Biszkopt z galaretką
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 28 maja 2013 r.
To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z agrestową galaretką i ulubionymi owocami :-)
Dobór owoców to kwestia gustu, dajemy te, którymi dysponujemy w danej chwili, bądź takie, bez których nie wyobrażamy sobie biszkoptu :-) Ja dodałam winogrona i pomarańcze, które spowodowały wytrawny smak wypieku..
Biszkopt z galaretką
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 maja.
Owocowy biszkopt z galaretką !!!
To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z owocami zanurzonymi w agrestowej galaretce, w bardzo szybkim tempie znikało z talerza....:-)
Polecam, bo jest pyszne.
Oceny: 4,7
Czas pieczenia: 18 min
Łączny czas: 38 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 80 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 171
Tłuszcz na porcję: 6 g
Składniki:
- jajka wiejskie od gospodyni: 3 sztuki
- drobny cukier do wypieków: 1/2 szklanki
- mąka pszenna tortowa: 1/2 szklanki
- masło, najlepiej Lurpak: 50 g
- galaretka agrestowa: 1 sztuka
- ciemne winogrona: wedle uznania
- pomarańcze: wedle uznania
Przygotowanie:
- Dno formy o wymiarach 21 cm*26 cm wykładam papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając.
- Po dodaniu cukru ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty.
- Potem stopniowo dodaję żółtka, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.
- Dodaję przesianą mąkę ( najlepiej trzema partiami ) i krótko miksuję mikserem na minimalnych obrotach (można delikatnie mieszać szpatułką, a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką tak, aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z trzecią partią mąki dodaję roztopione masło.
- Wymieszane ciasto wylewam do formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę 18 minut.
- Po upływie czasu pieczenia od razu wyjmuję z piekarnika i studzę.
- Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzę.
- Biszkopt nasączam kilkoma łyżkami herbaty, dekoruję owocami ( połówki winogron i przedzielone na pół plasterki pomarańczy ) i wylewam galaretkę.
- Wstawiam do lodówki do stężenia ( około 2 godziny ).
Jeśli mamy poobiednią porę, to parzymy przyzwoitą kawę i delektujemy się pysznym ciastkiem :-)
OdpowiedzUsuńTo delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z owocami zanurzonymi w agrestowej galaretce.
Pyszności...:-)