stycznia 15, 2013

" KABACZEK DUSZONY "

Print Friendly and PDF

Kabaczek duszony

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 15 stycznia 2013 r.
Kabaczek to odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. 
Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Zbiór kabaczków odbywa się w okresie od początku lipca do końca października. 
Występują w kolorze jasnozielonym lub żółtym. 
Skórka świeżego kabaczka powinna być gładka i delikatna, dość jednolitej barwy i dobrze napięta. Warzywo powinno być twarde lecz nie zdrętwiałe w środku. 
Młode kabaczki można jeść ze skórką. 
Bardziej wyrośnięte należy obierać, ponieważ twarda skórka może być ciężkostrawna i zmniejszyć walory smakowe potrawy. 
Inspirująca jest jego angielska nazwa, która brzmi - Squash. 
Kabaczek zawiera wiele związków o charakterze zasadowym, które odkwaszają organizm i tym samym przyspieszają przemianę materii. 
Ma wysoką wartość dietetyczną, zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP,B1, karotenu, nie kumuluje metali ciężkich.
Główną zaletą jest delikatny i subtelny smak. 
Warzywa te mają szerokie zastosowanie kulinarne, podaje się je na surowo,smażone, pieczone, duszone, gotowane. 
Potrawa, którą chciałabym dzisiaj zaprezentować to kabaczek w asyście cebuli i czosnku uduszony na wolnym ogniu :-)

Kabaczek duszony Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 stycznia
Wykwintny kabaczek duszony!!! 
Jest to bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Powstała w wyniku eksperymentowania w kuchni z kabaczkiem, który jest bardzo ciekawym warzywem :-) 

Oceny: 4,5 
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 3 porcje
Liczba kilokalorii w 100 g: 40 
Węglowodany na 100 g: 5 g 
Tłuszcz na 100 g: 1 g 
Białko na 100 g: 1 g 

Składniki : 

  • kabaczek: 1 sztuka 
  • cebula: 2 sztuki 
  • czosnek: 3 ząbki 
  • oliwa z oliwek: 1/2 łyżki 
  • natka pietruszki: kilka gałązek 
  • bazylia: 1/2 łyżeczki 
  • sól morska: do smaku 

Przygotowanie:

  1. Kabaczka myję, obieram, kroję na pół. 
  2. Czyszczę z pestek i kroję w kostkę. 
  3. Cebulę i czosnek drobno siekam.
  4. W głębokim naczyniu najpierw podsmażam cebulę z czosnkiem. Do zrumienionej cebuli dodaję kawałki kabaczka i szklankę wrzącej wody. 
  5. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. 
  6. Przed podaniem dekoruję koperkiem i bazylią. 

 I voila - smacznego !!! 



 Tagi: kabaczek, cebula, czosnek;

1 komentarz:


  1. Ta potrawa powstała w wyniku eksperymentowania w kuchni z ciekawym warzywem jakim jest kabaczek.
    Jest to danie lekkostrawne, pyszne i zdrowe.

    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger