Tort Tiramisu
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 marca 2014 r. To jest specjał, który świetnie odegrał rolę tortu urodzinowego. Prezentował się bardzo wytwornie i rozpływał w ustach. Intensywne nasączenie ponczem z espresso i amaretto idealnie zrównoważyło słodycz kremu. Mocno wilgotny biszkopt z delikatną masą na bazie mascarpone, przyprószony kakao i ozdobiony podłużnymi biszkoptami, tworzą wyjątkową całość.
Puszystość kremu jest zasługą ubijania żółtek na parze - ta czynność przeniosła mnie do lat dzieciństwa, przypomniało mi się jak babcia ubijała żółtka na parze do tortu, który był szykowany na jakąś poważniejszą uroczystość i to jest ekstra - wspomnienia... Tort przyciąga wzrok i kusi smakiem.Zapewniam, że skradnie podniebienia nie tylko amatorów kawy:-)
Tort Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 marca.
Efektowny tort tiramisu!
Delicja numer 1 dla osób lubiących tiramisowe smaki, najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony:-) Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Przepis zaadaptowany od Pani Asi :-)Biszkopt:
- jajka: 6
- cukier trzcinowy nierafinowany (można zastąpić białym): 200 g (1 szklanka)
- mąka pszenna tortowa: 140 g (1 szklanka)
- mąka ziemniaczana: 4 łyżki
- mocna kawa (użyłam espresso): 160 ml (2/3 szklanki)
- likier amaretto (lub kawowy lub mieszanka obydwu): 160 ml (2/3 szklanki)
- kakao (gorzkie): 6 łyżek
- żółtka: 6
- cukier: 6 łyżek
- mascarpone: 750 g
- podłużne biszkopty: 200 g
- powidła śliwkowe lub marmolada lub inny dżem: 3 łyżki
- wstążka: do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
śliwkowe,
- piekarnik nagrzewam do 170oC
- dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładam krążkiem z papieru do pieczenia
- białka ubijam przez około 2 minuty, aż dobrze się spienią, dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując, ubijam jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtka
- następnie dodaję przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną (przesiałam je bezpośrednio do masy)
- miksuję krótko na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki
- masę wykładam do tortownicy
- wstawiam do piekarnika
- pieczemy do suchego patyczka przez około 35-40 minut, w zależności od piekarnika
- po tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzę
- po ostudzeniu biszkopt kroję na 3 krążki
- w małym garnku gotuję około 2 szklanek wody, odstawiam z ognia
- na garnku z parującą wrzącą wodą ustawiam miskę z żółtkami (tak, aby dno miski nie dotykało do wody)
- do żółtek dodaję cukier i ubijam mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta
- wówczas zdejmuję miskę z pary, odstawiam na blat i ubijam masę jeszcze przez około 4-5 minut na puszysty krem
- w drugiej misce miksuję serek mascarpone (przez około pół minuty)
- dodaję ubite żółtka i delikatnie, zgrabnie mieszam łyżką, następnie krótko miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę
- masę dzielę na 3 części
- pierwszy blat kładę na paterze, kropię kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia
- wykładam jedną część kremu, przez sitko posypuję 2 łyżkami kakao
- kładę drugi krążek i znów powtarzam nasączenie, krem i kakao
- przykrywam ostatnim krążkiem, nasączam, smaruję kremem wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę
- tort można przygotować dzień wcześniej
- przed podaniem posypuję resztą kakao
- biszkopty przycinam do odpowiedniej wysokości, smaruję powidłami i przytwierdzam do boków tortu (zamiast biszkoptów można obłożyć tort większą ilością masy - zwiększyć o 1/3)
- zdobię wstążeczką
Smacznego!
Tagi: cukier trzcinowy, kawa espresso, likier amaretto, kakao, mascarpone, podłużne biszkopty, powidłaśliwkowe,
OdpowiedzUsuńTen tort podbił serca wszystkich gości i zadowolił najwybredniejsze kubki smakowe :-)
pyszności, świetnie wygląda:) ciekawy blog, obserwuje:)
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńCudny tort :) Uwielbiam tiramisu :)Wiec to cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńImponujący! Uwielbiam tiramisu w każdej postaci, zatem tort spałaszowałabym od razu! Pięknie go przybrałaś :)
OdpowiedzUsuń
Usuń;-)
Muszę wypróbować przepis, coś mi się zdaje, że ciasto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńRozpustnegotowanie
ten tort warty wypróbowania - polecam :-)
OdpowiedzUsuń