sobota, 16 sierpnia 2014

"Placki marchewkowo-ziemniaczane"

Placki marchewkowo-ziemniaczane

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 sierpnia 2014 r. To jest jeden z tych przepisów, gdzie można dodać warzywa, które akurat ma się pod ręką, lub które właśnie wyrosły w ogródku i trzeba je jeść. Uwielbiam takie receptury, w których mogę zrobić danie, nawet jeśli nie mam wszystkich składników, albo jakiegoś nie lubię i mogę go zastąpić swoim ulubionym. Tak jest istotnie w tym przypadku. Młode ziemniaki nabyłam, marchew obrodziła, że aż miło, toteż postanowiłam zrobić
wariację na temat tradycyjnych placków ziemniaczanych, które zresztą uwielbiam i wzbogacić je dodatkiem marchwi. To warzywo nadało plackom subtelnej słodyczy i pięknej barwy, nie wspominając o szanownym beta-karotenie. Przyznaję, lubię eksperymentować w kuchni, smaki pięknie się połączyły, placki wyszły przepyszne, złociste, chrupiące, przepełnione świeżymi warzywami. Do tego posiadają bardzo ciekawą fakturę. Podałam je na obiad w asyście jajka sadzonego, smażonego na maśle klarowanym. Można powiedzieć, że był to prosty obiad, bo ani składniki nie urzekają, szybko i łatwo przygotowany, ale dla mnie to była prawdziwa uczta, smak aromatycznych placków z jajkami przyprószonymi zielonym szczypiorkiem do dziś mam w ustach, a moje myśli koncentrują się w kierunku szybkiego powtórzenia tego dania:-) 
Placki marchewkowo-ziemniaczane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 sierpnia. Pyszne placki marchewkowo-ziemniaczane! Jeżeli usmażymy więcej placków, możemy zjeść je później na zimno z kawałkiem pomidora - próbowałam - pyszne, można je odgrzewać w piekarniku :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas smażenia jednego placka: 6 min Łączny czas: 26 min 
Liczba placków: ok. 20 
Rozmiar porcji: 1 placek 





Składniki: 

Inspiracja pochodzi stąd:-) 
  • marchewka: 1 bardzo duża 
  • ziemniaki: 2 średnie 
  • cebula: 1 mała 
  • mąka ziemniaczana: 1 czubata łyżka 
  • jajko: 1 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy): 1/2 łyżeczki 
  • cynamon: 1/4 łyżeczki 
  • imbir w proszku (można też dać świeżego): 1/4 łyżeczki 
  • olej roślinny do smażenia (używam rzepakowy tłoczony na zimno w szklanej ciemnej but.): 1/3 szklanki 

Przygotowanie:

  • marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, wkładam do miski
  • ziemniaki i cebulę obieram, ścieram na tarce i umieszczam na sitku odciskam dokładnie z soków (im więcej wyciśniemy soku przed smażeniem, tym placki będą pyszniejsze i bardziej chrupiące) i wkładam do miski z marchewką 
  • wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir
  • na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzewam olej, ogień ustawiam na średni 
  • delikatnie mieszam składniki w misce i od razu zaczynam smażyć placki 
  • nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaski placek
  • smażę partiami po trzy placki jednocześnie przez około 2-3 minuty z każdej strony 
  • odkładam na ręczniki papierowe 
  • podałam z jajkami sadzonymi

                                         Smacznego !!! 

Tak naprawdę możecie użyć Wasze ulubione dodatki np. śmietanę, jogurt, sos pieczarkowy, pomidory.... Tagi: marchewka, ziemniaki, kolorowy pieprz, sól morska, cynamon, imbir, jajka sadzone;

4 komentarze :

  1. naprawdę serdecznie polecam - są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa Pancer-Głowacka16 sierpnia 2014 16:25

    wyglądają obłędnie na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wpadłam na to żeby dodać do ziemniaków marchewki, placuszki takie złociutkie, pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))