lipca 27, 2013

" Podkówki orzechowe z nutą wanilii "

Print Friendly and PDF

Podkówki orzechowe z nutą wanilii

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 lipca 2013 r.
Podkówki to bardzo smaczne kruche i aromatyczne ciasteczka.
Świeżo zmielone orzechy nadały im piękny orzechowy zapach i przyjemną elastyczność ciasta. Ich niepowtarzalny smak świetnie uzupełnia wanilia otulona cukrem pudrem, którą prószymy jeszcze ciepłe łakocie. W przygotowaniu szybkie i proste. Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - 1990" nieznacznie zmodyfikowany :-) Podkówki orzechowe z nutą wanilii Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca. Delikatne podkówki orzechowe z nutą wanilii!!! 
Ciasteczka nie są zbyt słodkie urzekają delikatnością i kruchością. Jest to zdrowa przekąska do podjadania, świetnie się sprawdzają w plenerze na różnego rodzaju piknikach.
Oceny: 4,5 
Czas przygotowania: 40 min 
Czas pieczenia: 10 min 
Łączny czas: 50 min 
Liczba porcji: 30 podkówek 
Rozmiar porcji: 1 ciastko 


Składniki: 


  • mąka krupczatka: 30 dag 
  • masło: 20 dag 
  • żółtka: 3 
  • cukier puder: 5 dag 
  • orzechy włoskie lub laskowe: 5 dag 
  • cukier puder do posypania: 6 dag 
  • laska wanilii: 1/2 

Przygotowanie:

  • mąkę przesiewam przez sitko, dodaję masło, siekam 
  • wkładam surowe żółtka przesiany cukier i zmielone orzechy 
  • ciasto szybko zagniatam pozostawiam je przykryte w lodówce na 30 minut 
  • po wychłodzeniu kształtuję wałeczki o średnicy 1 cm, kroję na kawałki o długości 5-6 cm, nadaję kształt podkówek 
  • ciasteczka układam na blasze z papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180oC piekarnika piekę 10 minut na jasnozłoty kolor 
  • gorące zdejmuję z blachy za pomocą szerokiego noża układam na kratce z piekarnika i jeszcze ciepłe prószę grubą warstwą cukru pudru zmieszanego z wanilią


  • po oprószeniu układam ciasteczka na półmisku :-)

                                           enjoy your meal !!! 

 Tagi: orzechy włoskie, laska wanilii;

 Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze:


  1. Ciasteczka są kruche mało słodkie o wyraźnym orzechowym smaku, dobrze się sprawdzają na różne
    okazje.....
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

  2. To właśnie orzechowa nuta powoduje niezwykłość tych ciasteczek.
    Dziękuję za komentarz i życzę miłego poniedziałku.
    pozdrawiam storczyk :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger