Piña colada
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 listopada 2013 r. To ciasto przenosi w krainę pełną egzotyki, przywołuje cudowne wspomnienia z pobytu na Karaibach. Malownicze piaszczyste plaże, intensywnie błękitny kolor wody, szum fal oceanu rozbijających się o brzeg, widok na rafy koralowe, słynne zachody słońca, fantastyczni ludzie i napój bogów Piña colada. Te wspomnienia powodują, że robi mi się cieplej na duszy. Wiem, że jeszcze kiedyś tam powrócę. Mam wrażenie, że w pierwszym wcieleniu to tu, był mój dom. Smak perfekcyjnego
połączenia kokosu i ananasa pamiętam do dziś i właśnie dlatego postanowiłam go chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć. Wykonałam sernik na zimno, spowity na chrupiącym kokosowo-ciasteczkowym spodzie, otulony galaretką z soczystym ananasem i przyprószony wiórkami kokosowymi. Ciasto urzeka smakiem, nie jest za słodkie, ponieważ słodyczy dodają ananasy. Lekkie, orzeźwiające, bardzo proste w przygotowaniu:-)
Piña colada
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
2 listopada.
Aksamitna Piña colada!
Piña colada - to naturalna słodycz i smak lata. Pyszny deser z kawałkami ananasa i nutą kokosową w różnej postaci:-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Ciekawostka!
Czy wiecie, że niska zawartość cukru to, gdy ilość cukru nie przekracza 5 gram na 100 gram produktu.
Wysoka zawartość cukru, to 15 gram lub więcej na 100 g produktu.
Pomiędzy 5, a 15 gram to produkty o średniej zawartości cukru.
Wyjątkiem są cukry nam przyjazne, znajdujące się w produktach mlecznych (laktoza), owocach i warzywach (fruktoza):-)
Składniki:
(źródło przepisu - Moje Wypieki, inspiracja - tęsknota za karaibskim rajem:-))
Spód:
- ciasteczka kokosowe (użyłam łakotki kokosowe): 150 g
- wiórki kokosowe: 30 g
- masło w temperaturze pokojowej lub roztopione: 60 g
- twaróg sernikowy (zmielony)użyłam (Philadelphia): 250 g
- serek Mascarpone: 250 g
- śmietanka kokosowa 22%: 250 ml
- cukier puder: 70 g
- likier kokosowy lub Malibu: 80 ml
- żelatyna w proszku: 20 g
- wrząca woda: 70 ml
- ananasy w puszce: 1 puszka
- galaretka ananasowa (może być cytrynowa lub o smaku Piña colada): 1 opakowanie
- płatki lub wiórki kokosowe: do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
Masa serowa:
Góra:
Największą trudność sprawia dodanie żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka razy. Tak przygotowaną żelatynę łączę z całością masy serowej.
- wiórki kokosowe prażę na suchej patelni na złoty kolor, co chwilę mieszając
- dodaję ciastka i masło i wszystko miksuję w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
- formę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia
- na spód formy wysypuję masę ciasteczkową i wyrównuję grzbietem łyżki
- chłodzę przez 30 minut w lodówce
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody)
- żelatynę dokładnie rozpuszczam w wodzie, odstawiam do lekkiego przestudzenia
- w misie miksera umieszczam twaróg, Mascarpone, śmietankę kokosową i miksuję do otrzymania gładkiej masy
- dodaję cukier puder i miksuję
- dodaję likier kokosowy i raz jeszcze miksuję
- na sam koniec dodaję lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie miksuję
- masę serową przelewam na schłodzony spód ciasteczkowy
- odkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
Góra:
- ananasy dokładnie odsączam z soku, układam na wierzchu sernika
- galaretkę rozpuszczam w połowie wody jaka jest sugerowana na opakowaniu
- studzę i wylewam na wierzch ciasta
- odkładam do lodówki do stężenia
- przed podaniem dekoruję wiórkami kokosowymi.
Największą trudność sprawia dodanie żelatyny, dlatego zawsze ją hartuję. Najpierw dodaję 1 łyżkę masy serowej dokładnie mieszam i sprawdzam co się dzieje. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma żadnych grudek czynność powtarzam kilka razy. Tak przygotowaną żelatynę łączę z całością masy serowej.
OdpowiedzUsuńJedząc kawałek tej delicji przeniesiecie się w odległy cudowny, karaibski raj...
Serdeczności:-)
Każda delicja to czar marzeń i magia smaku -Smak można sobie wyobrazić -słysząc to delikatnym (dosłownie dziecięcym głosem )nawet gdy jeszcze nigdy nie jadło się takich cudowności wszystko rozpływa się w ustach na samą myśl -Pozdrawiam jak najserdeczniej-
UsuńAnanasy kokos ser to wszystko robi wrażenie - Na pewno te cuda -są przepyszne -
OdpowiedzUsuń