piątek, 26 lipca 2013

" Ślimaki " z ciasta francuskiego z rodzynkami "

Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lipca 2013 r.
Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się do dań na słodko, jak i wytrawnych. Ja pokusiłam się o słodką propozycję, czyli ślimaki z serem i rodzynkami. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Łakocie te doskonale sprawdzają się też w letnim piknikowym koszyczku. Może nie są one najbardziej dietetycznymi i najzdrowszymi ciastkami ale za to mają kuszący wygląd i są niezwykle pyszne. Gorąco polecam :-)
Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca
Pyszne ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami!!! 
Ekspresowe, "chrupiące" ślimaczki z ciasta francuskiego, banalne w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować :-) 
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 19 ślimaków
Rozmiar porcji: 1 ciastko 

Składniki: 

(na niecałe dwie blachy)
  • ciasto francuskie: 400 g (1 opakowanie) 
  • ser biały mielony: 200 g 
  • rodzynki: 100 g 
  • brązowy cukier: 4 łyżki 
  • jajko-wiejskie od gospodyni: 1 

Przygotowanie:

  • najpierw nastawiam piekarnik na temperaturę 200oC 
  • ser mieszam z połową cukru i z rodzynkami


  • ciasto francuskie rozwijam, pokrywam warstwą nadzienia


  • ciasto z powrotem zwijam w rulon


  • kroję je w cienkie plasterki


Ważne!!! jeśli masz czas, możesz ciasto włożyć do lodówki, gdy stężeje, będzie Ci je łatwiej kroić:-) 
  • plastry układam na blasze z papierem do pieczenia smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję resztą cukru i zapiekam 18-20 minut a tak wyglądają te cudeńka :-):-):-)




                                              Bon Appetit !!! 

 Tagi: ciasto francuskie, biały ser, rodzynki, brązowy cukier;

 Z dziećmi i dla dzieci

2 komentarze:


  1. Wartość tych ciasteczek tkwi w prostocie i szybkości przygotowania....

    Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl! Czasami mam mocno nadprogramowe ciasto francuskie zamrozone na zapas... :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))