marca 12, 2013

" PĄCZEK I "

Print Friendly and PDF

PączekI



Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 marca 2013 r.
Cały czas prześladuje mnie smak pączka. Piekłam je w ostatki i były takie pyszne, że utkwiły w mojej pamięci. Dlatego w Dzień Kobiet postanowiłam zadbać o coś dobrego do kawy:-) Ponieważ bardzo lubię eksperymentować postanowiłam poszukać nowej receptury. Ten przepis zapożyczyłam z "Moich Wypieków". Pączki wyszły idealne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, tak szybko ginęły z talerza, że o mały włos nie zdążyłabym ich uwiecznić, w ostatnim momencie, ten jeden się uchował. Receptura godna polecenia. 

Liczba gwiazdek: 4,8 na podstawie 22 opinii 
Czas przygotowania: 50 min 
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 50 min 
Liczba porcji: 37 pączków
Rozmiar porcji: 1 pączek 
Liczba kalorii w pączku: 350 
Tłuszcz na porcję: 10 g 

Składniki: 


  • mąka pszenna: 1 kg 
  • świeże drożdże: 10 dag 
  • cukier: 100-150 g 
  • mleko: 500 ml 
  • żółtka: 6 
  • jajko: 1 całe 
  • oliwa: 5-6 łyżek 
  • laska wanilii: 1/2 
  • spirytus: 1 kieliszek 
  • sok z cytryny: 1 cytryna 
  • starta skórka z cytryny: 1 cytryna 
  • sól: 1/2 łyżeczki 
  • olej: 2 litry 
  • konfitura śliwkowa: 1 słoiczek 

Lukier

  • cukier puder: 1 szklanka 
  • gorąca woda 2-3 łyżki 

 Wykonanie: 


Pierwszym etapem jest przygotowanie zaczynu. 

  • robię go z świeżych drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka - pozostawiam do wyrośnięcia
  • mąkę przesiewam przez sitko
  • ucieram jajko i żółtka z cukrem, dodaję mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, startą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus
  • wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza
  • dodaję roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiam 
  • formuję kulę i zostawiam w ciepłym miejscu na 10-15 minut
  • gdy zacznie rosnąć, wyrabiam 
  • porcje ciasta nabieram łyżką, formuję w ręku małe krążki, nakładam pół łyżeczki nadzienia, zlepiam, formuję kulę, odkładam na stolnicę oprószoną mąką 
  • nakrywam serwetką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 
  • smażę w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor 
  • wyjmuję, osączam na bibule i ciepłe polewam lukrem 
  • jeszcze ciepły, słodki i pachnący z pyszną konfiturą śliwkową - Boże jakie to pyszne ☺💟💅💃 

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Jeszcze ciepły, słodki i pachnący z pyszną konfiturą śliwkową. Jest idealny i to nie tylko w tłusty czwartek.....dzień kobiet to też idealna okazja:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger