Wątróbka wieprzowa
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 29 stycznia 2013 r.
Wiadomo, że sposób odżywiania ma decydujący wpływ na stan zdrowia człowieka.
Już Hipokrates zalecał różne pokarmy jako środki lecznicze w chorobach.
Ostatnio wyczytałam, że Egipcjanie na 1500 l p.n.e. zalecali spożywanie wątroby w wypadkach schorzenia oczu, zwanego kurzą ślepotą - złe widzenie o zmroku.
Dlatego dzisiaj skupię na wątróbce :-)
Jest to bardzo cenny produkt białkowy, stanowi bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.
Zawiera wiele witaminy A - akseroftol. Jej właściwości dla organizmu są nieocenione.
Ma duży wpływ na wzrost i rozwój młodych organizmów, na wzrok, regenerację nabłonka.
Brak tej witaminy jest główną przyczyną kurzej ślepoty, zahamowania wzrostu i rogowacenia nabłonka. Ponadto wątróbka zawiera również kwas foliowy, witaminę B12, witaminę H, łatwo przyswajalne żelazo, miedź. Wartość dla naszego organizmu jest nieoceniona, dlatego dzisiaj będę ją przyrządzać.
Jeśli moje argumenty są przekonujące, to na pewno skorzystacie :-)
Wątróbka wieprzowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 stycznia.
Pyszna wątróbka wieprzowa!!!
Wiadomo, że aby dieta była prawidłowa trzeba różnicować pokarmy. Dlatego bardzo namawiam do przyrządzenia tej wydaje mi się zapomnianej i traktowanej po macoszemu potrawy.
A przecież "witaminy A" nigdy za dużo...:-)
Oceny: 4,7
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 30 min
Liczba kilokalorii w 100 g: 166
Białko na 100 g: 27 g
Tłuszcz na 100 g: 4 g
Węglowodany na 100 g: 4 g
Składniki:
- wątróbka wieprzowa: 50-60 dag
- mąka: 4 dag
- jajko wiejskie od gospodyni - takie są najlepsze: 1
- bułka tarta: 8 dag
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
- papryka słodka: szczypta
- papryka ostra: szczypta
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Przygotowanie :
- Wątróbkę najpierw płuczę, osączam, zdejmuję błonę, usuwam żyły i kroję w plastry grubości 1,5 - 2 cm.
- Panieruję w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
- Panierunek przyciskam rękoma, brzegi wyrównuję nożem.
- Na rozgrzaną oliwę na patelni, kładę wątróbkę i smażę na silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Wątróbka wewnątrz powinna być różowa.
- Po usmażeniu prószę solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
- Od razu wydaję do jedzenia.
- Zaserwowałam z ziemniakami, gdyż ich wartość odżywcza również jest bardzo cenna i dobrze smakuje w tym połączeniu.
Tagi: wątróbka wieprzowa, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia;
Wiadomo, że aby dieta była prawidłowa trzeba różnicować pokarmy.
OdpowiedzUsuńDlatego chcę nakłonić Was do przyrządzenia wątróbki wieprzowej, bogatej w wiele cennych właściwości - szczególnie nieocenionej Witaminy A.
Ściskam :-)