Kabaczek duszony
Opublikowano: 15 stycznia 2013 r.
Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini.
Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Zbiór kabaczków odbywa się w okresie od początku lipca do końca października.
Występują w kolorze jasnozielonym lub żółtym.
Skórka świeżego kabaczka powinna być gładka i delikatna, dość jednolitej barwy i dobrze napięta. Warzywo powinno być twarde lecz nie zdrętwiałe w środku.
Młode kabaczki można jeść ze skórką.
Bardziej wyrośnięte należy obierać, ponieważ twarda skórka może być ciężkostrawna i zmniejszyć walory smakowe potrawy.
Inspirująca jest jego angielska nazwa, która brzmi - Squash.
Kabaczek zawiera wiele związków o charakterze zasadowym, które odkwaszają organizm i tym samym przyspieszają przemianę materii.
Ma wysoką wartość dietetyczną, zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP,B1, karotenu, nie kumuluje metali ciężkich.
Główną zaletą jest delikatny i subtelny smak.
Warzywa te mają szerokie zastosowanie kulinarne, podaje się je na surowo,smażone, pieczone, duszone, gotowane.
Potrawa, którą chciałabym dzisiaj zaprezentować to kabaczek w asyście cebuli i czosnku uduszony na wolnym ogniu :-)
Kabaczek duszony Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia.
Wykwintny kabaczek duszony!!!
Jest to bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Powstała w wyniku eksperymentowania w kuchni z kabaczkiem, który jest bardzo ciekawym warzywem :-)
Oceny: 4,5
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 3 porcje
Liczba kilokalorii w 100 g: 40
Węglowodany na 100 g: 5 g
Tłuszcz na 100 g: 1 g
Białko na 100 g: 1 g
Składniki :
- kabaczek: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek: 1/2 łyżki
- natka pietruszki: kilka gałązek
- bazylia: 1/2 łyżeczki
- sól morska: do smaku
Przygotowanie:
- Kabaczka myję, obieram, kroję na pół.
- Czyszczę z pestek i kroję w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno siekam.
- W głębokim naczyniu najpierw podsmażam cebulę z czosnkiem. Do zrumienionej cebuli dodaję kawałki kabaczka i szklankę wrzącej wody.
- Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
- Przed podaniem dekoruję koperkiem i bazylią.
I voila - smacznego !!!
Tagi: kabaczek, cebula, czosnek;
OdpowiedzUsuńTa potrawa powstała w wyniku eksperymentowania w kuchni z ciekawym warzywem jakim jest kabaczek.
Jest to danie lekkostrawne, pyszne i zdrowe.
Serdeczności :-)