poniedziałek, 27 maja 2013

" Paprykowo-pikantny sos z makaronem i kurczakiem "

Paprykowo-pikantny sos z makaronem i kurczakiem

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 27 maja 2013 r.
To danie bardzo szybko znikało z talerzy, chyba smakowało. 
Bardzo lubię przygotowywać takie potrawy makaronowe, ponieważ pozwalają wyobraźni unieść się na wyżyny. Dzięki rozmaitym przyprawom za każdym razem uzyskujemy inną postać, która zawsze jest pyszna. Kurczak jest bardzo aromatyczny i delikatny. Pikanterii dodaje tutaj papryczka chili.

Paprykowo-pikantny sos z makaronem i kurczakiem 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja
Wyborny paprykowo-pikantny sos z makaronem i kurczakiem !!! 
Jest to pyszne danie na szybki obiad dla pasjonatów makaronu. 
Efektów specjalnych dodaje własny, wyhodowany szczypiorek, który wspaniale obrodził w moim warzywniaku i na tę chwilę jest nieodzowny w przyrządzaniu potraw. 
Kurczak jest bardzo aromatyczny, delikatny i na pewno będzie Wam smakował :-) 

Oceny: 4,7
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 30 min

Liczba porcji: 3 porcje

Liczba kilokalorii w porcji: 407 
Białko na porcję: 26 g 
Węglowodany na porcję: 48 g 
Tłuszcz na porcję: 11 g 
Błonnik na porcję: 4 g 

Składniki: 

  • makaron rurki: 1 opakowanie 
  • pierś z kurczaka: 250 g (pojedyncza) 
  • papryka czerwona: 115 g (pół papryki) 
  • cebula: ok. 80 g 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki 
  • sproszkowane chili: 1/2 łyżeczki 
  • papryka ostra: szczypta 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku 
  • gorąca woda: 2 szklanki (około 500 ml) 
  • żółty ser: 50 g 
  • świeży szczypiorek: kilka gałązek 

Przygotowanie:


  1. Makaron gotuję według przepisu al dente. 
  2. Odcedzam, przelewam zimną wodą i osączam. 
  3. Paprykę kroję w paski, cebulę w pióra. 
  4. Mięso dokładnie płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, wycinam ewentualne skórki i kroję w kostkę. 
  5. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wkładam kurczaka i smażę na złoty kolor około 10 minut. 
  6. Pod koniec smażenia mięso prószę solą i pieprzem i wyjmuję na talerzyk. 
  7. Na ten sam tłuszcz wykładam przygotowaną cebulę, paprykę i czosnek i duszę 10 minut na małym ogniu. 
  8. Po tym czasie dodaję gorącą wodę, doprawiam solą, pieprzem, chili i papryką. 
  9.  Gotowy sos łączę z kurczakiem i makaronem, wszystko dokładnie mieszam.


 Całość posypuję startym na tarce, na drobnych oczkach serem.

 

 Dekoruję pokrojonym, pachnącym szczypiorkiem :-)



 W końcu nadszedł czas konsumpcji - mniam :-)


 

 Smacznego :-) 


 Tagi: makaron rurki, kurczak, papryka, chili, żółty ser, szczypiorek ;

1 komentarz :

  1. To kolorowe danie nie tylko przyciąga wzrok ale i smakuje wybornie.
    Dla wielbicieli makaronów, będzie to prawdziwa uczta :-)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))