lutego 28, 2014

"Sernik dekadencki"

Print Friendly and PDF

Sernik dekadencki


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 listopada 2014 r. Wiele razy pisałam o mojej miłości do serników. Sernik dekadencki jest absolutnym faworytem wśród dotychczasowych serników. Sól z orzeszków ziemnych i masła orzechowego przełamuje subtelnie aksamitną słodycz masy serowej z białą czekoladą oraz słodzonym mlekiem skondensowanym. Czysta rozkosz dla zmysłów. Niska
temperatura pieczenia sernika sprawia, że jest piękny w aspekcie estetycznym i pyszny w kwestii smakowej. Pikanterii dodaje sos toffee, który wieńczy szczyt i finezyjnie spływa meandrami po całości. Jest bardzo sycący, ale pierwszy kawałek to uwertura, która trwa bardzo długo:-)
Sernik dekadencki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 lutego
Perfekcyjny sernik dekadencki! 
Niesamowita fuzja smaków powoduje, że specjał fantastycznie rozpływa się w ustach:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (jak na zdjęciu) 




Składniki:  Przepis zaadaptowany stąd :-)
Spód: 
  • ciastka owsiane lub pełnoziarniste Digestive polane czekoladą: ok. 250 g 
  • masło orzechowe: 4-5 pełnych łyżek (ok. 175 g.) 
  • masło roztopione lub olej roślinny np. z orzeszków ziemnych: 2 łyżki lub 1 łyżka oleju 
Masa serowa: 
  • twaróg trzykrotnie zmielony lub serek ricotta: 500 g 
  • serek mascarpone: 250 g 
  • kremowy słony serek Philadelphia lub Twój Smak: 250 g 
  • mąka ziemniaczana lub pszenna: 3 łyżki 
  • słodzone mleko skondensowane: 1/2 puszki (266 g) 
  • jajka: 5 
  • biała czekolada: 300 g 
  • domowy cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii: 2 łyżki lub 2 łyżeczki ekstraktu 
Wierzch: 
  • gęsta kwaśna śmietana homogenizowana 12 lub 18 %: 200 g 
  • serek Philadelphia (niekoniecznie): 125 g 
  • cukier puder: 3 łyżki 
Dekoracja: 
  • solone orzeszki ziemne, mogą być w miodzie: 75 g 
 Sos toffee: 
  • śmietanka kremowa 30% lub 36%: 1 szklanka 
  • brązowy cukier: 1/4 szklanki 
  • płynny miód: 1/4 szklanki 
  • masło: 1/4 szklanki 

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na sernik wyjmuję wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową 
  • zdejmuję obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno wykładam papier do pieczenia, zapinam obręcz, wypuszczając papier poza obręcz 
Spód: 
  • ciasteczka kruszę (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce, czy w woreczku) 
  • mieszam z masłem orzechowym i roztopionym masłem 
  • wykładam na dno i część boków tortownicy, mocno dociskam wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej 
Masa serowa: 
  • piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu) 
  • do misy miksera wkładam twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną ucieram mieszadłem miksera przez około 2-3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka 
  • stopniowo dodaję mleko skondensowane 
  • cały czas miksuję na małych obrotach miksera (starać się nie napowietrzać masy) 
  • wbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund, po każdym dodanym jajku 
  • czekoladę łamię na kostki i topię w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając masę serową miksuję z roztopioną czekoladą i wanilią 
  • masę wykładam na schłodzony spód z ciasteczek, wyrównuję powierzchnię wstawiam do piekarnika i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC 
  • następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minut 
Wierzch: 
  • w misce mieszam śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem 
  • sernik wysuwam z piekarnika, rozprowadzam po powierzchni powstałą masę i wstawiam z powrotem do piekarnika 
  • piekę przez 15 minut 
  • wyłączam piekarnik i studzę sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwieram drzwiczki i studzę sernik 
  • wyjmuję z piekarnika i ustawiam na kratce, całkowicie studzę zdejmuję obręcz z tortownicy i wstawiam sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, wstawiłam na całą noc 
  • w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika, można go już okryć folią aluminiową 
Dekoracja: 
  • orzeszki ziemne siekam nożem 
  • wszystkie składniki sosu toffee umieszczam w rondelku i mieszając gotuję, gdy cukier się rozpuści, gotuję masę na małym ogniu przez około 15-20 minut lub do czasu, aż będzie gęsty 
  • od czasu do czasu mieszam i sprawdzam, czy masa nie przywiera do garnka 
  • sos studzę 
  • orzeszki mieszam z 1/4 sosu i dekoruję nimi wierzch sernika 
  • resztą sosu polewam kawałki ciasta na talerzach 
  • sos można podgrzać przed użyciem




                                                              Smacznego!

Tagi: ciastka owsiane, ciastka pełnoziarniste Digestive, masło orzechowe, twaróg tłusty, serek mascarpone, kremowy słony serek Philadelphia, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada, domowy cukier
waniliowy;

Mascarpone Karnawał 2014

7 komentarzy:


  1. Pod względem konsystencji i smaku jest dla mnie jednym z najlepszych serników, jakie udało mi się upiec do tej pory...
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, ten kaaaarmel na wierzchu! wow :]

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się świetnie! <3 a jak smakuje!!! po prostu niebo w gębie !!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjątkowo urokliwy ten sernik Pani przygotowała-Raj dla oczu i dla języka- znam smak serników więc smak mnie uwodzi-Ma Pani perfekcję w rękach i w głowie - takie pomysły na 10 z + . w skali od 1 do 6 ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger