piątek, 16 czerwca 2017

"Ciasteczka z dżemem jagodowym"

Ciasteczka z dżemem jagodowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 czerwca 2017 r. Maślane ciasto, migdałowy aromat i ulubiony dżem. Czy taki aliaż może nas rozczarować? Nie!!! Perfekcja doboru składników - na pozór prostych, jest tak wyjątkowa, że nie da się przejść obok nich bez emocji. Tutaj można użyć dowolnego dżemu - morelowego, malinowego z borówek. Ja sięgnęłam po jagodowy - domowej roboty. Jagody równoważą słodycz ciasteczek i sprawiają, że są jedyne w swoim rodzaju. Dodają energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Dominantą tych rozkosznych słodkości jest cudowny aromat, który unosi się w kuchni podczas pieczenia:-)
Ciasteczka z dżemem jagodowym Autor opinii: Halina Joskowska,data
przesłania: 15 czerwca.
Pyszne ciasteczka z dżemem jagodowym!
Ciasteczka są w stylu "thumbprint", czyli przygotowane szybko, bez wykorzystania foremek i wałka. 

Polecam :-) 

Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 17 min
Łączny czas: 47 min
Liczba porcji (ciasteczek): 26 ciasteczek
Rozmiar porcji: 1 ciasteczko 

Składniki: 


Natchnienie ze strony http://sallysbakingaddiction.com/2013/12/12/raspberry-almond-thumbprint-cookies/ 
  • masło (miękkie): 230 g 
  • cukier kryształ: 2/3 szklanki 
  • cukier waniliowy (domowej roboty): 2 łyżeczki 
  • aromat migdałowy: 1/3 łyżeczki 
  • mąka pszenna: 2 szklanki 
  • mąka tortowa: 2 łyżki 
  • dżem jagodowy: około 150 g 


 Przygotowanie:

  • masło ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę 
  • dodaję oba cukry, aromat i ucieram jeszcze przez około 2 minuty 
  • dodaję mąkę i mieszam mikserem na najniższych obrotach, krótko - tylko do połączenia składników 
  • następnie odkładam mikser i ciasto zagniatam rękoma 
  • z ciasta formuję kulę i wstawiam ją do lodówki na około 30-60 minut lub można do zamrażarki na około 15-20 minut 
  • z wychłodzonego ciasta formuję w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 
  • między ciasteczkami trzeba zachować odstęp 
  • na środku każdego ciasteczka robię wgłębienie i nakładam w nie około 1/3 łyżeczki dżemu jagodowego - domowej roboty 
  • ciasteczka piekę w temperaturze 180oC (funkcja góra-dół) przez około 17-18 minut 
wspaniale smakują jeszcze delikatnie ciepłe zapraszam :-)





Smacznego :-) 

Tagi: masło, domowy cukier waniliowy, dżem jagodowy;

3 komentarze :

Dziękuję za każde miłe słowo :)))