wtorek, 28 maja 2013

" Biszkopt z galaretką "

Biszkopt z galaretką

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 28 maja 2013 r.

To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z agrestową galaretką i ulubionymi owocami :-) 
Dobór owoców to kwestia gustu, dajemy te, którymi dysponujemy w danej chwili, bądź takie, bez których nie wyobrażamy sobie biszkoptu :-) Ja dodałam winogrona i pomarańcze, które spowodowały wytrawny smak wypieku..

Biszkopt z galaretką 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 maja
Owocowy biszkopt z galaretką !!! 
To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z owocami zanurzonymi w agrestowej galaretce, w bardzo szybkim tempie znikało z talerza....:-) 
Polecam, bo jest pyszne. 

Oceny: 4,7

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 18 min
Łączny czas: 38 min

Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 80 g) 

Liczba kilokalorii w porcji: 171 
Tłuszcz na porcję: 6 g 

Składniki: 

  • jajka wiejskie od gospodyni: 3 sztuki 
  • drobny cukier do wypieków: 1/2 szklanki 
  • mąka pszenna tortowa: 1/2 szklanki 
  • masło, najlepiej Lurpak: 50 g 
  • galaretka agrestowa: 1 sztuka 
  • ciemne winogrona: wedle uznania 
  • pomarańcze: wedle uznania 

Przygotowanie:

  1. Dno formy o wymiarach 21 cm*26 cm wykładam papierem do pieczenia. 
  2. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 
  3. Białka ubijam na sztywną pianę. 
  4. Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając. 
  5. Po dodaniu cukru ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty. 
  6. Potem stopniowo dodaję żółtka, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. 
  7. Dodaję przesianą mąkę ( najlepiej trzema partiami ) i krótko miksuję mikserem na minimalnych obrotach (można delikatnie mieszać szpatułką, a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką tak, aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z trzecią partią mąki dodaję roztopione masło. 
  8. Wymieszane ciasto wylewam do formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego piekarnika. 
  9. Piekę 18 minut. 
  10. Po upływie czasu pieczenia od razu wyjmuję z piekarnika i studzę. 
  11.  Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzę. 
  12.  Biszkopt nasączam kilkoma łyżkami herbaty, dekoruję owocami ( połówki winogron i przedzielone na pół plasterki pomarańczy ) i wylewam galaretkę. 
  13.  Wstawiam do lodówki do stężenia ( około 2 godziny ). 




 Jeśli mamy poobiednią porę, to parzymy przyzwoitą kawę i delektujemy się pysznym ciastkiem :-)

Serdeczności :-)

1 komentarz:


  1. To delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z owocami zanurzonymi w agrestowej galaretce.

    Pyszności...:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))