Ciasto dyniowe z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Tak, ktoś pewnie powie Halina, przecież to jest placek na jesienne wieczory, do gorącej herbaty, nie na lato. Ja się zgadzam z tą sugestią, ale....Jeżeli ma się w zamrażalniku zapas puree z dyni i uwielbia właśnie ten wypiek. To czemu nie??? A mogę Was zapewnić, że placek jest pyszny, wypełniony zdrowymi składnikami, zwieńczony aksamitną glazurą z białej czekolady i przyprószony orzechami włoskimi, które nadają ciastu dodatkowo chrupkość. Jak dla mnie polewa czekoladowa robi tu całą robotę, świetnie przełamuje korzenny smak ciasta i sprawia, że chcę do niego wracać. Polecam ten przepis wszystkim, którzy mają zapas dyni, lubią dynię i wciąż poszukują idealnej receptury na ten wypiek. Dynia w cieście ma ten atut, że nie ma wyrazistego smaku, to powoduje, że możemy uruchomić swoją kreatywność i sprawczość, ja dodałam cynamon, imbir, masło i oczywiście ekstrakt z wanilii. Przyprawy działają tu cuda, a efekt, sami sprawdźcie. Uwielbiam to ciasto dyniowe, bo łatwo się je piecze, ma piękny złoto - miodowy kolor, jest mięciutkie i nie za słodkie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się cudowny aromat cynamonu i wanilii, który tworzy bajeczną aurę. Placek długo zachowuje wilgotność, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Ten wypiek podaję z lodami waniliowymi, to wszystko sprawia, że mam letnią ucztę o charakterze jesiennym.
Czas przygotowania: 20 M
Czas pieczenia: 35-40 M
Łączny czas: 60 M
Liczba porcji: 8
Składniki:
Przepis pochodzi z newslettera ugotuj. to
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni - jeśli jest wodniste, można je trochę przesmażyć na patelni
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki tartego świeżego imbiru
- 1i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej może powstać zakalec.
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzewam do 175oC
- mieszam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku
- w drugiej misce miksuję dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- mieszam z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów
- ciasto wykładam do przygotowanej formy (20x20, lub tortownicy 23 cm, wysmarowanej masłem) i piekę 35-40 minut (do suchego patyczka)
- studzę
Polewa:
- śmietankę gotuję, odstawiam z ognia, dodaję kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki wanilii
- mieszam, aż czekolada się rozpuści
- studzę i czekam kilkanaście minut, aż polewa nieco zgęstnieje
- rozprowadzam ją po cieście
- posypuję pozostałą 1/4 szklanki orzechów
Wygląda rewelacyjnie i ta polewa <3!
OdpowiedzUsuń
UsuńTak też smakuje - polecam :-)
Sezon na dynię czas zacząć. W moim ogródku już niektóre dojrzały. Takie ciasto dyniowe będzie dobrym startem w tę jesień. A piekarnik masz z termoobiegiem czy bez? Ja zawsze mam problem z dobraniem temperatury pieczenia, jeśli nie ma tej informacji.
OdpowiedzUsuńpiekarnik mam góra/dół
UsuńCzyli bez termoobiegu? To taki chyba jak u mojej mamy. Dzięki.
OdpowiedzUsuń