czwartek, 7 listopada 2013

"Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto"

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 listopada 2013 r. Lubię potrawy z filetem drobiowym w roli głównej. Jest to chude i zdrowe mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsze danie powstało na bazie kremowego sosu z zielonego pesto, wyhodowaną przeze mnie fasolką szparagową i tymiankiem. Posiłek ma oryginalny i wyraźny smak. Piersi są kruche nie wysuszone, sos na bazie bazylii - aksamitny, a fasolka wyśmienita. Wszystko jest zwieńczone pachnącym tymiankiem, który wydobywa z potrawy aromat. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wierzyli, że jest środkiem odmładzającym, Egipcjanie stosowali go do kadzideł, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego. Podobno jest lekiem na nieśmiałość. Słowo tymianek pochodzi od greckiego "thymon", co oznacza "odważny". Pyszne piersi z kurczaka skąpane w kremowym sosie z asystą pachnącego tymianku są idealną alternatywą na szybki obiad:-) Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 listopada. Uwodzicielskie piersi z kurczaka! Po raz kolejny siła pysznej potrawy tkwi w prostocie:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 40 min 
Liczba porcji: 4

Składniki: 

źródło inspiracji: Kwestia Smaku - przepis nieznacznie zmodyfikowany 

  • pierś kurczaka: 1 podwójna 
  • mąka: około 4 łyżki 
  • olej z orzechów arachidowych (może być z orzechów ziemnych lub masło klarowane): 2 łyżki 
  • zielone pesto: 4 pełne łyżki 
  • śmietanka kremowa 30% lub 18% do sosów: 200 ml 
  • listki świeżego tymianku: 4 łyżki 
  • fasolka szparagowa: 300 g 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 3/4 łyżeczki 
Dodatki:

  • młode ziemniaki z wody: wedle uznania 

Przygotowanie:



  • fasolkę gotuję w osolonej wodzie
  • piersi z kurczaka najpierw płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam włókna i kosteczki, kroję w poporzek na cieńsze filety, prószę solą i obtaczam w mące 
  • smażę na oleju, na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor, miękkie w środku 
  • na patelnię z kurczakiem dodaję zielone pesto, mieszam i wlewam śmietankę wszystko podgrzewam ale nie doprowadzam do zagotowania, ponieważ bazylia nabiera gorzkiego smaku 
  • doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą 
  • dodaję ugotowaną fasolę oraz świeży tymianek 
  • wszystko podgrzewam na malutkim ogniu, jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje 
  • podaję z ziemniakami z wody



                      Smacznego! 

Tagi: pierś kurczaka, olej z orzechów arachidowych, zielone pesto, śmietanka kremowa, tymianek, fasola szparagowa;

1 komentarz:


  1. W tym daniu przyprawy rewelacyjnie komponują się z delikatną piersią kurczaka:-)
    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))