Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 listopada 2013 r. Lubię potrawy z filetem drobiowym w roli głównej. Jest to chude i zdrowe mięso, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiejsze danie powstało na bazie kremowego sosu z zielonego pesto, wyhodowaną przeze mnie fasolką szparagową i tymiankiem. Posiłek ma oryginalny i wyraźny smak. Piersi są kruche nie wysuszone, sos na bazie bazylii - aksamitny, a fasolka wyśmienita. Wszystko jest zwieńczone pachnącym tymiankiem, który wydobywa z potrawy aromat. Roślina ta pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Starożytni Grecy wierzyli, że jest środkiem odmładzającym, Egipcjanie stosowali go do kadzideł, a Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego. Podobno jest lekiem na nieśmiałość. Słowo tymianek pochodzi od greckiego "thymon", co oznacza "odważny". Pyszne piersi z kurczaka skąpane w kremowym sosie z asystą pachnącego tymianku są idealną alternatywą na szybki obiad:-) Piersi z kurczaka w kremowym sosie z zielonego pesto Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 listopada. Uwodzicielskie piersi z kurczaka! Po raz kolejny siła pysznej potrawy tkwi w prostocie:-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- pierś kurczaka: 1 podwójna
- mąka: około 4 łyżki
- olej z orzechów arachidowych (może być z orzechów ziemnych lub masło klarowane): 2 łyżki
- zielone pesto: 4 pełne łyżki
- śmietanka kremowa 30% lub 18% do sosów: 200 ml
- listki świeżego tymianku: 4 łyżki
- fasolka szparagowa: 300 g
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: 3/4 łyżeczki
- młode ziemniaki z wody: wedle uznania
Przygotowanie:
- fasolkę gotuję w osolonej wodzie
- piersi z kurczaka najpierw płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, odcinam włókna i kosteczki, kroję w poporzek na cieńsze filety, prószę solą i obtaczam w mące
- smażę na oleju, na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor, miękkie w środku
- na patelnię z kurczakiem dodaję zielone pesto, mieszam i wlewam śmietankę wszystko podgrzewam ale nie doprowadzam do zagotowania, ponieważ bazylia nabiera gorzkiego smaku
- doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą
- dodaję ugotowaną fasolę oraz świeży tymianek
- wszystko podgrzewam na malutkim ogniu, jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje
- podaję z ziemniakami z wody
W tym daniu przyprawy rewelacyjnie komponują się z delikatną piersią kurczaka:-)
Serdeczności...