Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Smacznego :-) 

Lato w pełni!

14 komentarzy:

  1. ja tez je uwielbiam, dlatego chętnie porwałabym Twoje jagodzianki do mojej kawy - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka jest najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe :-) miłego dnia kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Uwielbiam to klasyczne ciasto. Truskawki i kruszonka: to jest to. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło przepyszne. Bardzo delikatne i wilgotne, jadłam i jadłam i jadłam kawałek za kawałkiem. Ostatnio wypróbowałam w tym przepisie kruszonkę z płatków jęczmiennych, polecam bo jest równie smaczna. Oto składniki na moją kruszonkę:
    1/2 szklanki niesolonego masła, roztopionego 1 laska
    1 filiżanka mąki uniwersalnej
    3/4 szklanki płatków jęczmiennych
    1/2 szklanki cukru granulowanego
    1/4 szklanki jasnego brązowego cukru,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu nawet nie wiesz jak się cieszę - pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta drożdżowe. W połączeniu w owocami stanowią idealny deser.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger