sobota, 21 lipca 2018

Tort czekoladowo-malinowy

Tort czekoladowo-malinowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 lipca 2018 r. Efektowne ciasto czekoladowe, przełamane świeżością malinowej marmolady. Zwieńczone mocno czekoladowym kremem na bazie mleka skondensowanego z nutą wanilii. Sznytu nadają świeże maliny wspaniale zdobiące tort. Idealny dobór składników sprawia, że "rarytas" z każdym dniem smakuje bardziej wyśmienicie :-) Tort czekoladowo-malinowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca. Wytworny tort czekoladowo-malinowy! Tort jest bardzo sycący i energetyczny, niewielki kawałek wystarczy, by
zaspokoić apetyt. Warto tu nadmienić, że maliny pochodzą z mojej plantacji, dlatego podwójnie cenię sobie ten wypiek. Bo trzeba wiedzieć, że te owoce mają nie tylko piękny kolor, zapach i smak, ale są pełne walorów odżywczych i właściwości dbających o zdrowie i świetną formę. Mnie najbardziej smakują prosto z krzaka - polecam :-)Te drobne, różowoczerwone, soczyste pestkowce doceniane były już w czasach Jezusa, a Rzymianie rozpoczęli proces ich udomawiania ok. IV w. i to dzięki nim rozprzestrzeniły się w całej Europie. 
Oceny: 5.0 
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 45 min 
Łączny czas: 1 godz. i 45 min 
Liczba porcji: 16  
Rozmiar porcji: 1 mały kawałek  

Składniki: 

Inspiracja pochodzi stąd :-)  
Ciasto czekoladowe:  
  • gorzka czekolada: 150 g  
  • masło: 200 g  
  • drobny cukier trzcinowy lub biały: 60 g  
  • drobny biały cukier: 120 g  
  • drobny biały cukier(do ubicia białek): 30 g  
  • jajka: 4  
  • gęsta kwaśna śmietana 18%: 180 ml  
  • mąka pszenna: 150 g  
  • soda: 1i1/2 łyżeczki  
  • sól morska: szczypta  
  • mleko 3,2%: 250 ml 
Krem:  
  • czekolada gorzka lub deserowa: 600 g  
  • mleko skondensowane niesłodzone: 250 ml  
  • miękkie masło: 100 g  
  • ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka  
  • marmolada lub powidła malinowe: 200 lub 250 g (może być cały słoiczek) 
Oraz:  
  • maliny: 400 g 

Przygotowanie:


Ciasto czekoladowe: 
  •  czekoladę dzielę na kosteczki i ciągle mieszając rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą 
  • studzę 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • masło ucieram mikserem na puszysty krem, powoli dodaję cukier trzcinowy i 120 g białego cukru,
  • zmniejszam do minimum obroty miksera i dodaję 2 jajka oraz 2 żółtka 
  • dodaję wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę 
  • mąkę przesiewam i mieszam z sodą oraz z solą, dodaję ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem 
  • ubijam pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodaję 30 g białego cukru i delikatnie łączę łopatką z ciastem 
  • dzielę na 3 części 
  • tortownicę o wymiarach 22 cm smaruję masłem, dno wykładam krążkiem z papieru do pieczenia 
  • wlewam pierwszą część ciasta i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15 minut  
  • czekam kilka minut, po czym wyjmuję ciasto z tortownicy i studzę na metalowej kratce 
  • kolejne dwie porcje ciasta piekę w ten sam sposób 
  • piec do suchego patyczka 
Krem: 
  • czekoladę łamię na kosteczki i ciągle mieszając rozpuszczam w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą 
  • miskę zdejmuję z garnka i dodaję do niej mleko skondensowane, masło i wanilię 
  • ubijam przez chwilę na średniej prędkości, aż lukier stanie się gęsty i kremowy 
  • na paterze kładę pierwszy blat tortu, smaruję go połową marmolady malinowej i 1/3 kremu czekoladowego 
  • kładę drugi blat i smaruję pozostałą marmoladą i warstwą kremu 
  • na wierzchu kładę trzeci blat tortu 
  • pozostałym kremem smaruję wierzch oraz boki tortu 
  • obkładam je malinami - dość szybko ponieważ czekolada szybko tężeje 
  • przed pokrojeniem należy trzymać tort przez około 1 godzinę w lodówce, aby masa nieco stężała


 

Smacznego :-) 


Tagi: maliny, czekolada gorzka, cukier trzcinowy, mleko skondensowane niesłodzone, ekstrakt z wanilii, marmolada malinowa,
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))