piątek, 23 sierpnia 2013

"Placuszki z cukinii na słodko"

Placuszki z cukinii na słodko


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2013 r. Cukinia zaskarbiła sobie stałe miejsce w kuchni polskiej. Z tego powodu warto jej się przyjrzeć nieco bliżej. Może uda się ją odkryć na nowo??? Cukinia zwana też kabaczkiem, to warzywo z rodziny dyniowatych, jest więc spokrewniona z dyniami, melonami i ogórkami. Ojczyzną kabaczka jest Ameryka Południowa (I love this country), zaś do Europy zawędrował tak jak wiele innych warzyw za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. 



Podobnie jak ziemniaki, pomidory czy bakłażan początkowo uważano go jedynie za roślinę ozdobną, która była ciekawym uzupełnieniem ogrodu kwietnego. Cukinia to zdrobnienie od słowa "zucca" (dynia), oznacza więc "małą dynię". Historia nazwy "zucca" nie jest zbyt pochlebna, ponieważ w lokalnym dialekcie oznaczała ni mniej, ni więcej osobę kłótliwą lub idiotę. Cukinia owiana jest tajemnicą, którą są kwiatostany. Jest jednym z nielicznych warzyw, w którym kwiaty doskonale nadają się na smakowite przekąski. Jeśli spojrzymy na cukinię pod kątem walorów odżywczych, to widzimy, że jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w wapń, potas, magnez.Ponadto jest źródłem witaminy C oraz prowitaminy A. Jest to warzywo, po które warto sięgać tworząc codzienne menu zwłaszcza, że dostępne jest przez cały rok, a w sezonie letnim kusi nie tylko jakością ale i ceną. Od czasów, w których dyniowate gościły jedynie w ogrodach, wiele się zmieniło i dziś warzywa te są chętnie spożywane pod różnymi postaciami. Placuszki cukiniowe podałam na ciepło, jako popołudniową przekąskę w wersji na słodko. Muszę przyznać, że pierwszy raz jadłam takie cudeńka i byłam nimi oczarowana. Gorące złociste, w środku bardzo mięciutkie, a z zewnątrz delikatnie zrumienione. Można było wybrać placki z cukrem, sosem czekoladowym, sosem malinowym i bitą śmietaną. Mnie najbardziej smakowała wersja ze śmietaną-mmm pycha:-) Te placki to alternatywa dla placków ziemniaczanych. Jeśli mam wybrać zdecydowanie preferuję te z cukinią ich smak przywołuje lato, są dużo lżejsze i pyszne. Polecam! Placuszki z cukinii na słodko Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 sierpnia. Delikatne placuszki z cukinii! Pyszne słodkie placki z cukinii, które smakują wprost niebiańsko podane z bitą śmietaną:-) Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 2 Rozmiar porcji: 6 placków Liczba kilokalorii w 100 g: 107 


Składniki: 

  • mąka orkiszowa: 30 g 
  • sól morska: 1/2 łyżeczki 
  • jajko wiejskie od gospodyni: 1 
  • mleko: 2 łyżki 
  • cukinia: około 300 g 
  • jasnobrązowy cukier: 3 łyżki 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewam do miski, mieszam ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. 
  2. Stopniowo wlewam mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. 
  3. Mieszam z cukinią startą na tarce o małych oczkach (miałam bardzo dorodną cukinię i bałam się, że ścierając na grubych oczkach placuszki będą twarde). 
  4. Doprawiam cukrem. 
  5. Rozgrzewam patelnię z jedną łyżką oliwy z oliwek, nakładam po łyżce masy i smażę placuszki z jednej strony, na średnio małym ogniu, przez około 2-3 minuty. Gdy ładnie się zrumienią przewracam je na drugą stronę i smażę jeszcze przez około 1-2 minuty. Kolejne partie smażę podobnie jak powyżej.



                                                               Smacznego! 

 Tagi: cukinia, maka orkiszowa, jasnobrązowy cukier, oliwa z oliwek;

Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:



  1. Są delikatne w smaku i można do nich dodawać ulubione sosy...
    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas tez placuszki popularne. A te sa ciekawe: zwykle robie cukiniowe na slono. :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))