października 07, 2013

"Sałatka z tortellini"

Print Friendly and PDF

Sałatka z tortellini


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 października 2013 r. To jest sałatka w której bazę stanowią pierożki tortellini, w asyście warzywnej, skąpane w sosie jogurtowo-czosnkowym, zwieńczone prażoną dynią. Smak uzupełnia mozzarella, która fantastycznie orzeźwia. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Dobrze sprawdza się na drugie śniadanie, przekąskę, można je zaserwować na kolację, przyjęcia, wszystkim zawsze smakuje. Ta potrawa jest również świetną alternatywą dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie,
naprawdę jest to dowód, że w kilka minut można przygotować więcej, niż kanapki:-) Sałatka musi odpocząć w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem, chodzi o wymieszanie smaków i uzyskanie właściwego charakteru. Sałatka z tortellini Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 października. Lekka sałatka z tortellini! Ta sałatka to wariacja na temat mojego ulubionego tortellini. Jest kolorowa i ładnie prezentuje się na talerzu, a przecież "je się oczyma":-) 
Oceny: 4,7 
Czas przygotowania: 20 min Czas prażenia: 5 min Łączny czas: 25 min 
Liczba kilokalorii w porcji: 275 Białko na porcję: 15 g Tłuszcz na porcję: 10 g Błonnik na porcję: 5 g

Składniki: 

  • makaron tortellini: 1/2 opakowania 
  • fasola czerwona: 1/2 puszki 
  • groszek zielony: 1/2 puszki 
  • kukurydza: 1/2 puszki 
  • ser mozzarella light: 100 g 
  • ogórek kiszony: 3 sztuki 
  • cebula czerwona: 1/2 sztuki 
  • pomidor: 1 sztuka 
  • pestki dyni: 50 g 
Sos: 
  • jogurt naturalny: 1 mały kubeczek 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • makaron gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 
  • czerwoną fasolę groszek, kukurydzę odsączm 
  • ser ogórki, pomidor, cebulę kroję w kostkę 
  • pestki dyni prażę na patelni 
  • składniki sosu mieszam - czosnek przeciskam przez praskę 
  • wszystkie składniki sałatki mieszam


  • i łączę z sosem 
  • prażonymi pestkami dyni wieńczę sałatkę




                  Buon Appetito! 


 Tagi: tortellini, czerwona fasola, kukurydza, mozzarella,pestki dyni; 


5 komentarzy:

  1. To prosta sałatka o bardzo przyjemnym smaku.
    Szczerze polecam:-)
    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam, ale twoja wersja-lepsza! no i te pestki! :) a jakie miłe tło do zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz obudził mnie, bo przyznaję, że przycięłam komara:-)
    Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam i życzę smacznego....

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sałatka, kupiłam dziś w lidlu tortellini ze szpinakiem do wypróbowania i dziś na kolację też robię sałatkę, zapowiada się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

  5. Dziękuję za odwiedziny.
    Życzę smacznego, proszę o komentarz jak smakowało.
    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger