Słoneczne leczo z cukinii
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 23 sierpnia 2013 r. Lato to najlepszy czas, aby rozkoszować się bogactwem owoców i warzyw. Najlepiej tych uprawianych we własnych ogródkach zwłaszcza, że stanowią one podstawę zbilansowanej diety. Jako, że możemy wybierać z całej palety zielonego daru natury, warto skierować spojrzenie na takie warzywa, które znamy ale nie sięgamy po nie tak często jak moglibyśmy. Do grona lekko niedocenianych warzyw należy cukinia, właśnie tym warzywem zostałam obdarowana przez mojego tatę, okaz ważył 1768g.
Naprawdę polecam, nie zmarnujcie tej letniej okazji.
Słoneczne leczo z cukinii
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
22 sierpnia.
Letnie słoneczne leczo z cukinii!!!
Ta potrawa kusi aromatem, cieszy oczy paletą barw i pieści smakiem podniebienie:-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 25 minut
Łączny czas: 1 godzina i 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
inspiracja pochodzi stąd;
- mięso mielone (np. z łopatki wieprzowej, udźca indyka, antrykotu wołowego: 500 g
- oliwa extra vergine: 2 łyżki
- cebula: 1
- cukinia (może być jedna zielona, jedna żółta lub tylko w jednym kolorze): ok. 1 kg
- papryczka chili: 1
- słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
- ostra chili w proszku: szczypta
- pomidory: 1/2 kg
- passata pomidorowa: 250 ml
- świeży estragon: 2 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażam z każdej strony mielone mięso, w międzyczasie doprawiam je solą i pieprzem.
- Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodatkową łyżkę oliwy. Cebulę zeszklić od czasu do czasu mieszając.
- Jeśli nie wyobrażacie sobie lecza bez papryki to w tym momencie należy ją dodać (można w różnych kolorach), pokrojoną w kostkę, a po chwili pokrojone kosteczki cukinii.
- Dodaję przepołowioną papryczkę chili, doprawiam solą, pieprzem i smażę od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut.
- W międzyczasie dodaję paprykę w proszku.
- Pomidory parzę wrzątkiem, ściągam skórkę, kroję na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usuwam nasiona i sok, miąższ kroję w kostkę, dodaję do naczynia z warzywami i gotuję przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodaję passatę pomidorową i gotuję przez 5 minut.
- Na koniec mieszam z posiekanym estragonem :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że wszyscy lubimy, gdy na talerzu pojawiają się kolorowe dania z dużą ilością świeżych warzyw, skąpanych w pysznych sosach, otulonych kawałkami sycącego mięsa....
Serdeczności:-)
Ja akurat lubię paprykę i tą słodką i ostrą - Ale takie danie jakie Pani przygotowała też zachwyca - Znając inne Pani cuda -nie wolno marudzić -tylko marzyć o dokładce
OdpowiedzUsuń