Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lipca 2013 r.Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się do dań na słodko, jak i wytrawnych. Ja pokusiłam się o słodką propozycję, czyli ślimaki z serem i rodzynkami. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Łakocie te doskonale sprawdzają się też w letnim piknikowym koszyczku. Może nie są one najbardziej dietetycznymi i najzdrowszymi ciastkami ale za to mają kuszący wygląd i są niezwykle pyszne. Gorąco polecam :-)
Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca.
Pyszne ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami!!!
Ekspresowe, "chrupiące" ślimaczki z ciasta francuskiego, banalne w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować :-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 19 ślimaków
Rozmiar porcji: 1 ciastko
Składniki:
(na niecałe dwie blachy)- ciasto francuskie: 400 g (1 opakowanie)
- ser biały mielony: 200 g
- rodzynki: 100 g
- brązowy cukier: 4 łyżki
- jajko-wiejskie od gospodyni: 1
Przygotowanie:
- najpierw nastawiam piekarnik na temperaturę 200oC
- ser mieszam z połową cukru i z rodzynkami
- ciasto francuskie rozwijam, pokrywam warstwą nadzienia
- ciasto z powrotem zwijam w rulon
- kroję je w cienkie plasterki
- plastry układam na blasze z papierem do pieczenia smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję resztą cukru i zapiekam 18-20 minut a tak wyglądają te cudeńka :-):-):-)
OdpowiedzUsuńWartość tych ciasteczek tkwi w prostocie i szybkości przygotowania....
Polecam :-)
Znakomity pomysl! Czasami mam mocno nadprogramowe ciasto francuskie zamrozone na zapas... :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl