wtorek, 4 marca 2014

"Tort Tiramisu"

Tort Tiramisu


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 marca 2014 r. To jest specjał, który świetnie odegrał rolę tortu urodzinowego. Prezentował się bardzo wytwornie i rozpływał w ustach. Intensywne nasączenie ponczem z espresso i amaretto idealnie zrównoważyło słodycz kremu. Mocno wilgotny biszkopt z delikatną masą na bazie mascarpone, przyprószony kakao i ozdobiony podłużnymi biszkoptami, tworzą wyjątkową całość.
Puszystość kremu jest zasługą ubijania żółtek na parze - ta czynność przeniosła mnie do lat dzieciństwa, przypomniało mi się jak babcia ubijała żółtka na parze do tortu, który był szykowany na jakąś poważniejszą uroczystość i to jest ekstra - wspomnienia... Tort przyciąga wzrok i kusi smakiem.Zapewniam, że skradnie podniebienia nie tylko amatorów kawy:-)
Tort Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 marca
Efektowny tort tiramisu! 
Delicja numer 1 dla osób lubiących tiramisowe smaki, najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony:-) Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min
 Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek



Składniki: 

Przepis zaadaptowany od Pani Asi :-) 
Biszkopt: 
  • jajka: 6 
  • cukier trzcinowy nierafinowany (można zastąpić białym): 200 g (1 szklanka) 
  • mąka pszenna tortowa: 140 g (1 szklanka) 
  • mąka ziemniaczana: 4 łyżki 
Nasączenie: 
  • mocna kawa (użyłam espresso): 160 ml (2/3 szklanki) 
  • likier amaretto (lub kawowy lub mieszanka obydwu): 160 ml (2/3 szklanki) 
  • kakao (gorzkie): 6 łyżek 
Krem mascarpone: 
  • żółtka: 6 
  • cukier: 6 łyżek 
  • mascarpone: 750 g 
Boki: 
  • podłużne biszkopty: 200 g 
  • powidła śliwkowe lub marmolada lub inny dżem: 3 łyżki 
  • wstążka: do dekoracji 

Przygotowanie:


Biszkopt: 
  • piekarnik nagrzewam do 170oC 
  • dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładam krążkiem z papieru do pieczenia 
  • białka ubijam przez około 2 minuty, aż dobrze się spienią, dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując, ubijam jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtka
  • następnie dodaję przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną (przesiałam je bezpośrednio do masy) 
  • miksuję krótko na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki 
  • masę wykładam do tortownicy 
  • wstawiam do piekarnika 
  • pieczemy do suchego patyczka przez około 35-40 minut, w zależności od piekarnika 
  • po tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzę 
  • po ostudzeniu biszkopt kroję na 3 krążki 
Krem mascarpone:
  • w małym garnku gotuję około 2 szklanek wody, odstawiam z ognia 
  • na garnku z parującą wrzącą wodą ustawiam miskę z żółtkami (tak, aby dno miski nie dotykało do wody) 
  • do żółtek dodaję cukier i ubijam mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta 
  • wówczas zdejmuję miskę z pary, odstawiam na blat i ubijam masę jeszcze przez około 4-5 minut na puszysty krem 
  • w drugiej misce miksuję serek mascarpone (przez około pół minuty) 
  • dodaję ubite żółtka i delikatnie, zgrabnie mieszam łyżką, następnie krótko miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę 
  • masę dzielę na 3 części 
Przełożenie: 
  • pierwszy blat kładę na paterze, kropię kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia 
  • wykładam jedną część kremu, przez sitko posypuję 2 łyżkami kakao 
  • kładę drugi krążek i znów powtarzam nasączenie, krem i kakao 
  • przykrywam ostatnim krążkiem, nasączam, smaruję kremem wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę 
  • tort można przygotować dzień wcześniej 
  • przed podaniem posypuję resztą kakao 
Dekoracja: 
  •  biszkopty przycinam do odpowiedniej wysokości, smaruję powidłami i przytwierdzam do boków tortu (zamiast biszkoptów można obłożyć tort większą ilością masy - zwiększyć o 1/3) 
  • zdobię wstążeczką




                                                            Smacznego! 

Tagi: cukier trzcinowy, kawa espresso, likier amaretto, kakao, mascarpone, podłużne biszkopty, powidła
śliwkowe,

 Mascarpone Karnawał 2014

9 komentarzy:


  1. Ten tort podbił serca wszystkich gości i zadowolił najwybredniejsze kubki smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, świetnie wygląda:) ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny tort :) Uwielbiam tiramisu :)Wiec to cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujący! Uwielbiam tiramisu w każdej postaci, zatem tort spałaszowałabym od razu! Pięknie go przybrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować przepis, coś mi się zdaje, że ciasto musi być pyszne!
    Rozpustnegotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. ten tort warty wypróbowania - polecam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))