marca 14, 2020

Skórka pomarańczowa - smażona w cukrze

Print Friendly and PDF

Skórka pomarańczowa - smażona w cukrze


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 marca 2020 r. Skórka pomarańczowa - smażona w cukrze jest prawdziwym skarbem w kuchni. Na pewno przyda się do dekorowania mazurków, serników i bab wielkanocnych. Jest jeszcze trochę czasu do Świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia kilku słoiczków w domu. Są ku temu przynajmniej cztery przesłanki:po pierwsze jest ona o niebo lepsza od tej kupionej, po drugie jestem pewna, że nie użyto do niej woskowanych pomarańczy, po trzecie nie zawiera chemii i zbędnych konserwantów i wreszcie po czwarte zapach smażonej skórki, wypełnia cały dom, na wszystkich działa kojąco i uspokajająco, wprowadza w dobre samopoczucie i przenosi w wyobraźni do pomarańczowych gajów i sycylijskich ogrodów. Ideałem byłoby, gdyby pomarańcze pochodziły z uprawy ekologicznej. Taką smażoną skórkę przechowuję w słoiczku w lodówce przez wiele miesięcy, jeżeli cukier zacznie się krystalizować, wystarczy skórkę delikatnie podgrzać. 

Skórka pomarańczowa - smażona w cukrze Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 marca

Aromatyczna skórka pomarańczowa - smażona w cukrze! 
Zaletą skórki pomarańczowej - smażonej w cukrze jest intensyfikacja magicznego aromatu, w trakcie przechowywania w szczelnym słoiczku :-) 

Oceny: 5,0

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Łączny czas: 40 min

Składniki: 

Przepis zaadaptowałam stąd

  • skórka pomarańczowa: 100 g 
  • cukier: 300 g 
  • woda: 125 ml 
  • sok z cytryny: 1 łyżka 

Przygotowanie:

  • pomarańcze myję bardzo dokładnie 
  • każdą lekko nacinam nożykiem tak, aby potem łatwo owoce obrać, zachowując skórki w równych kształtach 
  • pomarańcze obieram, skórki wkładam do naczynia i zalewam zimną wodą 
  • moczę skórki dwa dni 
  • każdego dnia zmieniam wodę 2 do 3 razy 
  • po każdej zmianie wody łatwo czuję w niej smak goryczki 
  • po upłynięciu czasu moczenia, wkładam skórki do rondelka i zalewam czystą wodą zagotowuję, a następnie gotuję ok. 10 minut 
  • następnie wodę odlewam, a skórki studzę 
  • kiedy ostygną przystępuję do wycięcia albedo, najlepiej posłużyć się przy tym nożem do ryb, 
  • czynność powtarzam do czasu, aż biała część skórki pomarańczowej zostanie całkiem usunięta 
  • oczyszczoną z albedo skórkę kroję wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub julienne 
  • tak przygotowaną, oczyszczoną z albedo i pokrojoną skórkę pomarańczową smażę w cukrze 
  • do rondelka wsypuję cukier, dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia 
  • gotuję do momentu, kiedy powstanie syrop 
  • do syropu wrzucam skórki pomarańczowe i gotuję na małym ogniu 5 do 10 minut 
  • mieszam cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone syropem 
  • odstawiam do wystudzenia do następnego dnia 
  • na drugi dzień skórkę zagotowuję - powinna być już teraz prawie przezroczysta 
  • dodaję 1 łyżkę soku z cytryny i gotuję jeszcze przez chwilę 
  •  taką skórką napełniam słoiczki przechowuję w lodówce do kilku miesięcy 
  • słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się

Tagi: pomarańcza, sok z cytryny;

2 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger