Ciasteczka z dżemem jagodowym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 czerwca 2017 r. Maślane ciasto, migdałowy aromat i ulubiony dżem. Czy taki aliaż może nas rozczarować? Perfekcja doboru składników - na pozór prostych, jest tak wyjątkowa, że nie da się przejść obok nich bez emocji. Tutaj można użyć dowolnego dżemu - morelowego, malinowego z borówek. Ja sięgnęłam po jagodowy - domowej roboty. Jagody równoważą słodycz ciasteczek i sprawiają, że są jedyne w swoim rodzaju. Dodają energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Dominantą tych rozkosznych słodkości jest cudowny aromat, który unosi się w kuchni podczas pieczenia:-)
Ciasteczka z dżemem jagodowym Autor opinii: Halina Joskowska,data
przesłania: 15 czerwca.
Pyszne ciasteczka z dżemem jagodowym!
Ciasteczka są w stylu "thumbprint", czyli przygotowane szybko, bez wykorzystania foremek i wałka.
Polecam :-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 17 min
Łączny czas: 47 min
Liczba porcji (ciasteczek): 26 ciasteczek
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko
Składniki:
- masło (miękkie): 230 g
- cukier kryształ: 2/3 szklanki
- cukier waniliowy (domowej roboty): 2 łyżeczki
- aromat migdałowy: 1/3 łyżeczki
- mąka pszenna: 2 szklanki
- mąka tortowa: 2 łyżki
- dżem jagodowy: około 150 g
Przygotowanie:
- masło ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę
- dodaję oba cukry, aromat i ucieram jeszcze przez około 2 minuty
- dodaję mąkę i mieszam mikserem na najniższych obrotach, krótko - tylko do połączenia składników
- następnie odkładam mikser i ciasto zagniatam rękoma
- z ciasta formuję kulę i wstawiam ją do lodówki na około 30-60 minut lub można do zamrażarki na około 15-20 minut
- z wychłodzonego ciasta formuję w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- między ciasteczkami trzeba zachować odstęp
- na środku każdego ciasteczka robię wgłębienie i nakładam w nie około 1/3 łyżeczki dżemu jagodowego - domowej roboty
- ciasteczka piekę w temperaturze 180oC (funkcja góra-dół) przez około 17-18 minut
Smacznego :-)
Tagi: masło, domowy cukier waniliowy, dżem jagodowy;
Pyszotka <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, uwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdodam, że dżem robi tu furorę :-)
Uwielbiam pierogi z jagodami. Myślę, że takie ciasteczka również trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń---------------------------------------------------------
https://mobilna-wulkanizacja-niemcy.pl/
Też tak myślę, ciasteczka są nieskomplikowane i bardzo smaczne :-)
UsuńTwoje ciasteczka wyglądają przepysznie! Uwielbiam domowe wypieki, a jagodowy dżem z pewnością nadaje im wyjątkowego smaku.
OdpowiedzUsuńNaprawdę serdecznie je polecam - domowe, to domowe :-)
UsuńPrzepis na ciasteczka z dżemem jagodowym brzmi kusząco i łatwo do wykonania. Tego typu domowe wypieki idealnie sprawdzają się na spotkaniach z bliskimi lub jako słodka przekąska do kawy.
OdpowiedzUsuńSzybko zrobione - polecam;
OdpowiedzUsuń