Cannelloni z kukurydzą i groszkiem
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 2 lipca 2013 r. Makaron to świetne pożywienie dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie i zdrowo, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a dużo skrobi i witamin.
Można z niego przyrządzać bardzo różnorodne potrawy.
Szybkie dania na co dzień i eleganckie na specjalne okazje.
Nic dziwnego, że zrobił taką karierę na całym świecie.
W ostatnim czasie moją uwagę zwrócił makaron cannelloni i właśnie dlatego postanowiłam poeksperymentować w kuchni z tym właśnie produktem.
Grube rurki nafaszerowałam mielonym mięsem z kukurydzą i groszkiem skąpanymi w sosie ze świeżych pomidorów, otuliłam pysznym sosem beszamelowym, a całość zwieńczyłam żółtym serem i zapiekłam.
W wyniku testowania, sondowania, sprawdzania ulubionych smaków otrzymałam danie o wyśmienitym smaku i doskonałym efekcie.
Zresztą wypróbujcie sami :-)
Jako dodatek można lecz nie trzeba podać świeże pieczywo i zieloną sałatę.
Cannelloni z kukurydzą i groszkiem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca.
Fantazyjne cannelloni z kukurydzą i groszkiem!!!
Jest to wyjątkowa i zdrowa potrawa, która doskonale sprawdza się jako danie główne.
Warzywa dodane do farszu zwiększają ilość białka w tym daniu, ponieważ zawierają dużo błonnika i innych pożytecznych substancji.
Dodatkową zaletą jest fakt, iż cannelloni można nafaszerować wcześniej i włożyć do lodówki, a potem wyjąć i upiec w dogodnym czasie.
Obowiązkowa jest tutaj butelka czerwonego wina :-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min
Łączny czas: 1 godz. i 25 min
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- makaron cannelloni: 250 g
- mięso mielone: 300 g
sos ze świeżych pomidorów:
- oliwa z oliwek extra virgin: 2 łyżki
- duża cebula: 1
- czosnek: 1 ząbek
- pomidory: 1 kg
- czerwone wino lub wywar warzywny: 150 ml
- świeża lub suszona bazylia: 2 łyżki świeżej lub 1 łyżka suszonej
- cukier: szczypta
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku
- kukurydza: 1/2 puszki
- zielony groszek: 1/2 puszki
- ser żółty: 200 g
sos beszamelowy:
- masło: 50 g
- mąka: 3 łyżki
- mleko: 2 i 1/2 szklanki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku
- gałka muszkatołowa: szczypta
Przygotowanie:
Farsz:
Sos pomidorowy:
- rozgrzewam oliwę w dużym garnku, dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek w takiej samej postaci, smażę na małym ogniu 5 minut lub do czasu, aż cebula zmięknie, ale broń Boże nie zbrązowieje od czasu do czasu mieszam
- dodaję pomidory bez skórki i pestek, drobno pokrojone, wino lub wywar warzywny i drobno posiekaną bazylię gotuję na średnim ogniu 20-30 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje
- miksuję sos na gładką masę, a następnie przecieram ją przez drobne sitko, bo chcę, aby sos był gładki dodaję cukier, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów doprawiam do smaku solą i pieprzem
- przesmażone mięso mielone zalewam sosem z pomidorów, następnie dodaję odcedzoną kukurydzę i zielony groszek
Sos beszamelowy:
- masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim ogniu, dodaję mąkę i mieszam tak, aby nie było grudek
- powoli dolewam zimne mleko, cały czas mieszając
- całość gotuję kilka minut, zestawiam z ognia i doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
- napełniam farszem rurki makaronu ( można to robić za pomocą łyżeczki )
- układam cannelloni pojedynczą warstwą w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym
- całość polewam sosem beszamelowym i zapiekam przykryte przez ok. 15 min w temp. 200oC
- następnie posypuję startym żółtym serem i zapiekam, nie przykrywając przez kolejne 15-20 minut
" Buon Appetito "
Tagi: makaron cannelloni, mięso mielone, pomidory, oliwa z oliwek, czerwone wino, bazylia, kukurydza, zielony groszek, czosnek, ser żółty, gałka muszkatołowa;
OdpowiedzUsuńCannelloni z kukurydzą i groszkiem to pełne fantazji danie kieruję dla osób, które starają się odżywiać nowocześnie
i zdrowo.....
Bawcie się dobrze, serdeczności :-)
makaron to węglowodany, więc chyba nie taki zdrowy
OdpowiedzUsuń
UsuńOdpowiednio ugotowany jest jak najbardziej przyjazny dla człowieka :-)