Rafaello
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 października 2013 r. Rafaello - to ciasto dobre na każdą okazję. Przepis sprawdziłam, więc ręczę za jakość i smak. Polecam szczególnie kokosowym smakoszom. Cudowna słodycz bez pieczenia, która zawsze wychodzi. Bazę stanowią tu słone krakersy, przełożone pysznym kokosowym nadzieniem. Ważne jest, by po zrobieniu ciasto przeleżało całą noc w lodówce. "Tylko jak tu wytrzymać tę noc, przecież to cała wieczność"? Po tym czasie smaki bardzo dobrze się połączą, ciastka przesiąkną kremem i łakoć będzie się
łatwo kroić. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad krakersami, czy dobrze będą się komponować, czy smak będzie zadowalający. Przyznam jednak, że połączenie słonych ciasteczek i słodkiego kokosu jest dla mnie bardzo interesujące i wciągające. Krakersy nadają chrupkość, a lekko słona nuta łamie delikatność kokosowego kremu. Źródło przepisu Galeria Potraw Gazety. pl:-) Rafaello Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 października. Wyjątkowe Rafaello!
Słone krakersy pasują idealnie i wcale nie da się wyczuć ich słoności. Kto spróbuje, ten na pewno nie pożałuje. To ciasto zachwyca prostotą, która jest"szczytem wyrafinowania":-)
Oceny:
4,7
Czas przygotowania: 30 min
Łączny czas: 30 min
Plus leżakowanie - najlepiej na noc do lodówki:-)
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 100 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 395
Tłuszcz na porcję: 27 g
Białko na porcję: 6 g
Węglowodany na porcję: 34 g
Błonnik na porcję: 3 g
Składniki:
- krakersy (użyłam prostokątnych Lajkonika): 2-3 paczki
- mleko: 1 litr
- budyń waniliowy z cukrem (użyłam dr Oetkera, może być również kokosowy lub śmietankowy): 2 opakowania (każdy po 40 g)
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- cukier (użyłam domowy cukier waniliowy): 3/4 szklanki
- żółtko: 1
- masło (najlepiej Lurpak): 250 g
- wiórki kokosowe: 150 g
- wiórki kokosowe: 50 g (do posypania)
- malibu: 150 ml
Przygotowanie:
- do kubka odlewam trochę mleka, resztę gotuję z cukrem
- do odlanego mleka sypię budynie i mąkę ziemniaczaną, robię budyń i studzę
- masło miksuję z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksuję
- dodaję 150 g wiórków kokosowych i mieszam
- blaszkę o wymiarach 33*23 cm wykładam papierem do pieczenia
- kolejno dodaję: warstwę krakersów
- ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na noc
OdpowiedzUsuńWiórki kokosowe w kombinacji z kremem budyniowym na bazie słonawych krakersów sprawiają, że ciasto jest wyjątkowe i zaskakujące:-)
Pyszności...
Pyszności pychotka-pokusa nie do odparcia -Tak wydaje mi się że Pani ciasto jest wyjątkowe-Pani chyba stosuje magię -inaczej nie można tego racjonalnie wytłumaczyć
OdpowiedzUsuńTo tak jakbym bujał w obłokach-Kto się oprze skosztowania czegoś niepowtarzalnego-będzie tęsknił za następnym kąskiem -nie zostawi nawet okruszka-Pani ma wyjątkowy talent - i wyjątkowy charakter -To wzruszające-Pozdrawiam Serdecznie-Szczęśliwego serca życzę
Czy nie warto się wzruszyć słysząc że Pani tęskni za wykonanym przez siebie łakociem
OdpowiedzUsuńTo robi niesamowite wrażenie- jakiż to musi mieć smak -!!! .Pani by sobie to wyobraziła ?Smak czegoś tak nieziemskiego -
Jedyne ciastko o nazwie Rafaello które przypomina delicję o niepowtarzalnie niebiańskim smaku -Nie ma ani grama przesady w stwierdzeniu że-Ważne jest, by po zrobieniu ciasto przeleżało całą noc w lodówce. "Tylko jak tu wytrzymać tę noc, przecież to cała wieczność"? To cytat z Pani opisu - Ja bym tak samo myślał -Przez całą noc bym go łakomie pożądał Rafaello w Pani wykonaniu nie ma sobie równych
OdpowiedzUsuńchyba że Pani stworzy znów inne delicje -A Pani jest jak ta dobra wróżka z bajki -
wystarczy tylko że Pani serce podpowie - a Pani stworzy inne delikatesy
Sztuka Perswazji polega na jak najsłodszym ,najdelikatniejszym przemawianiu - Do człowieka -Głos
OdpowiedzUsuńurzeka nie tylko człowieka -Dlaczego ogrodnik rozmawia z roślinami? A przy przyrządzaniu ciast ?łakoć
z każdą chwilą zdaje się nasączać niebiańskim smakiem - jest co raz bardziej kuszący -Aż następuje
eksplozja obłędnego pokuszenia obserwujących --Dlaczego? Bo jak nie ulec pokusie gdy ktoś drżącym
głosem -szeptem -spełnia nasze marzenia -Pozwala chłonąć wzrokiem obiekt pożądania - Czyli
delicję o niesamowitej prze pyszności - A jeszcze zapach odurzający - przenikający cały pokój
uwodzący zmysły -Tylko katar może wszystko zniweczyć - odebrać apetyt - Pozostaje jeszcze wzrok i słuch - Przecież wróżki potrafią czynić cuda -słowami
i prezentacją swojego dzieła - kunsztu kulinarnych możliwości -Trudno oderwać wzroku od unoszonego się aromatu ciasta-i jego nieziemskiego wyglądu