marca 06, 2014

"Keks z orzechami"

Print Friendly and PDF

Keks z orzechami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 marca 2014 r. To doskonała alternatywa dla wszystkich tych, którzy przy minimalnym nakładzie pracy i czasu spędzonego w meandrach kuchennych, chcieliby zjeść jakieś pyszne "samodzielnie" upieczone ciasto np. do kawy. Domeną tego wypieku jest możliwość wykorzystania białek jaj, które nagromadziły się w lodówce. To jest ważny aspekt, bo w kuchni nic się nie wyrzuca, tu wszystko spełnia określoną rolę, a nadwyżki trzeba
inteligentnie spożytkować. Keks to ciasto z długoletnią historią, ponieważ pieczono go już w starożytnym Rzymie, w zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu dodawano także miód, przyprawy oraz owoce. Ja dodałam orzechy włoskie, ponieważ darzę je ogromnym sentymentem, ze względu na ich smak, a w szczególności za właściwości odżywcze mózgu. Miano to zawdzięczają nie poprzez swój pomarszczony kształt (przypominający mózg), ale dzięki dostarczaniu substancji (fosfor), dzięki którym organ ten może sprawnie funkcjonować. Orzechy te zawierają więcej przeciwutleniaczy (witamina E), niż wszystkie pozostałe orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, nerkowce, czy pistacje. Ponadto obejmują witaminy z grupy B: B3, B5 i B6, mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik. Uzyskałam wspaniały smakołyk, wilgotny, aromatyczny, z chrupiącymi orzeszkami, nadającymi koloryt, który z każdym dniem stawał się coraz lepszy :-)
Keks z orzechami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 marca
Aromatyczny keks z orzechami! 
Feerię zapachów, towarzyszącą temu wypiekowi trudno ubrać w słowa :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 15 min
 Liczba porcji: 24 porcje
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek



Składniki: 

Przepis zaadaptowany stąd ;-) 
  • białka jaj: 8 
  • cukier: 2 szklanki 
  • domowy cukier waniliowy: 16 g 
  • mąka: 3 szklanki 
  • masło: 25 dag + do wysmarowania formy 
  • orzechy włoskie - łuskane: 25 dag 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

  • ubijam bardzo sztywną pianę z białek, następnie stopniowo dodaję cukier, a na końcu cukier waniliowy 
  • ubijam jeszcze przez 10 minut 
  • następnie mieszając delikatnie łyżką (można szpatułką), wsypuję porcjami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewam po trochu roztopione masło 
  • na końcu daję posiekane orzechy, mieszam i wykładam masę do wysmarowanej masłem formy keksowej o długości około 30 cm 
  • piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (w zależności od piekarnika) lub do uzyskania złotego koloru ;-)



                                              Smacznego ! 


Tagi: domowy cukier waniliowy, orzechy włoskie;

9 komentarzy:


  1. Może nie jestem wielką fanką keksów, babek itp., ale to ciasto pełne orzechów absolutnie zdobyło moje serce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasta to ja bardzo lubię, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie orzechowe ciasta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. co za pyszności na tym talerzu widzę <3 jadłabym całe życie <333

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci ;) Skusilabym sie na kawalek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger