października 30, 2013

"Rafaello"

Print Friendly and PDF

Rafaello


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 października 2013 r. Rafaello - to ciasto dobre na każdą okazję. Przepis sprawdziłam, więc ręczę za jakość i smak. Polecam szczególnie kokosowym smakoszom. Cudowna słodycz bez pieczenia, która zawsze wychodzi. Bazę stanowią tu słone krakersy, przełożone pysznym kokosowym nadzieniem. Ważne jest, by po zrobieniu ciasto przeleżało całą noc w lodówce. "Tylko jak tu wytrzymać tę noc, przecież to cała wieczność"? Po tym czasie smaki bardzo dobrze się połączą, ciastka przesiąkną kremem i łakoć będzie się
łatwo kroić. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad krakersami, czy dobrze będą się komponować, czy smak będzie zadowalający. Przyznam jednak, że połączenie słonych ciasteczek i słodkiego kokosu jest dla mnie bardzo interesujące i wciągające. Krakersy nadają chrupkość, a lekko słona nuta łamie delikatność kokosowego kremu. Źródło przepisu Galeria Potraw Gazety. pl:-) Rafaello Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 października. Wyjątkowe Rafaello! 
Słone krakersy pasują idealnie i wcale nie da się wyczuć ich słoności. Kto spróbuje, ten na pewno nie pożałuje. To ciasto zachwyca prostotą, która jest"szczytem wyrafinowania":-) 
Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min Plus leżakowanie - najlepiej na noc do lodówki:-) 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 100 g) 
Liczba kilokalorii w porcji: 395 Tłuszcz na porcję: 27 g Białko na porcję: 6 g Węglowodany na porcję: 34 g Błonnik na porcję: 3 g 

Składniki: 

  • krakersy (użyłam prostokątnych Lajkonika): 2-3 paczki 
  • mleko: 1 litr 
  • budyń waniliowy z cukrem (użyłam dr Oetkera, może być również kokosowy lub śmietankowy): 2 opakowania (każdy po 40 g) 
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki 
  • cukier (użyłam domowy cukier waniliowy): 3/4 szklanki 
  • żółtko: 1 
  • masło (najlepiej Lurpak): 250 g 
  • wiórki kokosowe: 150 g 
  • wiórki kokosowe: 50 g (do posypania) 
  • malibu: 150 ml 

Przygotowanie:

  • do kubka odlewam trochę mleka, resztę gotuję z cukrem
  • do odlanego mleka sypię budynie i mąkę ziemniaczaną, robię budyń i studzę
  • masło miksuję z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu,  cały czas miksuję 
  • dodaję 150 g wiórków kokosowych i mieszam
  • blaszkę o wymiarach 33*23 cm wykładam papierem do pieczenia
  • kolejno dodaję: warstwę krakersów


następnie krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę (50 g wiórków kokosowych rumienię na suchej patelni, mieszam z 3 pokruszonymi krakersami:-)


  • ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na noc


                                               Pyszności!!! 

Tagi: wiórki kokosowe, krakersy, budyń waniliowy, mąka ziemniaczana, malibu;

5 komentarzy:


  1. Wiórki kokosowe w kombinacji z kremem budyniowym na bazie słonawych krakersów sprawiają, że ciasto jest wyjątkowe i zaskakujące:-)
    Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności pychotka-pokusa nie do odparcia -Tak wydaje mi się że Pani ciasto jest wyjątkowe-Pani chyba stosuje magię -inaczej nie można tego racjonalnie wytłumaczyć
    To tak jakbym bujał w obłokach-Kto się oprze skosztowania czegoś niepowtarzalnego-będzie tęsknił za następnym kąskiem -nie zostawi nawet okruszka-Pani ma wyjątkowy talent - i wyjątkowy charakter -To wzruszające-Pozdrawiam Serdecznie-Szczęśliwego serca życzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy nie warto się wzruszyć słysząc że Pani tęskni za wykonanym przez siebie łakociem
    To robi niesamowite wrażenie- jakiż to musi mieć smak -!!! .Pani by sobie to wyobraziła ?Smak czegoś tak nieziemskiego -

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedyne ciastko o nazwie Rafaello które przypomina delicję o niepowtarzalnie niebiańskim smaku -Nie ma ani grama przesady w stwierdzeniu że-Ważne jest, by po zrobieniu ciasto przeleżało całą noc w lodówce. "Tylko jak tu wytrzymać tę noc, przecież to cała wieczność"? To cytat z Pani opisu - Ja bym tak samo myślał -Przez całą noc bym go łakomie pożądał Rafaello w Pani wykonaniu nie ma sobie równych
    chyba że Pani stworzy znów inne delicje -A Pani jest jak ta dobra wróżka z bajki -
    wystarczy tylko że Pani serce podpowie - a Pani stworzy inne delikatesy

    OdpowiedzUsuń
  5. Sztuka Perswazji polega na jak najsłodszym ,najdelikatniejszym przemawianiu - Do człowieka -Głos

    urzeka nie tylko człowieka -Dlaczego ogrodnik rozmawia z roślinami? A przy przyrządzaniu ciast ?łakoć
    z każdą chwilą zdaje się nasączać niebiańskim smakiem - jest co raz bardziej kuszący -Aż następuje

    eksplozja obłędnego pokuszenia obserwujących --Dlaczego? Bo jak nie ulec pokusie gdy ktoś drżącym

    głosem -szeptem -spełnia nasze marzenia -Pozwala chłonąć wzrokiem obiekt pożądania - Czyli

    delicję o niesamowitej prze pyszności - A jeszcze zapach odurzający - przenikający cały pokój

    uwodzący zmysły -Tylko katar może wszystko zniweczyć - odebrać apetyt - Pozostaje jeszcze wzrok i słuch - Przecież wróżki potrafią czynić cuda -słowami
    i prezentacją swojego dzieła - kunsztu kulinarnych możliwości -Trudno oderwać wzroku od unoszonego się aromatu ciasta-i jego nieziemskiego wyglądu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger