Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 kwietnia 2020 r. Pieczenie kurczaka w asyście piwa, miodu, jałowca, rozmarynu i czosnku to świetny sposób na uzyskanie bogatego smaku. Intensywne ciepło koncentruje smaki wspaniałych dodatków, tym samym emituje mięsu niezwykły ziołowy aromat, złoty kolor i delikatność pod chrupiącą skórką. Rezultatem jest proste ale luksusowe danie, na fantazyjne przyjęcia obiadowe.
Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
5 kwietnia.
Czarujące udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem! Takie udka są bohaterami królestwa drobiu, stanowią podwoje do królestwa smaków.
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 3
Rozmiar porcji: 2 udka
Czarujące udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem! Takie udka są bohaterami królestwa drobiu, stanowią podwoje do królestwa smaków.
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 3
Rozmiar porcji: 2 udka
Składniki:
- udka z kurczaka: 6
- ciemne piwo: 0,5 l
- miód: 1 łyżka
- jagody jałowca: garstka
- świeży rozmaryn: garść
- gałązki cząbru: kilka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony biały pieprz: do smaku
- cebula: 1
- czosnek: 8 ząbków
- oliwa z oliwek: do nacierania udek
Przygotowanie:
- kurczaka nacieram oliwą i przyprawiam solą i pieprzem
- układam w brytfannie
- czosnek kroję w paski, cebulę w krążki i układam na udkach razem z ziołami i jałowcem
- całość zalewam piwem wymieszanym z miodem (jeżeli używamy słodkiego piwa, miód możemy pominąć)
- całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 200oC i piekę około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a piwo odparuje
- udka dobrze się komponują w zestawieniu z bagietką lub ziemniaczkami
Smacznego :-)
Tagi: udka drobiowe, ciemne piwo, miód, jałowiec, rozmaryn, cząber, czosnek;
Rzadko piekę kurczaka, a jeśli już, to nie wpadłabym na pomysł, by użyć w przepisie piwa ;)
OdpowiedzUsuń
Usuńwarto spróbować :-)
Znakomite! W sam raz na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpolecam :-)
Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :-)