marca 08, 2013

" WĄTŁUSZ "

Print Friendly and PDF

Wątłusz


Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 8 marca 2013 r. 
Panie jak minął Wam dzisiejszy szczególny dzień. 
Czy zostałyście docenione przez swoich mężczyzn ??? 
Mam nadzieję, że tak :-) 
Takiego otrzymałam dzisiaj sma-a: "Zero mycia. Zero prania. Zero szycia, gotowania. Dziś Dzień Kobiet drogie panie! 1000 kwiatków na śniadanie! Szczęścia życzę Tobie, sobie i kobietom na całym globie. By marzenia się spełniły i nas chłopy wyręczyły. My dziś drinki i kaweczki, nasze święto dziś babeczki. 
A od jutra do roboty, resztę dni świętują chłopy" :-) 
Wątłusz to inaczej dorsz, jest rybą o delikatnym białym mięsie. 
Najczęściej smażę ją w panierce lub grilluję. 
W moim domu przyjęło się, że przynajmniej raz w tygodniu jemy na obiad rybę. Jest to przeważnie piątek i dzisiaj przygotowałam smażonego dorsza. 
To sprawdzony sposób, który pozwala wydobyć zarówno wyrazisty smak, niezwykłą 
delikatność jak i aromat tej ryby. 
Podałam ją w asyście pieczonych ziemniaczków i pomidorka. 
Danie było proste ale wyborne, wszystkim smakowało, czego dowodem były puste talerze. 
Przy smażeniu może dojść do rozpadu dorsza na patelni ale tym nie należy się przejmować. 
To, że ryba jest w strzępach nie ma wpływu na wartość odżywczą, która jest najważniejsza:-) 
Wątłusz Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 marca
Pyszny dorsz smażony!!! 
Idealna nie rozpadająca się i zbita konsystencja oraz prostota wykonania, wydobywa wyrazisty smak dorsza, połączony z niezwykłą delikatnością. Naprawdę polecam :-) 

Oceny: 4,0
Czas przygotowania: 40 min 
Czas pieczenia: 20 min 
Łączny czas: 60 min 
Liczba porcji: 3 
Rozmiar porcji: 1 dorsz 

Liczba kilokalorii w 100 g: 145 
Białko na 100 g: 21 g 
Tłuszcz na 100 g: 6 g 


Składniki: 

  • dorsz: 3 sztuki 
  • sól morska: 1 łyżeczka 
  • świeżo zmielony pieprz: 1 łyżeczka 
  • przyprawa do ryb: 1 łyżeczka 
  • papryka: 1/2 łyżeczki 
  • mąka: do panierowania 
  • sok z cytryny: kilka kropel 
  • pomidor: 9 plasterków 


Przygotowanie:

  • kawałki dorsza prószę solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 20 minut do lodówki
  • ryby obtaczam w mące, kładę na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażę na złocisty kolor


  • podaję z smażonymi ziemniakami w asyście plasterków pomidora.

Życzę smacznego!!! 


 Pozdrawiam:-)

 Tagi: dorsz, pomidor;

1 komentarz:

  1. Idealna nie rozpadająca się i zbita konsystencja oraz prostota wykonania, wydobywa wyrazisty rybny smak, połączony z niezwykłą delikatnością:-)

    Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger