Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 listopada 2013 r. Cudownie aromatyczna pełna pysznych warzyw potrawa. Nie wymaga ani dużo czasu, ani pracy, bo wszystkie składniki gotują się, duszą i pieką razem. W moim naczyniu znalazły się pyszne ziemniaczki, żółta jak słońce kukurydza, pan czosnek, orzeźwiający tymianek i podsmażona soczysta pierś. Taka kompozycja tworzy wspaniałe jesienne danie obiadowe, bardzo pożywne i zdrowe - polecam:-)
Pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 listopada. Pyszna pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem! Świetna rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienno-zimową porę. Oceny: 4,8
Halina Joskowska, data przesłania: 6 listopada. Pyszna pieczona pierś z ziemniakami i kukurydzą z czosnkiem! Świetna rozgrzewająca potrawa w sam raz na jesienno-zimową porę. Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 15 min
Liczba porcji: 3-5 porcji
Składniki:
- podwójna pierś kurczęca: 1
- sól morska: do smaku
- olej z orzechów arachidowych (może być z ziemnych lub masło klarowane): 1 łyżka
- małe ziemniaczki: 10
- ząbki czosnku w łupinkach: 3-4
- kukurydza: 1 puszka
- tymianek: 4 gałązki lub 1 łyżeczka suszonego
- wrzący bulion: 3/4 szklanki
- białe wino: 1/4 szklanki
- masło: 1 łyżka (mniej więcej)
Przygotowanie:
- Piersi osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Jeśli były w lodówce, wcześniej doprowadzam je do temperatury pokojowej. Doprawiam solą morską, odkładam.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C.
- Ziemniaki obieram, kroję na 1/2 cm plasterki, płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam.
- Rozgrzewam olej na dużej patelni smażę piersi około 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze około 2-3 minuty, następnie przekładam do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia.
- Na patelnię wkładam ziemniaki oraz czosnek w łupinach, smażę około 3-4 minuty, przekładam do naczynia z kurczakiem.
- Fasolę odcedzam na sicie, przepłukuję zimną wodą, odsączam, dodaję do naczynia z kurczakiem i ziemniakami, wkładam tymianek i masło jeśli go używamy.
- Gotuję bulion lub wodę z dodatkami, wlewam do naczynia, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmuję pokrywę.
- Wkładam kurczaka ziemniaki, kukurydzę na talerze i polewam dowolną ilością sosu. Można zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków. Jeśli chcemy możemy dodać 2 łyżki śmietanki kremowej. Sos dodatkowo gęstnieje, kiedy jest podgrzewany np. na kolację:-)
Smacznego!
Tagi: pierś kurczęca, kukurydza, tymianek, białe wino;
OdpowiedzUsuńTo danie zróbcie najlepiej jeszcze dziś. Jest zdrowe smaczne, pięknie pachnie, a co najważniejsze rozgrzewa, więc jest adekwatne do tego, co dzieje się za naszymi oknami...
Serdeczności:-)
co tu dużo pisać.... bardzo pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i pozdrawiam :-)
UsuńJak tam czytanie lektury...