Bób z bułką tartą i parmezanem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2013 r.Bób-to warzywo, które właśnie latem na przełomie czerwca i lipca króluje na polskich stołach. Nie jest ono jednak wynalazkiem naszych czasów, gdyż pamięta najstarsze cywilizacje. Bób był popularny już w kuchni starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu ale również Chin. W Egipcie bób składano w ofierze zmarłym. W starożytnej Grecji był uznawany za źródło życia, miał również swojego patrona bożka Kyamitesa, który trzymał pieczę nad uprawą bobu i to jemu składano ofiary, gdy modlono się o lepszą jakość plonów.
(Ten bób pochodzi z mojego warzywniaka i jestem z niego bardzo dumna.) Bób odgrywał tu ważną rolę również w życiu politycznym i był wykorzystywany przy głosowaniu. Białe ziarna oznaczały "tak", a czarne "nie". W Polsce za początki uprawy uznaje się epokę brązu i żelaza. W okresach nieurodzaju odżywiano się bobem dlatego też popularne było powiedzenie: "bób, kiedy głód" albo "kiedy nie ma głodu, to się nie chce bobu". Najwięcej upraw bobu znajduje się w basenie Morza Śródziemnego na Bliskim Wschodzie i w centralnej Azji dlatego też większość dań z wykorzystaniem tego strączkowego warzywa pochodzi właśnie z tych rejonów.
z dodatkiem boczku czyli fave al guanciale.
Bób, czy jak tam kto woli Broad Bean to bezcenne źródło witamin, minerałów i błonnika, nie wspominając o antyoksydantach. Zawiera witaminę A, witaminę B1 (tiamina), witaminę B2 (ryboflawina), witaminę B6, witaminę C, witaminę E, witaminę PP (niacyna), betakaroten, kwas foliowy . Jest to warzywo, którego nasiona są najbogatsze w białko ze wszystkich motylkowych. W swym składzie posiada również węglowodany wapń, żelazo, fosfor, magnez. Spożycie jednej porcji dostarcza nam 1/3 dziennej dawki błonnika, który zapewnia sytość oraz odpowiada za prawidłową pracę jelit. Dzięki zawartości choliny, wpływa także na lepszą pamięć u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Warzywo to nie zawiera cholesterolu, dlatego jest polecane osobom z chorobami serca i krążenia. Kiedy przeglądałam różne propozycje podania bobu zauważyłam, często powtarzającą się informację o usuwaniu skórki z bobu, która jest niedobra, twarda itd. To jest spory błąd, ponieważ najwięcej witamin i cennych właściwości odżywczych skupia się właśnie tu, dlatego nie wyrzucajcie (nie wypluwajcie) skórki - szkoda !!! Bób kojarzy mi się z dzieciństwem, babcia często przyrządzała go z masłem i pietruszką, a my z siostrami zajadałyśmy się ze smakiem. Mój sposób podania bobu jest nieco inny, bo chciałam, żeby było inaczej i myślę, że fanom bobu na pewno zasmakuje. Ugotowany na miękko bób połączyłam ze zrumienioną na złoty kolor bułką tartą w asyście drobno posiekanego czosnku, tartej skórki z cytryny i szczypiorkiem. Na koniec wszystko doprawiłam solą i pieprzem i przyprószyłam tartym parmezanem. Smaki się połączyły, aromaty wybuchły bukietem i danie gotowe. Bardzo polecam :-)
Bób z bułką tartą i parmezanem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 lipca.
Pyszny bób z bułką tartą i parmezanem!!!
Jeśli uważasz, że w Twojej kuchni jest lekko i sezonowo to bób z bułką tartą i parmezanem jest na to najlepszym dowodem. To ciekawy sposób na odsłonę walorów smakowych tego warzywa, które w tej postaci można podawać jako przystawkę, lekką przekąskę, dodatek do dania głównego, czy po prostu podwieczorek:-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 2
Liczba kilokalorii w 100 g bobu po ugotowaniu: 66
Białko w 100 g bobu po ugotowaniu: 6 g
Węglowodany w 100 g bobu po ugotowaniu: 7 g
Tłuszcz w 100 g bobu po ugotowaniu: 0,4 g
Składniki:
( inspiracja Kwestia Smaku, nieznacznie zmodyfikowana )
- bób - ugotowany i obrany: 1 szklanka
- oliwa z oliwek (do smażenia): 2 łyżki
- bułka tarta: 3 łyżki
- czosnek drobno posiekany: 1/2 ząbka
- tarta skórka z cytryny: 1 łyżeczka
- tarty parmezan: 2 łyżki
- szczypiorek: kilka gałązek
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy z oliwek i na średnim ogniu mieszając, rumienię bułkę tartą na złoty kolor
- pod koniec dodaję czosnek oraz skórkę z cytryny wszystko razem chwilę podgrzewam mieszając
- ugotowany bób przenoszę na patelnię z bułką, doprawiam solą, pieprzem,
- dodaję drobno pokrojony szczypiorek i ponownie wszystko mieszam
- jeśli zawartość patelni wydaje się być sucha dodaję 1 łyżkę oliwy
- wszystko posypuję tartym parmezanem
Smacznego popołudnia !!!
Tagi: bób, czosnek, szczypiorek, parmezan;
OdpowiedzUsuńW tej potrawie smaki łączą się ze sobą i wybuchają aromatycznym bukietem, gotowe do podania :-)
Gorąco polecam......
Jak ja uwielbiam bób.:) Musze spróbować bo wygłąda wspaniale !!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, koniecznie proszę wypróbować przepis, życzę smacznego :-)
To coś dla mnie:-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny.
Bób gorąco polecam :-)
Bób apetycznie wygląda jest smaczny- i pożywny
OdpowiedzUsuńten świeży ,młody jego skórki nie są twarde można go jeść w całości .