listopada 05, 2013

"Piña colada"

Print Friendly and PDF

Piña colada


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 listopada 2013 r. To ciasto przenosi w krainę pełną egzotyki, przywołuje cudowne wspomnienia z pobytu na Karaibach. Malownicze piaszczyste plaże, intensywnie błękitny kolor wody, szum fal oceanu rozbijających się o brzeg, widok na rafy koralowe, słynne zachody słońca, fantastyczni ludzie i napój bogów Piña colada. Te wspomnienia powodują, że robi mi się cieplej na duszy. Wiem, że jeszcze kiedyś tam powrócę. Mam wrażenie, że w pierwszym wcieleniu to tu, był mój dom. Smak perfekcyjnego
połączenia kokosu i ananasa pamiętam do dziś i właśnie dlatego postanowiłam go chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć. Wykonałam sernik na zimno, spowity na chrupiącym kokosowo-ciasteczkowym spodzie, otulony galaretką z soczystym ananasem i przyprószony wiórkami kokosowymi. Ciasto urzeka smakiem, nie jest za słodkie, ponieważ słodyczy dodają ananasy. Lekkie, orzeźwiające, bardzo proste w przygotowaniu:-) 
Piña colada Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 listopada. Aksamitna Piña colada! Piña colada - to naturalna słodycz i smak lata. Pyszny deser z kawałkami ananasa i nutą kokosową w różnej postaci:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Ciekawostka! 
Czy wiecie, że niska zawartość cukru to, gdy ilość cukru nie przekracza 5 gram na 100 gram produktu. Wysoka zawartość cukru, to 15 gram lub więcej na 100 g produktu. 
Pomiędzy 5, a 15 gram to produkty o średniej zawartości cukru. 
Wyjątkiem są cukry nam przyjazne, znajdujące się w produktach mlecznych (laktoza), owocach i warzywach (fruktoza):-) 

Składniki: 

(źródło przepisu - Moje Wypieki, inspiracja - tęsknota za karaibskim rajem:-)) 

Spód: 
  • ciasteczka kokosowe (użyłam łakotki kokosowe): 150 g 
  • wiórki kokosowe: 30 g 
  • masło w temperaturze pokojowej lub roztopione: 60 g 
Masa serowa: 
  • twaróg sernikowy (zmielony)użyłam (Philadelphia): 250 g 
  • serek Mascarpone: 250 g 
  • śmietanka kokosowa 22%: 250 ml 
  • cukier puder: 70 g 
  • likier kokosowy lub Malibu: 80 ml 
  • żelatyna w proszku: 20 g 
  • wrząca woda: 70 ml 
Ponadto: 
  • ananasy w puszce: 1 puszka 
  • galaretka ananasowa (może być cytrynowa lub o smaku Piña colada): 1 opakowanie 
  • płatki lub wiórki kokosowe: do dekoracji 

Przygotowanie:


Spód: 
  • wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, co chwilę mieszając 
  • dodaję ciastka i masło i wszystko miksuję w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku 
  • formę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia
  • na spód formy wysypuję masę ciasteczkową i wyrównuję grzbietem łyżki
  • chłodzę przez 30 minut w lodówce



Masa serowa: 
  •  wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody)
  • żelatynę dokładnie rozpuszczam w wodzie, odstawiam do lekkiego przestudzenia
  • w misie miksera umieszczam twaróg, Mascarpone, śmietankę kokosową i miksuję do otrzymania gładkiej masy
  • dodaję cukier puder i miksuję
  • dodaję likier kokosowy i raz jeszcze miksuję
  • na sam koniec dodaję lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie miksuję
  • masę serową przelewam na schłodzony spód ciasteczkowy
  • odkładam do lodówki do całkowitego stężenia.

Góra: 
  •  ananasy dokładnie odsączam z soku, układam na wierzchu sernika
  • galaretkę rozpuszczam w połowie wody jaka jest sugerowana na opakowaniu
  • studzę i wylewam na wierzch ciasta
  • odkładam do lodówki do stężenia
  • przed podaniem dekoruję wiórkami kokosowymi. 


Największą trudność sprawia dodanie żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka razy. Tak przygotowaną żelatynę łączę z całością masy serowej.

Smacznego !!!




                         Pyszności! 

Tagi: wiórki kokosowe, ciasteczka kokosowe, twaróg Philadelphia, serek Mascarpone, śmietanka kokosowa, likier kokosowy, ananasy w puszce, galaretka Piña colada;

3 komentarze:


  1. Jedząc kawałek tej delicji przeniesiecie się w odległy cudowny, karaibski raj...
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda delicja to czar marzeń i magia smaku -Smak można sobie wyobrazić -słysząc to delikatnym (dosłownie dziecięcym głosem )nawet gdy jeszcze nigdy nie jadło się takich cudowności wszystko rozpływa się w ustach na samą myśl -Pozdrawiam jak najserdeczniej-

      Usuń
  2. Ananasy kokos ser to wszystko robi wrażenie - Na pewno te cuda -są przepyszne -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger