Podkówki orzechowe z nutą wanilii
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 lipca 2013 r.Podkówki to bardzo smaczne kruche i aromatyczne ciasteczka.
Świeżo zmielone orzechy nadały im piękny orzechowy zapach i przyjemną elastyczność ciasta. Ich niepowtarzalny smak świetnie uzupełnia wanilia otulona cukrem pudrem, którą prószymy jeszcze ciepłe łakocie. W przygotowaniu szybkie i proste. Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - 1990" nieznacznie zmodyfikowany :-) Podkówki orzechowe z nutą wanilii Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca. Delikatne podkówki orzechowe z nutą wanilii!!!
Ciasteczka nie są zbyt słodkie urzekają delikatnością i kruchością. Jest to zdrowa przekąska do podjadania, świetnie się sprawdzają w plenerze na różnego rodzaju piknikach.
Oceny: 4,5
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 30 podkówek
Rozmiar porcji: 1 ciastko
Składniki:
- mąka krupczatka: 30 dag
- masło: 20 dag
- żółtka: 3
- cukier puder: 5 dag
- orzechy włoskie lub laskowe: 5 dag
- cukier puder do posypania: 6 dag
- laska wanilii: 1/2
Przygotowanie:
- mąkę przesiewam przez sitko, dodaję masło, siekam
- wkładam surowe żółtka przesiany cukier i zmielone orzechy
- ciasto szybko zagniatam pozostawiam je przykryte w lodówce na 30 minut
- po wychłodzeniu kształtuję wałeczki o średnicy 1 cm, kroję na kawałki o długości 5-6 cm, nadaję kształt podkówek
- ciasteczka układam na blasze z papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180oC piekarnika piekę 10 minut na jasnozłoty kolor
- gorące zdejmuję z blachy za pomocą szerokiego noża układam na kratce z piekarnika i jeszcze ciepłe prószę grubą warstwą cukru pudru zmieszanego z wanilią
- po oprószeniu układam ciasteczka na półmisku :-)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są kruche mało słodkie o wyraźnym orzechowym smaku, dobrze się sprawdzają na różne
okazje.....
Pyszności :-)
Cudne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCiasteczka są naprawdę smaczne.
Usuń
OdpowiedzUsuńTo właśnie orzechowa nuta powoduje niezwykłość tych ciasteczek.
Dziękuję za komentarz i życzę miłego poniedziałku.
pozdrawiam storczyk :-)