Drobiowa rafa
Autor:
Opublikowano: 8 marca 2013 r.
Dzisiaj chciałabym zaprezentować pasztet drobiowy. Bardzo smakował mojej rodzinie. Ten przepis niewiele różni się od przepisów w necie. Podejrzałam tu i tam, dodałam coś od siebie i wyszło wierzcie mi bardzo smacznie. Lubię pasztet z mięsa drobiowego, bo jest delikatniejszy i chudszy, niż klasyczny z mięsa wieprzowego.
Ten pasztet przyrządzam w klasycznej podłużnej formie.
Przed podaniem całość dekoruję pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.
Wydaje mi się, że ten smak zachwyciłby nawet najznakomitsze gusta.
Polecam:-)
Czas przygotowania: 3 godz. i 15 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 4 godz. i 15 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Drobiowa rafa - Składniki:
- wątróbki gęsie: 150 g
- wątróbki drobiowe: 100 g
- mleko: 2 szklanki
- gęsi smalec: 100 g
- bułka tarta: 1/2 szklanki
- jajka: 6
- porto, brendy lub sherry: 1 kieliszek
- sok z cytryny: 1/2 szklanki
- sól morska: szczypta
- świeżo zmielony pieprz: szczypta
- grzanki: 9 sztuk
- rukola: 9 gałązek
Drobiowa rafa -Przygotowanie:
- wątróbki wkładam do mleka i moczę przez 3 godziny
- odsączam, nacieram solą, pieprzem i mielę przez maszynkę
- do zmielonej masy dodaję smalec, bułkę tartą, jajka, alkohol i sok z cytryny
- całość dokładnie mieszam i przekładam do podłużnej formy
- wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C
- kiedy drobiowa rafa ostygnie, kroję ją na plastry i układam na grzankach
- dekoruję rukolą
Mój przepis bardzo mało różni się od przepisów w necie. Podejrzałam tu i tam, dodałam coś od siebie, efekt oceńcie sami.
OdpowiedzUsuńTytuł jest mój:-)
Serdeczności.....