listopada 09, 2013

"Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem"

Print Friendly and PDF

Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 listopada 2013 r. Cudownie aromatyczna pełna pysznych warzyw potrawa. Nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, bo wszystkie składniki gotują się, duszą i pieką razem. W moim naczyniu znalazły się pyszne ziemniaczki, żółta jak słońce kukurydza, pan czosnek, orzeźwiający tymianek i podsmażona soczysta pierś. Taka kompozycja tworzy wspaniałe jesienne danie obiadowe, bardzo pożywne i zdrowe - polecam:-) 
Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 listopada. Pyszna pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem! Świetna rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienno-zimową porę. Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 15 min 
Liczba porcji: 3-5 porcji

Składniki:

  • podwójna pierś kurczęca: 1 
  • sól morska: do smaku 
  • olej z orzechów arachidowych (może być z ziemnych lub masło klarowane): 1 łyżka 
  • małe ziemniaczki: 10 
  • ząbki czosnku w łupinkach: 3-4 
  • kukurydza: 1 puszka 
  • tymianek: 4 gałązki lub 1 łyżeczka suszonego 
  • wrzący bulion: 3/4 szklanki 
  • białe wino: 1/4 szklanki 
  • masło: 1 łyżka (mniej więcej) 

Przygotowanie:


Bulion: Z kurczaka (lub z warzyw lub szybkiego bulionu z wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki oliwy, soli, pieprzu, 1 łyżeczki cukru, ewentualnie z dodatkiem łodyg natki pietruszki).
  1. Piersi osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Jeśli były w lodówce, wcześniej doprowadzam je do temperatury pokojowej. Doprawiam solą morską, odkładam. 
  2. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. 
  3. Ziemniaki obieram, kroję na 1/2 cm plasterki, płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam. 
  4. Rozgrzewam olej na dużej patelni smażę piersi około 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze około 2-3 minuty, następnie przekładam do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia.
  5. Na patelnię wkładam ziemniaki oraz czosnek w łupinach, smażę około 3-4 minuty, przekładam do naczynia z kurczakiem. 
  6. Fasolę odcedzam na sicie, przepłukuję zimną wodą, odsączam, dodaję do naczynia z kurczakiem i ziemniakami, wkładam tymianek i masło jeśli go używamy. 
  7. Gotuję bulion lub wodę z dodatkami, wlewam do naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmuję pokrywę. 
  8. Wkładam kurczaka ziemniaki, kukurydzę na talerze i polewam dowolną ilością sosu. Można zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków. Jeśli chcemy możemy dodać 2 łyżki śmietanki kremowej. Sos dodatkowo gęstnieje, kiedy jest podgrzewany np. na kolację:-)



Smacznego! 


Tagi: pierś kurczęca, kukurydza, tymianek, białe wino;

3 komentarze:


  1. To danie zróbcie najlepiej jeszcze dziś. Jest zdrowe smaczne, pięknie pachnie, a co najważniejsze rozgrzewa, więc jest adekwatne do tego, co dzieje się za naszymi oknami...
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. co tu dużo pisać.... bardzo pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)
      Jak tam czytanie lektury...

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger