Tort czekoladowo-malinowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 lipca 2018 r. Efektowne ciasto czekoladowe, przełamane świeżością malinowej konfitury. Zwieńczone mocno czekoladowym kremem na bazie mleka skondensowanego z nutą wanilii. Sznytu nadają świeże maliny wspaniale zdobiące tort. Idealny dobór składników sprawia, że "rarytas" z każdym dniem smakuje bardziej wyśmienicie :-) Tort czekoladowo-malinowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca. Wytworny tort czekoladowo-malinowy! Tort jest bardzo sycący i energetyczny, niewielki kawałek wystarczy, by
zaspokoić apetyt. Warto tu nadmienić, że maliny pochodzą z mojej plantacji, dlatego podwójnie cenię sobie ten wypiek. Bo trzeba wiedzieć, że te owoce mają nie tylko piękny kolor, zapach i smak, ale są pełne walorów odżywczych i właściwości dbających o zdrowie i świetną formę. Mnie najbardziej smakują prosto z krzaka - polecam :-)
Te drobne, różowoczerwone, soczyste pestkowce doceniane były już w czasach Jezusa, a Rzymianie rozpoczęli proces ich udomawiania ok. IV w. i to dzięki nim rozprzestrzeniły się w całej Europie.
Oceny:
5.0
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 45 min
Łączny czas: 1 godz. i 45 min
Liczba porcji: 16
Rozmiar porcji: 1 mały kawałek
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd :-)
Ciasto czekoladowe:
- gorzka czekolada: 150 g
- masło: 200 g
- drobny cukier trzcinowy lub biały: 60 g
- drobny biały cukier: 120 g
- drobny biały cukier(do ubicia białek): 30 g
- jajka: 4
- gęsta kwaśna śmietana 18%: 180 ml
- mąka pszenna: 150 g
- soda: 1i1/2 łyżeczki
- sól morska: szczypta
- mleko 3,2%: 250 ml
Krem:
- czekolada gorzka lub deserowa: 600 g
- mleko skondensowane niesłodzone: 250 ml
- miękkie masło: 100 g
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- konfitura lub powidła malinowe: 200 lub 250 g (może być cały słoiczek)
Oraz:
- maliny: 400 g
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
- czekoladę dzielę na kosteczki i ciągle mieszając rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą
- studzę
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- masło ucieram mikserem na puszysty krem, powoli dodaję cukier trzcinowy i 120 g białego cukru,
- zmniejszam do minimum obroty miksera i dodaję 2 jajka oraz 2 żółtka
- dodaję wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę
- mąkę przesiewam i mieszam z sodą oraz z solą, dodaję ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem
- ubijam pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodaję 30 g białego cukru i delikatnie łączę łopatką z ciastem
- dzielę na 3 części
- tortownicę o wymiarach 22 cm smaruję masłem, dno wykładam krążkiem z papieru do pieczenia
- wlewam pierwszą część ciasta i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15 minut
- czekam kilka minut, po czym wyjmuję ciasto z tortownicy i studzę na metalowej kratce
- kolejne dwie porcje ciasta piekę w ten sam sposób
- piec do suchego patyczka
Krem:
- czekoladę łamię na kosteczki i ciągle mieszając rozpuszczam w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą
- miskę zdejmuję z garnka i dodaję do niej mleko skondensowane, masło i wanilię
- ubijam przez chwilę na średniej prędkości, aż lukier stanie się gęsty i kremowy
- na paterze kładę pierwszy blat tortu, smaruję go połową marmolady malinowej i 1/3 kremu czekoladowego
- kładę drugi blat i smaruję pozostałą marmoladą i warstwą kremu
- na wierzchu kładę trzeci blat tortu
- pozostałym kremem smaruję wierzch oraz boki tortu
- obkładam je malinami - dość szybko ponieważ czekolada szybko tężeje
- przed pokrojeniem należy trzymać tort przez około 1 godzinę w lodówce, aby masa nieco stężała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))