Zupa rybna z pulpecikami
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 30 maja 2013 r.
Ostatnio rozsmakowałam się w zupie rybnej. Każdy okaz ryby karaś, sum, karp czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny eliksir. Motorem do gotowania tej zupy są moi domownicy, którzy są jej zwolennikami :-)
Zupa rybna z pulpecikami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja.
Delikatna zupa rybna z pulpecikami!!!
Pysznie delikatna i kremowa zupa rybna z pulpecikami. Bardzo polecam szczególnie na piątkowe danie :-)
Oceny: 4,5
Czas gotowania: 45 min
Łączny czas: 60 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: jak na zdjęciu (1 talerz, ok. 250 ml )
Liczba kilokalorii w porcji: 260
Składniki:
- wywar rybny lub woda: 1 litr
- mielona ryba (na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza): 300 g
- chrzan: 1 łyżeczka
- sól morska: do smaku
- biały pieprz: do smaku
- ziemniaki: 3 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- masło: 2 łyżki
- mąka: 2 łyżki
- mleko: 1 szklanka
- świeża natka pietruszki: pęczek
Przygotowanie:
- Wywar doprowadzam do wrzenia.
- Do ryby dodaję sól, pieprz i chrzan do smaku, wyrabiam i przepuszczam przez maszynkę.
- Z mielonej ryby formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając ręce w zimnej wodzie.
- Wkładam pulpety do gotującego się wywaru, kiedy wypłyną na powierzchnię dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Na maśle podsmażam cebulę i czosnek, dodaję do garnka z zupą.
- Mleko mieszam z mąką i powolnym strumieniem dodaję do zupy stale mieszając.
- Doprawiam solą i pieprzem, gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posypuję pietruszką
.
Jeśli chodzi o wywar to gotuję go z resztek (głowy, kręgosłupy, płetwy ryb), które pozostały po oddzieleniu mięsa ze sprawianej ryby (miałam tym razem mieszankę - karasia, szczupaka i karpia).
Lubię dodawać kilka gatunków ryb, wtedy bulion jest bardziej esencjonalny.
Dla lepszego wydobycia smaku uprzednio je kawałkuję.
Oczy i skrzela usuwam, ponieważ pozostawione dają gorzki posmak.
Do resztek dorzucam obrane czyste warzywa - marchew, pietruszka, kawałek pora, dodaję dwa ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawiam solą i pieprzem.
Wywar przecedzam, a ugotowaną marchew i pietruszkę dzielę na plasterki i dodaję do zupy.
Smacznego !!!
Tagi: karaś, karp, szczupak, wywar rybny;
OdpowiedzUsuńRyba, do tego kawałki ziemniaków, warzywa - tylko tyle trzeba, aby stworzyć pyszną, delikatną i kremową zupę rybną...:-)
Serdeczności....
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zachęcam do przygotowania :-)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń
UsuńZachęcam do przyrządzenia :-)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń
UsuńPolecam ugotować :-)
Chyba nie miałam jeszcze okazji jeść zupy rybnej z pulpecikami, ale faktycznie prezentuje się bardzo fajnie. Na pewno ją niedługo przygotuję i zdam relację jak wyszła. Ja również uwielbiam łososia w każdej postaci i jak mam okazję to kupuję go z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż dla mnie jest zdecydowanie najsmaczniejszy.
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na relację :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń