Placki marchewkowo-ziemniaczane
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 sierpnia 2014 r. To jest jeden z tych przepisów, gdzie można dodać warzywa, które akurat ma się pod ręką, lub które właśnie wyrosły w ogródku i trzeba je jeść. Uwielbiam takie receptury, w których mogę zrobić danie, nawet jeśli nie mam wszystkich składników, albo jakiegoś nie lubię i mogę go zastąpić swoim ulubionym. Tak jest istotnie w tym przypadku. Młode ziemniaki nabyłam, marchew obrodziła, że aż miło, toteż postanowiłam zrobićwariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zresztą uwielbiam i wzbogacić je dodatkiem marchwi. To warzywo nadało plackom subtelnej słodyczy i pięknej barwy, nie wspominając o szanownym beta-karotenie. Przyznaję, lubię eksperymentować w kuchni, smaki pięknie się połączyły, placki wyszły przepyszne, złociste, chrupiące, przepełnione świeżymi warzywami. Do tego posiadają bardzo ciekawą fakturę. Podałam je na obiad w asyście jajka sadzonego, smażonego na maśle klarowanym. Można powiedzieć, że był to prosty obiad, bo ani składniki nie urzekają, szybko i łatwo przygotowany, ale dla mnie to była prawdziwa uczta, smak aromatycznych placków z jajkami przyprószonymi zielonym szczypiorkiem do dziś mam w ustach, a moje myśli koncentrują się w kierunku szybkiego powtórzenia tego dania:-)
Placki marchewkowo-ziemniaczane
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
14 sierpnia.
Pyszne placki marchewkowo-ziemniaczane!
Jeżeli usmażymy więcej placków, możemy zjeść je później na zimno z kawałkiem pomidora - próbowałam - pyszne, można je odgrzewać w piekarniku :-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 20 min
Czas smażenia jednego placka: 6 min
Łączny czas: 26 min
Liczba placków: ok. 20
Rozmiar porcji: 1 placek
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd:-)
- marchewka: 1 bardzo duża
- ziemniaki: 2 średnie
- cebula: 1 mała
- mąka ziemniaczana: 1 czubata łyżka
- jajko: 1
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy): 1/2 łyżeczki
- cynamon: 1/4 łyżeczki
- imbir w proszku (można też dać świeżego): 1/4 łyżeczki
- olej roślinny do smażenia (używam rzepakowy tłoczony na zimno w szklanej ciemnej but.): 1/3 szklanki
Przygotowanie:
- marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, wkładam do miski
- ziemniaki i cebulę obieram, ścieram na tarce i umieszczam na sitku odciskam dokładnie z soków (im więcej wyciśniemy soku przed smażeniem, tym placki będą pyszniejsze i bardziej chrupiące) i wkładam do miski z marchewką
- wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir
- na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzewam olej, ogień ustawiam na średni
- delikatnie mieszam składniki w misce i od razu zaczynam smażyć placki
- nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaski placek
- smażę partiami po trzy placki jednocześnie przez około 2-3 minuty z każdej strony
- odkładam na ręczniki papierowe
- podałam z jajkami sadzonymi
naprawdę serdecznie polecam - są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam :-)
OdpowiedzUsuńnie wpadłam na to żeby dodać do ziemniaków marchewki, placuszki takie złociutkie, pycha
OdpowiedzUsuń