czwartek, 22 sierpnia 2013

"Torcik z borówką"

Torcik z borówką

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 sierpnia 2013 r. Torcik jest bardzo delikatny,lekko kwaskowaty i przesycony nutą waniliowo-cytrynową. Przepis otrzymałam od znajomej, za który bardzo dziękuję. Jest on jednak bardzo zmodyfikowany. W pierwotnym zamyśle miał to być torcik malinowy ale ponieważ w sklepie nie było już malin, toteż powstał wypiek z borówką. Przyznam nieskromnie, że wyszedł rewelacyjny, bardzo szybko zniknął w sierpniowe popołudnie i nie trzeba było się martwić, że tort się rozpuści:-) Bardzo się cieszę, że to borówka amerykańska jest składnikiem wypieku, ponieważ jest wyznacznikiem zdrowego stylu odżywiania, a korzyści spożywania jej owoców są zadziwiające. Barwniki znajdujące się w skórce owoców antocyjany, to bardzo silne antyutleniacze, które neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.Wolne rodniki to niebezpieczne cząsteczki, które mogą uszkadzać nasze komórki. W efekcie ciało starzeje się szybciej, wcześniej pojawiają się zmarszczki, a także zwiększa się ryzyko rozwoju różnego rodzaju nowotworów. Antocyjany poprawiają krążenie krwi, stan skóry, pomocne w leczeniu cukrzycy. To właśnie dlatego owoc ten określany jest eliksirem młodości. Inne związki zawarte w borówce mają działanie antynowotworowe, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C,A,B,PP. Chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Borówki amerykańskie doskonale wpływają na pracę mózgu i wzrok. Ostatnio odkryto, że jedzenie borówek odwraca przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. W ludzkim oku pod wpływem energii promieni świetlnych wytwarza się bardzo dużo wolnych rodników. Jeżeli nie zostaną one zneutralizowane przyspieszają psucie wzroku. Są one doskonałym lekarstwem chroniącym przed tym zagrożeniem. Owoców borówki amerykańskiej nie myje się przed spożyciem. Najlepiej je jeść na surowo, a jedyną polecaną metodą konserwowania jest mrożenie. Po rozmrożeniu nic nie tracą ze swego smaku i wyglądu. Jagoda amerykańska jest kuzynką naszej czarnej jagody, tak więc wszystko pozostaje w rodzinie. Największe plantacje europejskie tych owoców znajdują się w Polsce. Bardzo namawiam do jedzenia najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców, które pomogą nam utrzymać najlepszą kondycję i zdrowie:-) Torcik z borówką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia. Orzeźwiający torcik z borówką! Borówkowy smak późnego lata, wpleciony w waniliowo-cytrynowy krem, na puszystym biszkopcie, otulony śmietanową masą, to idealny melanż na słoneczne dni. Gorąco polecam:-) Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 5 godz. i 25 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 5 godz. i 50 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

Składniki: 

Biszkopt: 

  • jajka: 5 
  • cukier: 5 łyżek 
  • mąka tortowa: 4 łyżki (100 g) 
  • mąka kartoflana: 1 łyżka (30 g) 
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki 
Masa śmietanowo-serowa: 

  • 30% śmietanka kremówka: 500 ml 
  • serek waniliowy danio: 3 sztuki (450 g) 
  • sok z cytryny: 3 łyżki 
  • cukier waniliowy: 1 opakowanie (16 g) 
  • cukier: 3 łyżki (do smaku) 
  • żelatyna: 4 łyżeczki 
  • borówka amerykańska: 750 g 
  • płatki migdałowe: 50 g 
Do wykończenia: 

  • 30 % śmietanka kremówka: 300 ml 
  • cukier: 2 łyżki 

Przygotowanie:


Biszkopt: 

  • białka ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję żółtka i jeszcze ubijam następnie dodaję przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam (najlepiej drewnianą łyżką) 
  • tortownicę o wymiarach 24 cm wykładam papierem do pieczenia i nanoszę ciasto wkładam do nagrzanego do 170oC piekarnika i piekę około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka(piekarnik włączam pod koniec ubijania białek) ja piekłam 35 minut, to wszystko zależy od piekarnika, trzeba pilnować :-)
Masa śmietanowo-serowa: 

  • serek waniliowy mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny 
  • kremówkę ubijam, mieszam z serkiem 
  • żelatynę wsypuję do małej filiżanki, zalewam niewielką ilością gorącej wody (1/3 kubka), dokładnie mieszam, aż się rozpuści - to jest ważne!!!, lekko studzę 
  • do żelatyny dodaję 3 łyżki masy serowej, energicznie mieszam, a następnie łączę z masą śmietanowo-serową 
  • do masy dodaję owoce, ilość zależy od Was, pamiętajcie o dekoracji:-) 
  • przestudzony biszkopt kroję na 3 krążki pierwszy blat układam w tortownicy, nasączam sokiem wiśniowym i wykładam 1/3 kremu, następnie układam w tortownicy drugi blat, nasączam i smaruję 1/3 kremu, na koniec przykrywam trzeci blat, nasączam wykładam resztę masy i wkładam do lodówki na co najmniej 5 godzin (włożyłam na całą noc)


  • następnie torcika przekładam na talerz boki i górę smaruję ubitą śmietaną i dekoruję 
  • boki ciasta przyozdobiłam uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi



                                                                  Bon Appetit!!! 

Tagi: borówka amerykańska, śmietana kremówka, serek waniliowy, sok z cytryny, płatki migdałowe;

5 komentarzy:


  1. Borówka amerykańska określana jest mianem "błękitny skarb".
    Ta nazwa równie dobrze obrazuje torcik z jej udziałem, który wygląda i smakuje fantastycznie....
    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie udekorowany, przepis już notuję do wypróbowania, znalazłam dziś w ,kuchni lidla, przepis na puszysty placek borówkowy, zapowiada się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

  3. Torcik jest naprawdę pyszny, otrzymał bardzo pochlebne opinie od domowników i gości.
    Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Borówka amerykańska chyba nie plami tak jak nasza czernica
    Nie urośnie tylko na zasadowej glebie w ogrodzie musi mieć kwaśny torf i ph 0d 3,5 do 4. ..podobnie do stanowiska pod wrzosy - owoce są słodsze od czernicy czy łochyni

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))