września 23, 2013

"Placki z dziurką"

Print Friendly and PDF

Placki z dziurką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 września 2013 r. Słoneczne lato dobiegło końca, zawitała jesień. Bardzo lubię tę porę roku, ponieważ mieni się pięknymi barwami i jest to idealny czas na długie spacery. Wieczory są coraz dłuższe i można robić wiele ciekawych rzeczy, nadrobić zaległości w czytaniu. Warto te wieczory osłodzić na przykład plackami z dziurką. Są to szybkie placuszki z jabłek, otulonych ciastem orkiszowym, z akcentem waniliowym. Podczas smażenia w kuchni unosi się fantastyczny aromat, który
przyciąga wszystkich zaciekawionych domowników:-)Przekąska polecana szczególnie dzieciom ale nie tylko. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis pochodzący z książki "Pyszne 25", który zmodyfikowałam. W tym cieście można smażyć również inne owoce na przykład ananasy, banany,śliwki przekrojone na pół, rabarbar. Można smażyć też warzywa - kalafior, kalarepę, cukinię, grzyby pieczarki są pyszne. Bardzo polecam:-)
Placki z dziurką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 września
Aromatyczne placuszki z dziurką! Cieplutkie, pachnące, słodziutkie, z chrupiącym ciastem i miękkim uprażonym jabłuszkiem. Idealne na jesienną nostalgię :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 4 min Łączny czas: 19 min
Liczba porcji: 4 porcje Rozmiar porcji: 6 placków 
Liczba kilokalorii w 100 g: 94 Białko na 100 g: 2 g Węglowodany na 100 g: 15 g Tłuszcz na 100 g: 2 g

Składniki: 

  • jabłka: 4 
  • jajka: 2 
  • mleko: 150 ml 
  • mąka tortowa: 100 g 
  • mąka orkiszowa: 50 g 
  • cukier waniliowy (domowy): 2 łyżeczki 
  • laska wanilii: 1/2 
  • sok z cytryny: 2 łyżki 
  • cukier trzcinowy: 3 łyżki 
  • olej: do smażenia 
  • cukier puder: do przyprószenia 

Przygotowanie:

  1. Małym nożykiem drążę ogryzek z jabłka, tak by powstała dziura na wylot. 
  2. Jabłka obieram i kroję w plastry (z jednego jabłka wychodzi około 6 plastrów). 
  3. Jajka mieszam z mąką, dodaję sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier. 
  4. Cały czas mieszając powoli dodaję też mleko. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego i o jednolitej konsystencji. 
  5. Na koniec dodaję ziarenka mojej ulubionej wanilii. 
  6. Na patelni rozgrzewam półcentymetrową warstwę oleju. 
  7. Każdy kawałek jabłka wbijam na widelec, zanurzam w cieście i kładę na patelnię. 
  8. Smażę około 2 minut z każdej strony. 
  9. Placuszki odkładam na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
  10. Podaję posypane cukrem pudrem. 


Smacznego! 


Tagi: jabłka, mąka orkiszowa, wanilia, sok z cytryny, cukier trzcinowy;

4 komentarze:

  1. ooo rany ale bym takie zjadła;)) Zapraszam cie na mój nowy blog na szczypta-soli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli od razu zabierzesz się do przygotowania za niecałe 20 minut już jesz placuszki:-)
      Udanych wypieków i miłego wieczoru....
      Z zaproszenia na pewno skorzystam - pozdrawiam

      Usuń
  2. Plasterki soczystych jabłek w cieście orkiszowym z nutą waniliowo-cytrynową nie tylko ucieszą podniebienie ale i odpędzą głód na długo....
    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łakoci które Pani tworzy nie wolno jeść zbyt szybko- trzeba się nimi delektować -aby było co wspominać -o czym marzyć

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger