Placuszki z nutą bananową
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 lipca 2013 r.Placuszki z nutą bananową to moja propozycja na drugie śniadanie. Szybkie do wykonania pełne smaku, pulchne, soczyste, wspaniale smakują z pyszną kawą i domowym sosem czekoladowym:-)
Przepis na te placki znalazłam jakiś czas temu w książce "Pyszne 25" - A. Starmach, nieznacznie go zmodyfikowałam.
Te wypieki to też podanie bananów w innej formie niż surowej, a przecież spożywanie tych owoców w każdej formie jest dla nas szalenie korzystne. Cenimy ich smak i wartości odżywcze takie jak potas, witaminę C, błonnik, który daje poczucie sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów. Są źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Zawierają również magnez, zwany minerałem antystresowym, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Banany to najpopularniejsze owoce południowe w Polsce są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od arabskiego słowa banan, co oznacza palec. Bardzo podobają mi się ich synonimy: banan rajski, pizang, figa rajska, figa błogosławiona :-) Jeśli jesteście wielbicielami rajskich fig, zachęcam do wypróbowania tych smakołyków:)
Placuszki z nutą bananową Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 lipca.
Delikatne placuszki z nutą bananową!!!
Placuszki są zdrowe i sycące, mięciutkie, a dzięki temu, że występują tu rozgniecione banany nieco wilgotne w środku. Podczas smażenia unosi się wspaniały bananowy aromat, będący gwarantują na słodki poranek, a tym samym cały dzień. Czyż nie brzmi to kusząco???
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:
- mąka (użyłam tortowej): 150 g
- mąka orkiszowa: 150 g
- mleko: 150 g
- jajka wiejskie od gospodyni: 2
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- cukier waniliowy: 1 łyżeczka
- cukier brązowy: 50 g
- banany: 3
- wiórki kokosowe: 2 łyżki
- olej: do smażenia
- gorzka czekolada: 1 tabliczka (100 g)
- śmietanka kremówka 30%: 50 ml
Przygotowanie:
- do miski dodaję przesianą mąkę, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wszystkie składniki mieszam mikserem na gładką masę
- banany obieram i rozgniatam widelcem, dodaję do masy
- z przygotowanej masy smażę placuszki na odrobinie oleju
- czekoladę kroję na małe kawałeczki
- w małym garnku gotuję śmietankę, dodaję do niej czekoladę podgrzewam przez chwilę, a następnie odstawiam i czekam na połączenie składników
- placuszki podaję z sosem czekoladowym i wiórkami kokosowymi
Buon appetito !!!
Tagi: banany, wiórki kokosowe, czekolada deserowa, brązowy cukier;
OdpowiedzUsuńPolane domowym sosem czekoladowym, oprószone wiórkami kokosowymi stanowią idealną propozycję na wakacyjne, leniwe śniadanie......
Serdeczności :-)
Placuszki? Zawsze przeboj! :)
OdpowiedzUsuńmniam, pycha!!!! jadłam je i myślę, że są nie do przebicia ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń