czwartek, 30 maja 2013

" Zupa rybna z pulpecikami "

Zupa rybna z pulpecikami

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 30 maja 2013 r.
Ostatnio rozsmakowałam się w zupie rybnej. Każdy okaz ryby karaś, sum, karp czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny eliksir. Motorem do gotowania tej zupy są moi domownicy, którzy są jej zwolennikami :-)
Zupa rybna z pulpecikami 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja
Delikatna zupa rybna z pulpecikami!!! 
Pysznie delikatna i kremowa zupa rybna z pulpecikami. Bardzo polecam szczególnie na piątkowe danie :-)

Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 45 min
Łączny czas: 60 min

Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: jak na zdjęciu (1 talerz, ok. 250 ml ) 
Liczba kilokalorii w porcji: 260 

Składniki:

  • wywar rybny lub woda: 1 litr 
  • mielona ryba (na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza): 300 g 
  • chrzan: 1 łyżeczka 
  • sól morska: do smaku 
  • biały pieprz: do smaku 
  • ziemniaki: 3 sztuki 
  • cebula: 1 sztuka 
  • czosnek: 3 ząbki 
  • masło: 2 łyżki 
  • mąka: 2 łyżki 
  • mleko: 1 szklanka 
  • świeża natka pietruszki: pęczek 

  Przygotowanie:

  1. Wywar doprowadzam do wrzenia.
  2. Do ryby dodaję sól, pieprz i chrzan do smaku, wyrabiam i przepuszczam przez maszynkę. 
  3. Z mielonej ryby formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając ręce w zimnej wodzie.
  4. Wkładam pulpety do gotującego się wywaru, kiedy wypłyną na powierzchnię dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  5. Na maśle podsmażam cebulę i czosnek, dodaję do garnka z zupą.
  6. Mleko mieszam z mąką i powolnym strumieniem dodaję do zupy stale mieszając. 
  7. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. 
  8.  Przed podaniem posypuję pietruszką

.

Jeśli chodzi o wywar to gotuję go z resztek (głowy, kręgosłupy, płetwy ryb), które pozostały po oddzieleniu mięsa ze sprawianej ryby (miałam tym razem mieszankę - karasia, szczupaka i karpia).
Lubię dodawać kilka gatunków ryb, wtedy bulion jest bardziej esencjonalny.
Dla lepszego wydobycia smaku uprzednio je kawałkuję.
Oczy i skrzela usuwam, ponieważ pozostawione dają gorzki posmak.
Do resztek dorzucam obrane czyste warzywa - marchew, pietruszka, kawałek pora, dodaję dwa ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawiam solą i pieprzem.
Wywar przecedzam, a ugotowaną marchew i pietruszkę dzielę na plasterki i dodaję do zupy.

 Smacznego !!! 


 Tagi: karaś, karp, szczupak, wywar rybny;

1 komentarz:


  1. Ryba, do tego kawałki ziemniaków, warzywa - tylko tyle trzeba, aby stworzyć pyszną, delikatną i kremową zupę rybną...:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))