Placki z dziurką
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 września 2013 r. Słoneczne lato dobiegło końca, zawitała jesień. Bardzo lubię tę porę roku, ponieważ mieni się pięknymi barwami i jest to idealny czas na długie spacery. Wieczory są coraz dłuższe i można robić wiele ciekawych rzeczy, nadrobić zaległości w czytaniu. Warto te wieczory osłodzić na przykład plackami z dziurką. Są to szybkie placuszki z jabłek, otulonych ciastem orkiszowym, z akcentem waniliowym. Podczas smażenia w kuchni unosi się fantastyczny aromat, który
przyciąga wszystkich zaciekawionych domowników:-)Przekąska polecana szczególnie dzieciom ale nie tylko. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis pochodzący z książki "Pyszne 25", który zmodyfikowałam. W tym cieście można smażyć również inne owoce na przykład ananasy, banany,śliwki przekrojone na pół, rabarbar. Można smażyć też warzywa - kalafior, kalarepę, cukinię, grzyby pieczarki są pyszne. Bardzo polecam:-)
Placki z dziurką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 września.
Aromatyczne placuszki z dziurką! Cieplutkie, pachnące, słodziutkie, z chrupiącym ciastem i miękkim uprażonym jabłuszkiem. Idealne na jesienną nostalgię :-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 4 min Łączny czas: 19 min
Liczba porcji: 4 porcje Rozmiar porcji: 6 placków
Liczba kilokalorii w 100 g: 94 Białko na 100 g: 2 g Węglowodany na 100 g: 15 g Tłuszcz na 100 g: 2 g
Składniki:
- jabłka: 4
- jajka: 2
- mleko: 150 ml
- mąka tortowa: 100 g
- mąka orkiszowa: 50 g
- cukier waniliowy (domowy): 2 łyżeczki
- laska wanilii: 1/2
- sok z cytryny: 2 łyżki
- cukier trzcinowy: 3 łyżki
- olej: do smażenia
- cukier puder: do przyprószenia
Przygotowanie:
- Małym nożykiem drążę ogryzek z jabłka, tak by powstała dziura na wylot.
- Jabłka obieram i kroję w plastry (z jednego jabłka wychodzi około 6 plastrów).
- Jajka mieszam z mąką, dodaję sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier.
- Cały czas mieszając powoli dodaję też mleko. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego i o jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaję ziarenka mojej ulubionej wanilii.
- Na patelni rozgrzewam półcentymetrową warstwę oleju.
- Każdy kawałek jabłka wbijam na widelec, zanurzam w cieście i kładę na patelnię.
- Smażę około 2 minut z każdej strony.
- Placuszki odkładam na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podaję posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Tagi: jabłka, mąka orkiszowa, wanilia, sok z cytryny, cukier trzcinowy;
ooo rany ale bym takie zjadła;)) Zapraszam cie na mój nowy blog na szczypta-soli.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJeżeli od razu zabierzesz się do przygotowania za niecałe 20 minut już jesz placuszki:-)
UsuńUdanych wypieków i miłego wieczoru....
Z zaproszenia na pewno skorzystam - pozdrawiam
Plasterki soczystych jabłek w cieście orkiszowym z nutą waniliowo-cytrynową nie tylko ucieszą podniebienie ale i odpędzą głód na długo....
OdpowiedzUsuńPyszności:-)
Łakoci które Pani tworzy nie wolno jeść zbyt szybko- trzeba się nimi delektować -aby było co wspominać -o czym marzyć
OdpowiedzUsuń