Placki ziemniaczane z jajkiem i bekonem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 marca 2013 r.
Przeglądając moją książkę kucharską, którą otrzymałam na 18 urodziny, natknęłam się na bardzo ciekawy kącik śniadaniowy. Są tu przedstawione bardzo interesujące i co najważniejsze szybkie w wykonaniu propozycje na śniadanie w amerykańskim stylu:-)
Analizując składniki można wywnioskować, że dania te gwarantują energię na cały dzień, a w połączeniu z mocnym espresso są świetnym patentem na poranną ospałość. Dzisiaj zajęłam się przyrządzaniem pierwszej z brzegu potrawy.
Liczba gwiazdek: 4,8 na podstawie 5 opinii
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 4 porcje
Rozmiar porcji: 1 placek, 1 plaster bekonu, 1 jajko sadzone
Składniki:
- jajka: 5
- ziemniaki: 4
- mleko: 150 ml
- bekon: 4 plastry
- mąka: 4 łyżki
- masło: 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- najpierw obieram ziemniaki, dwa z nich kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie
- w międzyczasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C
- ugotowane ziemniaki ucieram z mlekiem na gładką masę, a pozostałe dwa ścieram na tarce o dużych oczkach
- następnie dodaję je do masy razem z mąką, jednym jajkiem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu
- dokładnie mieszam
- rozgrzewam na patelni łyżkę masła, wylewam na nią porcje ciasta, formując małe naleśniki
- smażę je około 5 minut z każdej strony na ładny złoty kolor
- następnie układam je na pokrytej pergaminem blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły
- na patelni przesmażam cztery plasterki bekonu
- przekładam na talerz
- szykuję cztery jajka sadzone, prószę je solą i pieprzem
- podaję razem z bekonem do gorących placków !!!
- danie wyborne, nie wierzycie ???? wypróbujcie sami:-)
Dzisiaj zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu. Gwarantuję, że placki ziemniaczane z jajkiem i bekonem w połączeniu z mocnym espresso to najlepszy patent na poranną ospałość:-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności....