marca 13, 2013

" PLACKI ZIEMNIACZANE Z JAJKIEM I BEKONEM "

Print Friendly and PDF

Placki ziemniaczane z jajkiem i bekonem

 

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 marca 2013 r.
Przeglądając moją książkę kucharską, którą otrzymałam na 18 urodziny, natknęłam się na bardzo ciekawy kącik śniadaniowy. Są tu przedstawione bardzo interesujące i co najważniejsze szybkie w wykonaniu propozycje na śniadanie w amerykańskim stylu:-)
Analizując składniki można wywnioskować, że dania te gwarantują energię na cały dzień, a w połączeniu z mocnym espresso są świetnym patentem na poranną ospałość. Dzisiaj zajęłam się przyrządzaniem pierwszej z brzegu potrawy. 

Liczba gwiazdek: 4,8 na podstawie 5 opinii
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 4 porcje
Rozmiar porcji: 1 placek, 1 plaster bekonu, 1 jajko sadzone 

Składniki: 

 

  • jajka: 5 
  • ziemniaki: 4 
  • mleko: 150 ml 
  • bekon: 4 plastry 
  • mąka: 4 łyżki 
  • masło: 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 
  • pieprz: do smaku 
 

Przygotowanie: 

 

  • najpierw obieram ziemniaki, dwa z nich kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie 
  • w międzyczasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C
  • ugotowane ziemniaki ucieram z mlekiem na gładką masę, a pozostałe dwa ścieram na tarce o dużych oczkach
  • następnie dodaję je do masy razem z mąką, jednym jajkiem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu
  • dokładnie mieszam
  • rozgrzewam na patelni łyżkę masła, wylewam na nią porcje ciasta, formując małe naleśniki
  • smażę je około 5 minut z każdej strony na ładny złoty kolor
  • następnie układam je na pokrytej pergaminem blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły 
  • na patelni przesmażam cztery plasterki bekonu
  • przekładam na talerz
  • szykuję cztery jajka sadzone, prószę je solą i pieprzem
  • podaję razem z bekonem do gorących placków !!! 
  • danie wyborne, nie wierzycie ???? wypróbujcie sami:-) 

 

Ściskam....

1 komentarz:

  1. Dzisiaj zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu. Gwarantuję, że placki ziemniaczane z jajkiem i bekonem w połączeniu z mocnym espresso to najlepszy patent na poranną ospałość:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger