Szparagi to nieocenione i nietypowe warzywa, które najlepiej smakują po wcześniejszym ugotowaniu.
Charakteryzują się lekko gorzkawym ale słodkim smakiem.
Rozróżniamy dwa typy - zielone i białe.
Osobiście preferuję zielone, ponieważ są delikatniejsze.
A na szparagach troszeczkę się znam, ponieważ dużo czasu spędziłam na poznawaniu tajników ich uprawiania, zbierania i przyrządzania.
Kupując szparagi zawsze zwracaj uwagę na barwę.
Świeże są jędrne i mają bardzo intensywny kolor.
Druga metoda kontroli świeżości tego warzywa polega na pocieraniu dwóch szparagów o siebie.
Jeśli usłyszysz tajemniczy odgłos - to znaczy, że produkt do wzięcia.
Ah !!! jeszcze jedna wskazówka - jeśli po przełamaniu szparaga wypływa sok - jest świeży.
Pamiętaj, że szparagi są bardzo delikatne i najlepiej jest wykorzystać je w dniu zakupu.
Szparagi możemy użyć do przygotowania różnych potraw.
Ja pokusiłam się o sałatkę.
Składniki:
pęczek świeżych szparagówser grana padano lub parmezan w kawałku
opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczy
oliwa extra vergine
sól morska
świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Obierz szparagi obieraczką do warzyw.Wrzuć je na chwilę do wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą i lodem.
Osusz.
Za pomocą obieraczki pokrój szparagi wzdłuż na cienkie wstążki, skrop sokiem z cytryny.
Ułóż na talerzach.
Każdą porcję sałatki posyp płatkami parmezanu.
Polej oliwą, popieprz i posól.
Odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej doda zaskakującego smaku tej prostej, klasycznej kompozycji.
I voila !!!
Tę sałatkę polecam zakochanym parom, ponieważ szparagi są silnym afrodyzjakiem :-)
Jeżeli przygotowujesz kolację i chcesz spędzić ją we dwoje - afrodyzjak na talerzu będzie idealny.
OdpowiedzUsuńSerdeczności :)